Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Diody Led- szybkie pytanie

sethan

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy domu, kupiłem kilka "żarówek led" GU10 80LED i wstawiłem je w miejsce zwykłych halogenków w mieszkaniu żeby oblukać czy ciemno czy jasno, czy kolor, czy .... no testing taki:)

I mam pytanie po zgaszeniu tych żarówek.... one dalej świecą!!! Tzn nie jak przy zapolonych światłach ale "żarzą się" jest to widoczne nawet przy świetle dziennym w nocy dają poświatę- czy ja mam coś z elektryką w mieszkaniu? Dlaczego to daje poświate mimo że włącznik jest wyłączony.

A i 2 pytanie, na tym grzybku jest niby 80 led w przypadku 1 z żarówek zewnętrzny otok diod nie świeci - czy to uszkodzenie jest często spotykane czy możliwe jest kupienie dobrej żarówki i np po paru dniach część ledów sama z siebie przestanie świecić?

pozdrawiam

Zwykły wyłącznik - jak były halogenki to wszystko było ok - zapalam świecą- gaszę jest ciemno:) - nigdy nie miałem żarówek led i stąd to może głupawe pytanie.

Te 2 otoki na jednej z żarówk nie świeciły od razu po załączeniu.

edit: kontrolka? to takie światełko które sygnalizuje gdzie jest wyłącznik? To mam właśnie z takim czerwonym pod pstryczkiem:)

edit: kontrolka? to takie światełko które sygnalizuje gdzie jest wyłącznik? To mam właśnie z takim czerwonym pod pstryczkiem:)

No to znalazłeś przyczynę.

Żeby się upewnić możesz odkręcić wyłącznik, powinien być dostęp do kabelków od tej "kontrolki" odkręć je i pozostaw wiszące ale tak żeby niczego nie dotknęły i sprawdź wtedy czy lampki się gaszą poprawnie. Docelowo zaizoluj te kabelki, albo całkiem wywal tą kontrolką. Alternatywnym rozwiązaniem jest kupno nowego wyłącznika bez kontrolki, ale po co?

sethan: Problemem jest przepływ prądu przez kontrolkę.

Jeśli odłączenie kontrolki nie pomoże to problemem jest sprzężenie wzajemne między kablami w instalacji.

Dzieje się tak zwłaszcza przy dłuższych odcinkach przewodów prowadzonych równolegle.

Temat ten pojawia się przy oświetleniach LED i przy niektórych żarówek energooszczędnych tzw. "dyskoteka w nocy".

Odłączenie kontrolki nie jest jedynym rozwiązaniem.

Niewielkim kosztem można sprawić, że będzie działać LED bez efektów ubocznych i kontrolka w wyłączniku.

Wyjaśniałem to już w kilku tematach na tym forum.

• 1 month później...