Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem czy moge się wtrącić ale zaryzykuje!

bo troszke zamieszany ten wątek i wiekszość pisze "te bo mam ,te bo sprzedaje itp"

może wystarczyło by wytłumaczyć jakie są róznice w uzytkowaniu itp i czy jest i jaka gwarancja!

Jak dla mnie i mobilus i nice i somfy mają dobre napędy!

Problem wyboru jest wtedy gdy trzeba się zastanowić czy chcesz rolety elektryczne na przycisk na pilot czy z elektrycznymi krancówkami czy nie czy maja byc na pilota i na przycisk itd itp bo opcji jest strasznie duzo i to nie tylko dlatego by był wybór ale aby dopasować wszystko do swoich oczekiwań i potrzeb!

więc ważne byś sam sobie odpowiedział czego oczekujesz od rolet i jak chcesz by działały (czy maja się wszystkie na raz zamykac itd itp) i wtedy poprosić kogoś gdzie robisz wyceny by ci to wytłumaczył i doradził. ale może się nie znam

• 3 months później...
nie wiem czy moge się wtrącić ale zaryzykuje!

bo troszke zamieszany ten wątek i wiekszość pisze "te bo mam ,te bo sprzedaje itp"

może wystarczyło by wytłumaczyć jakie są róznice w uzytkowaniu itp i czy jest i jaka gwarancja!

Jak dla mnie i mobilus i nice i somfy mają dobre napędy!

Problem wyboru jest wtedy gdy trzeba się zastanowić czy chcesz rolety elektryczne na przycisk na pilot czy z elektrycznymi krancówkami czy nie czy maja byc na pilota i na przycisk itd itp bo opcji jest strasznie duzo i to nie tylko dlatego by był wybór ale aby dopasować wszystko do swoich oczekiwań i potrzeb!

więc ważne byś sam sobie odpowiedział czego oczekujesz od rolet i jak chcesz by działały (czy maja się wszystkie na raz zamykac itd itp) i wtedy poprosić kogoś gdzie robisz wyceny by ci to wytłumaczył i doradził. ale może się nie znam

kwintesencja tematu - gratuluje trafnego podsumowania!

w zasadzie tyczy się to wielu innych wyborów .

• 6 months później...
No ja właśnie się zastanawiam nad wyborem silników do rolet do domu. I tutaj kilka pytań. Chcę aby rolety można było sterować zdalnie i lokalnie. Myślałem o wykorzystaniu sterowników firmy INEL. Czyli silniki sterowane lokalnie ale podtynkowo zamontowany układ zdalnego sterowania w puszce z klawiszami do rolety. Czy do tych sterowników INEL można zamontować napęd dowolnej firmy?? Czy to będzie współpracowało. Wybrałem sterowniki tej firmy ze względu na niedużą cenę, niestety nie śpię na pieniądzach a większość prac narazie wykonuję sam (instalacje wszystkie praktycznie). Dlatego potrzebuję porad co do silników, które spełnią swoją rolę i będą stosunkowo niedrogie. Co wybrać? SOMFY trochę przerażają mnie ceną powiem od razu.

To może ja wtrące swoje 3 grosze do napędów

Somfy bardzo znana firma z bardzo dobrym marketingiem niestety z napędami nie jest już tak dobrze wymienię wady i zalety producentów

somfy

-bardzo dobra jakość osprzętu piloty itd

-najgłośniejsze napędy na rynku

-najwolniejsze napędy na rynku

-wadliwe działanie krańcówek w silnikach rts (często się przestawiają bez przyczyny i przeważnie zrywa wieszaki )

-brak wyłączników oporowych w dół jeżeli nie zastosujemy wieszaków blokad

zalety bezproblemowa wymiana na nowy egzemplarz

mobilus

jak ktoś pisze ze to chińszczyzna to widać nie miał z tym styczności

-mocne i szybkie silniki 13Nm dla rury fi 40

-dosyć ciche

-bardzo tanie (kupuje po 89zł/netto model ares 10Nm)

-bezawaryjne

-długi okres gwarancji i nie ma problemu z wymianą

wady

-W temperaturze powietrza +25c bardzo się grzeje i wyłącznik termiczny zaczyna wyłączać roletę mniej więcej po 1.5min (wiec jak ktoś chce się bawić to z umiarem)

-brak krótkich silników w ofecie

-kiepskiej jakości sterowania radiowe ,elektronika,piloty itd. tandeta

silnik sukces

Dokładnie jak wyżej z tym ze to chińskie i posiada krótki silnik w ofercie

na koniec zostawiłem silniki SELVE

-Najcichsze silniki jakie kiedykolwiek montowałem

-mocne i się nie grzeją

-wyłączniki oporowe w dół i górę na zwykłych wieszakach ( rewelacja )

