usckia 14.04.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam!Jestem w trakcie budwoy domu z użytkowym poddaszem bez podpiwniczenia, garaż w bryle budynku.Jako ogrzewanie zaproponowano mi kocioł olejowy kondensacyjny + solary jako opcja dodatkowa.Powierzchnia z garazem to 185 m2.Na dole domu mam salon z otwartą kuchnią, niewielką spiżarke , łazienke i pokój gościnny oraz korytarz ze schodami na górę. W salonie , kuchni, łazience oraz korytarzu chcę zrobic podłogówkę . W pokoju gościnnym kaloryfery. Na górze domu tylko kaloryfery.Dom jest z porothermu 25p+w, ociepleniem będzie wełna mineralna 12 cm .Okna 3 szybowe firmy MSNie mam miejsca na kotłownię. Piec bedzie stał w garażu jednostanowiskowym ( pow 26 m2 ).Czy mozecie coś doradzić w kwestii wyboru ogrzewania ?Dziękuję Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 niestety przepisy zabraniają usytuowania kotłowni w garażupoczytaj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usckia 14.04.2010 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja znalzłem tylko to:------------- Kotły na olej opałowy o łącznej mocy cieplnej nominalnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi, w tym również w pomieszczeniach pomocniczych w mieszkaniach, a także w innych miejscach, o których mowa w ust. 5.-----------Co oznacza ze możesz nawet w kuchni taki kocioł postawić...nie wiem skąd masz informacj o braku możliwości stawiania w garażu takiego kotła..znam kilkanascie osób co tak mają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 a czytałeś to do czego masz tam link,a zwłaszcza ustęp 5 to, że znasz osoby które tak mają, wcale nie znaczy, że jest to zgodne z przepisami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts