Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy

tomalad

Recommended Posts

Witam

Mam bardzo duży problem do którego niestety doprowadziłem się sam z domieszką pecha i trochę nieszczęścia. Jestem w trakcie budowy domu (a włściwie dom już jest gotowy do odebrania od dwóch lat).... Z powodów problemów osobistych zaniedbałem całą papierologię związaną z odbiorem domu, głównie chodzi o wpisy do dziennika budowy. Teraz kiedy wszystko u mnie się wyprostowało chciałem doprowadzić do końca dokumenty i zgłosic dom do odbioru. Niestety okazało się że mój kierownik budowy nie żyje od ponad dwóch lat i tak daleko sięgają moje ostatnie wpisy. Zdążyłem się zorientować już że na zmianę kierownika jest już za późno i biuro w którym pracował chętnie mi pomoże ale sami nie bardzo wiedzą jak, jedynym pomysłem jest na razie napisanie wyjaśnienia do nadzoru budowlanego i czekanie na ich decyzję i odpowiedź.... Bardzo proszę, może ktoś już miał do czynienia z podobnym przypadkiem albo wie jak wyjść z sytuacji (bo przecież wyjście jakieś musi być ) poradźcie co robić, tylko nie w stylu że mam duży problem, bo o tym już wiem

Dziękuje

Jest wyjście, ale będzie cię to trochę kosztowało ( chyba 500 zł) niechętnie udzielam takich rad bo jest to pewne obejście żeby nie powiedzieć łamanie prawa ale w takim wypadku.

Musisz znaleść kierownika, który z datami wstecznymi przejmie obowiązki i dostarczy ci takie oświadczenie plus wypis z izby z tego czasu. Ty jako inwestor jesteś zoobligowany do niezwłocznego zawiadomienia Nadzoru Budowlanego o zmianie kierownika za nie wypełnienie tego obowiązku jest właśnie ta kara.

Art. 44. 1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie:

1) kierownika budowy lub robót,

2) inspektora nadzoru inwestorskiego,

3) projektanta sprawującego nadzór autorski,

podając, od kiedy nastąpiła zmiana.

2. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia osób, wymienionych w ust. 1, o przejęciu obowiązków.

Art. 93. Kto:

1) przy projektowaniu lub wykonywaniu robót budowlanych w sposób rażący nie przestrzega przepisów art. 5,

1a) przy wykonywaniu robót budowlanych stosuje wyroby, naruszając przepis art. 10,

2) (uchylony),

3) dokonuje rozbiórki obiektu budowlanego lub jego części, naruszając przepisy art. 28 lub art. 31 ust. 2,

4) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia wymagań określonych w art. 41 ust. 4, art. 42, art. 44, art. 45,

5) dostarcza lub umożliwia dostarczenie energii, wody, ciepła lub gazu, naruszając przepis art. 41 ust. 5,

6) wykonuje roboty budowlane w sposób odbiegający od ustaleń i warunków określonych w przepisach, pozwoleniu na budowę lub rozbiórkę bądź w zgłoszeniu budowy lub rozbiórki, bądź istotnie odbiegający od zatwierdzonego projektu,

7) (uchylony),

8) nie spełnia obowiązku, o którym mowa w art. 62 ust. 1,

9) nie spełnia, określonych w art. 63 lub art. 64 ust. 1 i 3, obowiązków przechowywania dokumentów, związanych z obiektem budowlanym lub prowadzenia książki obiektu budowlanego,

9a) nie spełnia obowiązku przesłania protokołu, o którym mowa w art. 70 ust. 2,

9b) zmienia sposób użytkowania obiektu budowlanego lub jego części bez wymaganego zgłoszenia, o którym mowa w art. 71 ust. 2, albo pomimo wniesienia sprzeciwu, o którym mowa w art. 71 ust. 3-5,

10) nie udziela informacji lub nie udostępnia dokumentów, o których mowa w art. 81c ust. 1, żądanych przez właściwy organ, związanych z prowadzeniem robót budowlanych, przekazaniem obiektu budowlanego do użytkowania lub jego utrzymaniem,

11) sporządza i przekazuje do obrotu prawnego świadectwo charakterystyki energetycznej budynku, lokalu lub będącej nieruchomością części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową nie posiadając uprawnień, o których mowa w art. 5 ust. 8,

podlega karze grzywny.

Art. 94. Orzekanie w sprawach o czyny, określone w art. 92 i art. 93, następuje na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Lub też możesz jeśli ostatni wpis jest powiedzmy z przed dwóch lat i miesiąca zmienić kierownika z datą przed miesiącem a teraz próbować to zgłosić . Bo słowo niezwłocznie może być interpretowane różnie.