stylus 13.04.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam,Bardzo proszę o poradę w następującej sprawie.Od pewnego czasu rozważam zakup istniejącego domu na działce, która według wypisu z obecnego MPZPG zawiera w sobie teren oznaczony jako zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna a częściowo (1/3 terenu działki) teren należący do publicznej drogi lokalnej - jest to bok działki od strony ulicy. Inne posesje przy tej samej ulicy są odsunięte od ulicy na szerokośc tego skrawka i pomiędzy nimi a ulicą jest chodnik i rów (rów ten jest przykryty na terenie działki). Obecny właściciel kupił działkę i wybudował na niej dom gdy obowiązywał dla niej poprzedni plan, wg którego cała działka była oznaczona jako teren zabudowy mieszkaniowej. Swego czasu gmina wystąpiła do niego z wnioskiem o dostosowanie się do nowego planu tzn oddanie części działki na rzecz drogi ale udało mu się doprowadzic do wycofania tego wniosku przez gminę. W związku z tym przekonuje mnie, że sprawa jest zakończona ale obawiam się że jest inaczej. Jakie są realne szanse na uniknięcie w przyszłości regulacji gruntu do stanu zgodnie z obowiązującym planem?Czy to prawda że: - wniosek o regulację może złożyc w gminie dowolna osoba, która zwróci uwagę na obecny stan?- gmina może zażądac regulacji gdy wystąpię w przyszłości np o pozwolenie na przebudowę/remont ogrodzenia wzdłuż działki? Czy możliwa jest regulacja częściowa tzn przesunięcie granicy działki tylko o szerokośc chodnika z pozostawieniem przykrytego rowu na terenie działki?Dodam jeszcze, że na terenie działki jest piękny ogród i zostałby on w większej części zniszczony przy ewentualnej regulacji gruntów oraz że chodnik można też poprowadzic po drugiej stronie ulicy (nie wiem czy to mogą być jakikolwiek argumenty za pozostawieniem stanu obecnego..?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 14.04.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Możesz złożyć wniosek o Zmianę MPZP, być może drogę da się odsunąć od domów z Twojej strony.Widziałam już cofnięcie takich planów,gdzie każda działka miała już oddzielony kawałek pod poszerzenie drogi a potem z powrotem się scalali...Naprawdę chcesz zgłaszać remont ogrodzenia? To chyba w tej sytuacji nie jest konieczne?Wnioski mogą sobie składać wszyscy, ale zazwyczaj gmina musi mieć fundusze żeby odkupić od Ciebie i wydzielić geodezyjnie część pod drogę i wtedy niestety zostajesz wywłaszczony. Do podziału geodezyjnego na pasmo drogowe i resztę też dojdzie gdy będziesz chciał dzielić tą działkę. Ale wtedy jeszcze pozostaniesz właścicielem i pasma i reszty, aż do wywłaszczenia.Ja też mam po swojej działce planowane poszerzenie drogi (jej pobocze) i jakoś od 10lat nikt nie wykupił tego ode mnie ani nie oddzielił geodezyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stylus 18.04.2010 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 A co w przypadku gdybym chciał w przyszłości rozbudować istniejący dom na takiej działce? Czy da się to wogóle przeprowadzić (tzn. uzyskać od odpowiednich instytucji wszystkie potrzebne pozwolenia jak decyzja o warunkach zabudowy, pozwolenie na budowę, ..) bez wcześniejszej regulacji gruntu czyli wydzielenia części działki pod drogę zgodnie z obecnym planem zagospodarowania?Zastanawiam się jednocześnie jak będzie liczone min 70% powierzchni biologicznie czynnej przy określaniu możliwości rozbudowy (chyba określa to decyzja o warunkach zabudowy) - od obecnej powierzchni działki czy po odjęciu kawałka przeznaczonego na drogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 19.04.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 oczywiście że możesz cośtam sobie na tej działce budować. Decyzji o warunkach zabudowy chyba nie dostaniesz skoro jest Plan Miejscowy? No chyba że Plan Miejscowy kończy się na drodze i dom masz poza Planem Miejscowym?? w każdym razie Plan miejscowy to Twoja decyzja o warunkach zabudowy i powinno być tam coś o procencie zabudowy, o dachu, o wysokości... Ja na swoim terenie występuję o pozwolenia na budowę, już dwa razy skompletowałam wszystkie dokumenty i ani razu nikt nie zachciał odłączenia pasma pod drogę... Te 70% zieleni to z Planu Miejscowego wyczytane? to zapewne w zapisie dotyczącym terenu zabudowy? Jeśli tak to jest liczone tylko dla dzialki bez drogi, bo droga jest opisana w innym paragrafie, wlaściwie Ciebie nie dotyczącym, nie musisz nic robić z tą drogą, ale też nie rob nic dla siebie z terenem, na którym będzie kiedys droga, może tylko trawniczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts