Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania domu

usckia

Recommended Posts

Witam!

Jestem w trakcie budwoy domu z użytkowym poddaszem bez podpiwniczenia, garaż w bryle budynku.

Jako ogrzewanie zaproponowano mi kocioł olejowy kondensacyjny + solary jako opcja dodatkowa.

Powierzchnia z garazem to 185 m2.

Na dole domu mam salon z otwartą kuchnią, niewielką spiżarke , łazienke i pokój gościnny oraz korytarz ze schodami na górę. W salonie , kuchni, łazience oraz korytarzu chcę zrobic podłogówkę . W pokoju gościnnym kaloryfery. Na górze domu tylko kaloryfery.

Dom jest z porothermu 25p+w, ociepleniem będzie wełna mineralna 12 cm .

Okna 3 szybowe firmy MS

Nie mam miejsca na kotłownię. Piec bedzie stał w garażu jednostanowiskowym ( pow 26 m2 ).

Czy mozecie coś doradzić w kwestii wyboru ogrzewania ?

Dziękuję

Artur

Ja znalzłem tylko to:

-------------

Kotły na olej opałowy o łącznej mocy cieplnej nominalnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi, w tym również w pomieszczeniach pomocniczych w mieszkaniach, a także w innych miejscach, o których mowa w ust. 5.

-----------

Co oznacza ze możesz nawet w kuchni taki kocioł postawić...nie wiem skąd masz informacj o braku możliwości stawiania w garażu takiego kotła..znam kilkanascie osób co tak mają ...