Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mikro Kotłownia i piec na paliwo stałe?

tomasziolkowski

Recommended Posts

Fachowcy pomóżcie!

Jestem na etapie projektu. Mam w projekcie kotłownię o wymiarach 1,5 x 2,2m. W założeniu miał być gaz, jednak w wyniku komplikacji związanych z zakupem działki o których nie będę się tu rozpisywał, budujemy dom na działce bez gazu. No i jesteśmy ugotowani! Co wstawić do takiej Mikro Kotłowni???

Dodam jeszcze tylko że nie mam możliwości jej powiększenia w żadną stronę.

Budynek parterowy 135 m2 pow. użytkowej, jednopoziomowy, ocieplony standardowo (PTH +12styro). Znajomy instalator namawia mnie na piec olejowy, średnio mi się to podoba, myślałem raczej o ekogrochu lub pelletach?

Co myślicie zmieszczę tam jakiś kocioł na paliwo stałe???

Trochę pogrzebałem w Necie i chyba mam zerowy wybór.

Minimalne odległości ustawienia pieca:

- od ściany tylnej - 50cm

- od ściany bocznej po stronie zasobnika 100cm

- przed kotłem 100cm

Tego olejowego też nie wcisnę bo nie ma miejsca na zbiornik oleju, jeszcze skończy się na prądzie ewentualnie zwykłym "kopciuchu".

Tego olejowego też nie wcisnę bo nie ma miejsca na zbiornik oleju, jeszcze skończy się na prądzie ewentualnie zwykłym "kopciuchu".

A paliwo do niego będziez trzymał w kuchni pod zlewem albo w salonie.

A może warto jednak przesunąć jakąs ścianę ? Teraz kiedy jak rozumiem masz to na papierze teraz możesz wszystko. Nie pisz że sie nie da. Możesz napisać ze Ci sie nie chce że Ci szkoda kasy. Ale nie ża sie nie da. Zmień projekt w ostateczności ale zrób kotłownie nie dziuple.

Hejoo,

Twój projektant na pewno zna aktualne przepisy dotyczące wymaganej powierzchni kotłowni na ekogroch. To co podałeś za małe będzie. Szkoda powierzchni.

Ja miałam w projekcie takie rozwiązanie, ale w trakcie realizacji zmieniłam na propan z butli podziemnej. Odpadł problem ze składowaniem paliwa (mała działeczka), w kotłowni mogę wstawić pralkę... same ZA za takim rozwiązaniem. Telemetria, opłaty miesięczne, wygodnie i czysto.

Fachowcy pomóżcie!

Jestem na etapie projektu. Mam w projekcie kotłownię o wymiarach 1,5 x 2,2m. W założeniu miał być gaz, jednak w wyniku komplikacji związanych z zakupem działki o których nie będę się tu rozpisywał, budujemy dom na działce bez gazu. No i jesteśmy ugotowani! Co wstawić do takiej Mikro Kotłowni???

Dodam jeszcze tylko że nie mam możliwości jej powiększenia w żadną stronę.

Budynek parterowy 135 m2 pow. użytkowej, jednopoziomowy, ocieplony standardowo (PTH +12styro). Znajomy instalator namawia mnie na piec olejowy, średnio mi się to podoba, myślałem raczej o ekogrochu lub pelletach?

Co myślicie zmieszczę tam jakiś kocioł na paliwo stałe???

Witam a może rozpatrzysz taki piec :

http://www.piecnadrewno.pl/o_piecu.html

Uważam że warto rozważyć taką ewentualność

Zmniejszyć garaż i

przenieść drzwi do garaż do wiatrołapu?

To zrobię napewno,

Dzwoniłem dzisiaj do producenta kotlów "Elektromet". Szerokość kotla 15kw to ok.120cm a więc się zmieści, pozostaje jedynie problem wyciągnięcia "ślimaka". Serwisant podpowiedział mi taki patent: na ścianie przy 'ślimaku" zrobić mały otwór, taką małą kratkę zasłoniętą na codzień, ktory to umożliwi wysunięcie "ślimaka".

Oglądałem dzisiaj jeszcze taki trochę nowszy piec miałowy (bardzo duży zasyp, podobno trzyma do 30 godzin) tyle że to rozpalanie :( no i dużo łatwiej będzie mi przechować w garażu workowany ekogroszek niż miał luzem.

P.S.

A tak na marginesie czy to prawda że żywotność kotłów z podajnikiem to tylko 10 lat ?? (taki motyw podał mi dzisiaj pewien sprzedawca pieców)