-super elektronika ,piloty i osprzęt jakościowo podobny do somfy

wady

-skomplikowane programowanie wersji radiowych

-kiepskie mocowanie do puszki wręcz tandetne

Edytowane przez sikorb

No ja właśnie się zastanawiam nad wyborem silników do rolet do domu. I tutaj kilka pytań. Chcę aby rolety można było sterować zdalnie i lokalnie. Myślałem o wykorzystaniu sterowników firmy INEL. Czyli silniki sterowane lokalnie ale podtynkowo zamontowany układ zdalnego sterowania w puszce z klawiszami do rolety. Czy do tych sterowników INEL można zamontować napęd dowolnej firmy?? Czy to będzie współpracowało. Wybrałem sterowniki tej firmy ze względu na niedużą cenę, niestety nie śpię na pieniądzach a większość prac narazie wykonuję sam (instalacje wszystkie praktycznie). Dlatego potrzebuję porad co do silników, które spełnią swoją rolę i będą stosunkowo niedrogie. Co wybrać? SOMFY trochę przerażają mnie ceną powiem od razu.

Inel tez robi silniki do rolet i chyba teraz daje 5 lat gwarancji. Do rolet ich jeszcze nie montowałem ale w bramach rolowanych działają bez problemu. Koszt silnika ok. 100zł więc nawet jak się skończy po 5 latach to nie ma tragedii.

Jak będziesz chciał to zmienisz na silnik innej firmy.

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...
słyszałem dobre opinie o somfy

Nie mam porównania do innych silników.... ale po 5 latach skończyła się gwarancja na silniki somfy i już 4 musiałem wymienić, bo odmawiały współpracy. Kolejne 2 zaczynają szwankować. Mam pełną automatykę z centralnym sterowaniem (na kabelkach) ale zaraz zacznę poważnie myśleć o wypier... silników i przerobieniu rolet na sznurek i zatrudnieniu murzyna do ich obsługi. Wymieniać silniki w roletach co 5 lat? Stać mnie, ale wyżej cenię swój wolny czas, który teraz muszę poświęcać na siedzenie w domu, bo serwis ma przyjechać....

• 4 months później...

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam w planach zamontować rolety we wszystkich oknach w moim domu, trochę ich będzie bo 20 szt. i chciał bym uniknąć częstych awarii. Szukam informacji jakie zastosować silniki, proponują mi silniki SELVE typ SERIA SEL PLUS radiowe z przeciążeniówką elektroniczną, wieszakami i sterowaniem radiowym. Proszę o wszą opinię czy warto coś takiego montować ewentualnie jakie inne silniki zastosować z takimi samymi parametrami i żebym nie zbankrutował. Wszystkim dziękuję za ewentualne wskazówki. Pozdrawiam i życzę wszystkim samych pogodnych dni w Nowym Roku i aby rolety Wam działały bez awarii. :yes:

• 6 months później...

PRZESTRZEGAM przed zakupem napędu NICE FOR-MAX do rolet zewnętrznych. Producent zapewnia że są bezawaryjne jednak po skończeniu gwarancji 2 letniej w trzecim roku zepsuł się 1 napęd a następnie kolejny.

Naprawa niemożliwa trzeba zakupić układ sterowania wraz z silnikiem choć silnik jest sprawny czyli 600 zł plus montaż.

Lepiej wybrać inną firmę nawet z Chin niż decydować się na NICE.

Kompletna porażka , układ sterowania nie ma nawet zabezpieczenia w postaci bezpiecznika za parę groszy lecz procesory nic nie warte.

5 lat gwarancji to bzdura napędy zamontowano w 2011r i brak gwarancji

Zainteresowanym mogę przesłać foto

Proszę nie wybierajcie tej firmy bo czekają was same kłopoty i puste portfele.

• 2 years później...

Czy ktoś ma doświadczenia z napędami firmy YOODA? Niby produkowane w tej samej fabryce co Somfy. Gość od rolet oferuje różne inne napędy ale tych sprzedaje najwięcej bo są tańsze od popularnych Somfy i Nice. Twierdzi, że jeśli chciałby mnie naciągnąć to by parł na Somfy.

W necie mało opinii o napędach YOODA- podpowiecie coś?

• 4 months później...
Mam zamontowane silniki mobilus na wszystkich roletach od dwóch lat. Z elektronicznymi krańcówkami, automatyką, sterowanie radiowe. Moim zdaniem porażka, choć po opiniach poprzednich nie wiadomo czy droższe rolety będą lepsze. W jednej rolecie silnik już dwa razy wymieniany, w drugiej właśnie się popsuła elektronika (po podniesieniu rolety sama opada na dół).

• 3 months później...