Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klatka schodowa piwnicy otwarta na parter - czy, jak ogrzewać?

Adas1719506764

Recommended Posts

Buduję dom energooszczędny w technologii szkieletowej o pow. 114m z poddaszem i z częściowym podpiwniczeniem. Piwnica, która w całości jest pod poziomem ziemi, składa się z 2 pomieszczeń oddzielonych drzwiami od klatki schodowej, która w planie jest otwarta na parter - brak drzwi do schodów piwnicy na poziomie parteru jest podyktowany względami estetycznymi. W pomieszczeniach piwnicy będzie kotłownia (piec gazowy kond.) z lekką graciarnią, drugie pomieszczenie być może będzie siłownią lub magazynem rzeczy wszelakich - tutaj będzie okno.

W planie jest zamontowanie w całym domu (parter i poddasze użytk.) ogrzewania podłogowego oraz wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Zakładałem, że dobrze zaizolowana piwnica nie będzie w moim przypadku wymagała ogrzewania. Jednak zastanawiam się nad tymi schodami i tym czy aby przez tak "podłączoną" do domu piwnicę i klatkę ciepło nie będzie łatwiej uciekało. Klatka schodowa jest na środku ściany północnej, pomieszczenia piwnicy są po jej bokach oddzielone drzwiami.

Już się nasłuchałem na temat pomysłu podłogówki (co instalator to inna opinia, inna technologia i inne mądrości) - boje się czy będę rzetelnie poinformowany (przez wykonawców ogrzewania) co do poprawności aktualnego rozwiązania, dlatego prosiłbym o opinie lub przykłady podobnych rozwiązań, lub o podpowiedź co tu zmienić/dodać.

Zapewne najlogiczniejsze jest po prostu ogrzewanie piwnicy (co każdy instalator powie i ma święty spokój), ale chciałbym wiedzieć czy ma to sens gdy dom jest bardzo ciepły, piwnice też będą dobrze ocieplone + rekuperator.

• 1 year później...

Mam dokładnie ten sam dylemat, ale widzę, że odpowiedzi na poprzedni post brak :(

Marzyły mi się schody dywanowe wyeksponowane w salonie, ale ale wejście na górę jest nad zejściem do piwnicy... firma od schodów doradza oddzielenie półprzezroczystym szkłem tej dziury pod dolnym biegiem schodów, a ja sama już nie wiem.

Może ktoś jeszcze ma dom z piwnicą a marzy o otwartych schodach?

• 2 years później...