Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...

Droga Iwono,

cieszę się, że się po raz kolejny odezwałaś, bo miałam straszne wyrzuty sumienia z powodu tego, że nie odpisałam na Twojego maila. Nawet Cię szukałam na Wymianie doświadczeń. Po prostu miałam jakieś obłędne problemy z pocztą i nie mogłam nic wysyłać. Obiecuję się poprawić.

Na początek przesyłam treśc maila, który chciałam Ci wysłać już dwa miesiące temu. W wolniejszej chwili zaktualizuję informacje.

Oto tekst, który nie chciał się wysłać:

Bardzo mi miło poznać kolejną szczęśliwą przyszłą właścicielkę Kraba. Witam w krabowym klubie. My z mężem bardzo namieszaliśmy w projekcie: salon i pokój na dole połączyliśmy w jedno pomieszczenie otwarte na hol, dodaliśmy okna połaciowe w sypialniach na górze, zlikwidowaliśmy tę mała lukarenkę frontową i zastąpiliśmy ją połaciówką, dodaliśmy kominek w salonie ( mniej więcej na miejscu dawnej ściany oddzielającej salon od pokoiku) i dodaliśmy silnie przeszklony wykusz na ścianie w salonie w pobliżu kuchni (wykusz podpatrzyłam w Żonkilu). W tej chwili mamy stan surowy otwarty, budowa trwała dwa i pół miesiąca, zbudowaliśmy z porotonu, ocieplać będziemy styropianem, dachówka Braas – brązowa, cementowa, celtycka, kominy brązowe klinkierowe (nie dokładnie brąz, bardziej melanż). Ogólnie – i tu następują słowa wsparcia i pocieszenia – dom jest po prostu piękny!!!!! Wczoraj przyszły okna (Urzędowski, meranti) i teraz tylko czekamy, aż mróz odpuści i do roboty.

Uważajcie na różnicę poziomów na parterze, my chcieliśmy ją trochę zniwelować i daliśmy jeden pustak mniej, żeby na dole było mniej schodków, a góra (parter właściwy) wyszła trochę wyższa (tam w oryginale jest wysokość salonu ok. 265 cm, czy jakoś tak podobnie – my chcieliśmy wyższy). Po pierwsze piach zasypowy sporo nas kosztował, po ie kombinowanie z poziomami spowodowało „rozjechanie się” schodów na poddasze. Nie jest tragicznie, ale stresu było sporo. Uważajcie również na krokwie: w projekcie są piętnastki i my takie mamy, ale żałujemy, że nie uparliśmy się na dwudziestki – spalibyśmy spokojniej. Uwaga na połączenie krokwi garażu ze ścianą domu – one powinny w chodzić w mur, a na naszym projekcie było to niedokładnie rozrysowane i jesteśmy ofiarami radosnej twórczości budujących. I jeszcze ścianka kolankowa: koniecznie wieniec!!!

To tyle, tak na gorąco. Pytaj o wszystko, co Ci przyjdzie do głowy, pomogę w miarę możliwości.

Pozdrawiam ze Szczecina (skąd Ty jesteś?).

Anka

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
Hej ja buduje Kraba ale tak specjalnie sie ekscytuje tym projektem , bo teraz po wybudowanieu wiele bym zmienił !!! faktycznie wąski garaż , kijowy układ na parterze i te pare schodków na poziom, mały wiatrołap itd. Też wiele pozmieniałem już ale niektórch rzeczy nieudało sie !. Jest wiele projektów innych teraz widze które są lepiej przemyślane ! Faktycznie podoba mi sie z zewnątrz ale z przedniej strony, bo tył niema wielkiego uroku no chyba że wstawimy komin i jakies okna połaciowe. możecie sobie pooglądac mojego kraba: http://www.dimas.photosite.com/krabii/

• 7 months później...
  • 4 weeks później...
Gość krab

Ale bardzo ładny Krab od przodu jak z projektu no z boku trochę inaczej .

A kiedy tynki jak śniegi zejdą sporo tego sniegu na zdjęciach :)

Bardzo ładny. To wyjście z boku pod daszkiem to z kuchni ?

Podniesiona jest ścianka kolankowa ?

Okienko ładne od przodu , ładny ładny

• 3 months później...

Witam, gratuluję wyboru. Spróbuj zobaczyć kosztorys - jest dostępny na stronie Projektu Krab ale najbardziej przydatny będzie Ci przedmiar z kosztorysu bo stawki są uśrednione, wiedząc ile czego będzie Ci potrzeba będziesz w stanie oszacować koszty (matriał i robocizna w Twoim regionie)

Pozdrawiam

PR

PS

Piszę tak ogólnie bo nie wiem którą wersję Kraba budujesz :)

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam w sobote skończyłem piwnice ( bez stropu i garażu) naszego kraba- 3. Piwnice mam zrobione pod całym domem. Naprawdę warto. za dużo kasy kosztowały mnie ściany fundamentowe.

Podsumuję koszty.

Roboty ziemne - 2150zł

Beton B-15 - 19,5 m3 x 170zł

bloczki fundamentowe - 2100 szt x 2,7 zł

Deski - 1500zł (kupiłem 4 kubiki, dwa wystarczą na ławy i strop)

Drut zbrojeniowy fi14 ok 700zł (udało sie tanio kupić)

Cement - 1,5 t

Styropian 5mm do ocieplenia scian 2m3- zupełnie wystarczy

Bloczki wapienne do licowania i ok. 500 cegieł (rodzice mieli na magazynie

Robocizna: ławy 900zł, mury 1750zł

Piach miałem z wykopu ( grunt piaszczysty)

Przy pracach był jeden murarz oraz 4 pomocników(ja i rodzinka) w porywach do 6 osób.

Poszło szybko i sprawnie w sumie 10 dni roboczych zeszło na całe wymienione prace.

Do końca listopada strop i kominy.