Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik Budowy / Mentor / kontroler zakupu ... wycena pracy 11.500 PLN całość...

basket

Recommended Posts

Po analizie waszych wpisów (za które, raz jeszcze dziękuję...za łyżke dziegciu też:) stwierdzam, że kilka tysięcy oszczędności może się skończyć nie fajnie... i jeżeli kwota ok. 5tysPLN (zaoszczędzona na KB) w perspektywie 0,5mioPLN (prognozowany koszt budowy) może mieć wpływ na zmniejszenie wystąpienia błędu - wchodzę w to:) Dodatkow mam na uwadzę, że faktycznie telefonów ode mnie, jest nie mało...

aczkolwiek ponegocjuje jeszcze...może się skończy na 9-10tysPLN - zobaczymy (dodam, że jak kierownik się sprawdzi to te 2tys można mu wypłacić w ramach premii/bonusa etc...acz kto ma pieniądze na ukończeniu budowy - chyba czcze gadanie :)

p.s. kierowni budowy za 1tysPLN - nie rozumiem...

Jeszcze jedna kwestia... - odpowiedzialność Kierownika?

Dot. wypowiedzi Freetaska - co właściwie w praktyce z odpowiedzialnością Kierownika Budowy za ewidentne (bądź mniejsze) niedopatrzenia pod którymi się w końcu podpisał? Prawo budowlane swoje Kierownik swoje?... Czy mam prawo rościć odszkodowanie do Kierownika czy do Ekipy budowlanej?...Domyślam się że kwota tu nie gra roli jaką płace za KB, ale może z racji nie 2tysPLN, a 10tysPLN może warto uregulować to umową...

macie pomysł?

p.s. kierowni budowy za 1tysPLN - nie rozumiem...

taka stawka, ja jej nie wymyśliłem, dode miał za 2 tysie, nam to wyszło ostatecznie trochę ponad 2, to było 3 lata temu, nie spędziłem tyle czasu wtedy na forum, nie wiedziałem jak to bywa z kierbudami. Poza tym jak pisałem, był z polecenia i to nie ze względu na stawkę - współpracował z firmami znajomych i miał być "sumienny, rzeczowy i trzymający się przepisów". Wydawałoby się można wierzyć. Może problem polegał na tym, że znajomi nie budowali domów tylko to były większe inwestycje. Odpowiedzialność? Jakiś czas temu była na ten temat dyskusja - zasadniczo za błedy odpowiada kierownik, tzn. z jego ubezpieczenia można próbować wyrównać swoje straty. Z tego co pamiętam, to z dyskusji nie wynikało jasno czy dopilnowanie utwardzenia to obowiązek kierbuda. Pamiętam wpis z dziennika, że należy zasypać warstwami i utwardzić. "Należy". Nie miałem w dzienniku wpisu: fundament zasypano tym i tym, warstwami, utwardzono. 10tyś za prowadzenie dziennika? Za dużo. Za bycie kierowniikiem i nadzorem inwestorskim (choć może tu występować konflikt interesów) to już kwota umowna w zależności od zakresu nadzoru. Podejdź do firmy oferującej taki nadzór - sprawdź stawki

Kierownik budowy ma inne obowiązki i inną

odpowiedzialność niż inspektor nadzoru.

Tutaj mamy sytuację, że jedna osoba będzie

oba te zakresy łączyła. Zwykle jest tak, że

gdy budowę całościowo zleca się jednej firmie

to ta firma jednocześnie daje swojego

kierownika budowy. Inwestor wtedy wynajmuje

inspektora budowy. Czyli Twój "kierownik" nie

koniecznie musi być i kierownikiem budowy.

Bo jeżeli 0,5 mln to może nie bawić się w system

gospodarczy a zatrudnić firmę która kompleksowo

cały dom wybuduje i funkcja kierownika budowy

jest w pakiecie. A wtedy czy aż 11 tyś?

• 3 months później...
Witam wszystkich, podpinam się pod ten watek bo też mam wątpliwość dotyczącą kierownika budowy. Rozmawiałam z jednym kandydatem - zażądał 2000 zł wynagrodzenia za samą papierologię, ale chcę wszystko z góry, Niepokoję się, ze dam mu te pieniądze i więcej nie zobaczę. Jak wy płacicie- etapami? A może ktoś może mi polecić kierownika na Suwalszczyźnie.

....a jeśli chodzi o stawkę.... jeśli rzeczywiście taki bogaty zestaw prac ma wykonać to i zaplata musi być solidna... bo może się okazać że wykonawcy będą mu lepiej płacić i co wtedy? Postawienie domu to min. 200k zł standardowe nagonienie (odstępne) roboty kosztuje minimum dziesięcinę więc swobodnie od wykonawców wyciągnie 20k zł a za krycie błędów napewno więcej wiec te 11.5k to marna stawka ;) bo w tym już jest kierownikowanie takie standard za 2k więc..... szału ni ma....

edit: po przemyśleniach... ja bym za takie pieniądze za całą budowę nie poszedł... bycie na każde zawolanie i bez zawołania... jak Inwestor wymagający to nadzór może się zmienić się w cieciowanie tyle że w dzień... i to przez pół roku a może więcej.... a jak Inwestor stwierdzi że cegłę można było jeszcze taniej kupić to z tych 11.5k potrąci... a Inwestor ma zawsze rację nawet jak jej nie ma to trzyma kasę więc ma zawsze rację... czyli jednak szału ni ma...

Edytowane przez Rom-Kon

Dobry kierownik/organizator budowy za 11 tys da radę zrobić to dobrze i zarobić o ile ma już sprawdzone ekipy i robi dwa trzy domy jednocześnie. Gorzej jeśli inwestor szuka ekip a kierownik ma ich pilnować wtedy to jest bez sensu. Przeciętnie na budowie spędziłem 300 godzin w miesiącu, co licząc po 15 pln na godzinę daje 4500. Prawie wszystkiego udało mi się dopilnoawć. Jako inwestor na pewno bym obciążył takiego kierownika który nie przypilnował tych niedoróbek, bo płacąc taką kasę należy wymagać. Kilka miesięcy budowy to przerwa w życiorysie :) pozdr adam