tomasziolkowski 15.04.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Fachowcy pomóżcie!Jestem na etapie projektu. Mam w projekcie kotłownię o wymiarach 1,5 x 2,2m. W założeniu miał być gaz, jednak w wyniku komplikacji związanych z zakupem działki o których nie będę się tu rozpisywał, budujemy dom na działce bez gazu. No i jesteśmy ugotowani! Co wstawić do takiej Mikro Kotłowni???Dodam jeszcze tylko że nie mam możliwości jej powiększenia w żadną stronę. Budynek parterowy 135 m2 pow. użytkowej, jednopoziomowy, ocieplony standardowo (PTH +12styro). Znajomy instalator namawia mnie na piec olejowy, średnio mi się to podoba, myślałem raczej o ekogrochu lub pelletach? Co myślicie zmieszczę tam jakiś kocioł na paliwo stałe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 15.04.2010 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Trochę pogrzebałem w Necie i chyba mam zerowy wybór.Minimalne odległości ustawienia pieca:- od ściany tylnej - 50cm- od ściany bocznej po stronie zasobnika 100cm- przed kotłem 100cmTego olejowego też nie wcisnę bo nie ma miejsca na zbiornik oleju, jeszcze skończy się na prądzie ewentualnie zwykłym "kopciuchu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.04.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Tego olejowego też nie wcisnę bo nie ma miejsca na zbiornik oleju, jeszcze skończy się na prądzie ewentualnie zwykłym "kopciuchu". A paliwo do niego będziez trzymał w kuchni pod zlewem albo w salonie. A może warto jednak przesunąć jakąs ścianę ? Teraz kiedy jak rozumiem masz to na papierze teraz możesz wszystko. Nie pisz że sie nie da. Możesz napisać ze Ci sie nie chce że Ci szkoda kasy. Ale nie ża sie nie da. Zmień projekt w ostateczności ale zrób kotłownie nie dziuple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 16.04.2010 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Jakieś sugestie odnośnie zmian? A węgiel miałem zamiar trzymać workowany w blaszaku na ogrodzie. Nic innego mi na dzien dzisiejszy nie pozostaje. Projekt indywidualny, jeszcze mogę coś tam namieszać. Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.04.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Zostaje jeszcze wersja z kotłem na miał (bez podajnika). Sam kocioł się zmieści, ale co do kwestii prawnych się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.04.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Hejoo,Twój projektant na pewno zna aktualne przepisy dotyczące wymaganej powierzchni kotłowni na ekogroch. To co podałeś za małe będzie. Szkoda powierzchni.Ja miałam w projekcie takie rozwiązanie, ale w trakcie realizacji zmieniłam na propan z butli podziemnej. Odpadł problem ze składowaniem paliwa (mała działeczka), w kotłowni mogę wstawić pralkę... same ZA za takim rozwiązaniem. Telemetria, opłaty miesięczne, wygodnie i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.04.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Fachowcy pomóżcie! Jestem na etapie projektu. Mam w projekcie kotłownię o wymiarach 1,5 x 2,2m. W założeniu miał być gaz, jednak w wyniku komplikacji związanych z zakupem działki o których nie będę się tu rozpisywał, budujemy dom na działce bez gazu. No i jesteśmy ugotowani! Co wstawić do takiej Mikro Kotłowni??? Dodam jeszcze tylko że nie mam możliwości jej powiększenia w żadną stronę. Budynek parterowy 135 m2 pow. użytkowej, jednopoziomowy, ocieplony standardowo (PTH +12styro). Znajomy instalator namawia mnie na piec olejowy, średnio mi się to podoba, myślałem raczej o ekogrochu lub pelletach? Co myślicie zmieszczę tam jakiś kocioł na paliwo stałe??? Witam a może rozpatrzysz taki piec : http://www.piecnadrewno.pl/o_piecu.html Uważam że warto rozważyć taką ewentualność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.04.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Zmniejszyć garaż iprzenieść drzwi do garaż do wiatrołapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 16.04.2010 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Zmniejszyć garaż i przenieść drzwi do garaż do wiatrołapu? To zrobię napewno, Dzwoniłem dzisiaj do producenta kotlów "Elektromet". Szerokość kotla 15kw to ok.120cm a więc się zmieści, pozostaje jedynie problem wyciągnięcia "ślimaka". Serwisant podpowiedział mi taki patent: na ścianie przy 'ślimaku" zrobić mały otwór, taką małą kratkę zasłoniętą na codzień, ktory to umożliwi wysunięcie "ślimaka". Oglądałem dzisiaj jeszcze taki trochę nowszy piec miałowy (bardzo duży zasyp, podobno trzyma do 30 godzin) tyle że to rozpalanie no i dużo łatwiej będzie mi przechować w garażu workowany ekogroszek niż miał luzem. P.S. A tak na marginesie czy to prawda że żywotność kotłów z podajnikiem to tylko 10 lat ?? (taki motyw podał mi dzisiaj pewien sprzedawca pieców) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts