panfotograf 15.04.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Mam do zrobienia spory taras. Myślę o kostce granitowej, ale żona marudzi że będzie nierówne, że piasek będzie nie do wyczyszczenia - jednym słowem "na taras się nie nadaje"Tak sobie kombinuję - gdyby (po ułożeniu) kostki granitowe przeszlifować na gładko (mam taką tarczę szlifierską "diamentową"), potem przepolerować (jeszcze nie wiem czym?), a na koniec przestrzenie pomiędzy kostkami czymś wypełnić (cementem? fugą?)Czy to ma sens, czy raczej pomysł nie zda egzaminu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zasadek121 16.04.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Mam do zrobienia spory taras. Myślę o kostce granitowej, ale żona marudzi że będzie nierówne, że piasek będzie nie do wyczyszczenia - jednym słowem "na taras się nie nadaje" Tak sobie kombinuję - gdyby (po ułożeniu) kostki granitowe przeszlifować na gładko (mam taką tarczę szlifierską "diamentową"), potem przepolerować (jeszcze nie wiem czym?), a na koniec przestrzenie pomiędzy kostkami czymś wypełnić (cementem? fugą?) Czy to ma sens, czy raczej pomysł nie zda egzaminu? ja jestem kamieniarzem i nie radze ci szlifować tych kostek granitowych ...deszcz , śnieg i lud..lodowisko na tarasie nogi połamane... jeśli upierasz się przy granicie lepiej jakieś nieregularne kawałki poukładać nie polerowane lub płomieniowane ...miedzy to fuga z cementu wystarczy.... coś takiego http://lh5.ggpht.com/_XEvZiAL4AgY/S8iqaLdkWBI/AAAAAAAAAGg/2uf53BXzJ-8/0002-Tarasy%20z%20kamienia%20-%20JARMUR%20-%2002.jpgzobacz sobie na tej stronie http://www.jarmur.pl/tarasy-z-kamienia.html Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez zasadek121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Zona ma racje piesek bedzie zostawał w fugach, ale idzie go wymieść z nich. Mozna też karczerem przelecieć taras tez wypłukje piasek. Pomysły ze szliwoaniem nieralne. Skutek gdybys faktycznie jakimś cudem to zeszlifował katastrofalny Zeby nie było mam taras z granitu tzn kostki układanej Polecam mi sie podoba nawet z odrobina piasku w fugach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrborkowski 18.04.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam Szlifowanie kostki granitowej jest to nie wykonalne.Proponuję na podsypce odwadniającej wylać płytę zbrojoną betonową i na niej ułożyć na cemencie kolorowy łupek na dziko lub obrabiany i zaspoinować go odpowiednio zporżądzoną zaprawą betonową .Oczywiscie zachować spad.to zaimpregnować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 19.04.2010 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Mówiąc o szlifowaniu myślałem o zeszlifowaniu ostrych, wystających części kostki granitowej (bruku). Robiłem próbę i technicznie jest to wykonalne. Problem polega na tym że widać (półkoliste) ślady po tarczy - pytanie: czym to przepolerować. Chodzi o uzyskanie efektu starego (wygładzonego) bruku Na tarasie zimą nie będę się opalał, prawdopodobnie wcale nie będę z niego korzystał przy mrozach. Czy te nieregularne kawałki płyt kamiennych (rozumiem że to są odpady) można układać tak jak kostkę betonową (na zagęszczonym podłożu piaskowo-cementowym)?Przyklejanie tego do płyty betonowej po paru (nastu) latach skończy się pękaniem/odpadaniem. W naszym klimacie mróz jest bezlitosny, a chciałbym zrobić to raz i przez 30 lat nie poprawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanPorada 21.01.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Ja poszukałem trochę w internecie i znalazłem idealne rozwiązanie dla swojego tarasu. Nie jest tanie ale nie żałuję wydanych pieniędzy. Taras i schody z płyt Semelrocka zafugowałem zaprawą vdw 840 plus. Robota prosta i nie wymagająca specjalnych narzędzi ( nic nie trzeba mieszać, zaprawa jest gotowa i tylko ją wysypać z wiadra). Już po roku wiem, że dobrze zrobiłem. Żadnego piasku w salonie i brak chwastów. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.01.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 kolejny spamer, a właściwie ten sam pod innym nickiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 24.01.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Chodzi o uzyskanie efektu starego (wygładzonego) bruku Ładujesz kostkę do betoniarki i kręcisz aż się "poobija" , w ten sposób robi się starobruk z nowej kostki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Podepnę się z pytaniem Czy fugował ktoś może taras, chodnik z cegły klinkierowej ? teraz mam zasypane piachem i woda to wypłukuje. Jak to zrobić czymś innym aby nie pobrudzić cegieł cementem ? Są na to sposoby jakieś ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 24.01.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Podepnę się z pytaniem Czy fugował ktoś może taras, chodnik z cegły klinkierowej ? teraz mam zasypane piachem i woda to wypłukuje. Jak to zrobić czymś innym aby nie pobrudzić cegieł cementem ? Są na to sposoby jakieś ? pozdr adam nie wypłukuje tylko siada piasek, wypełnia wszystkie szczeliny, uzupełniaj piasek i z czasem przestanie zanikać - chyba że masz chodnik o dużym nachyleniu. Ja mam tak ułożony wjazd i chodnik, i z czasem już nie dosypuję, co miało siąść siadło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.01.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Mam wjazd o dużym nachyleniu i wypłukuje pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 24.01.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Ja tam fuguję suchym betonem. Umiejętnie spłukuję i jest gitara:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.01.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Jakie proporcje, piach cement i jaki piach ? no i na czym polega to umiejętne spłukiwanie ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 26.01.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Umiejętne spłukiwanie polega na tym żeby nie powstały ci kałuże bo one zawierają wypłukany pył cementowy którego trudno się potem pozbyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Wiem, że to musi być bez kałuż, jest to w miarę łatwe na płaskim, gdzie polewając prze pistolet ogrodowy taką mgiełką wodną ktora na bieżąco wsiąka. Na pochyłym nawet mgiełka sprawia, że woda płynie Boję się, że później cała cegła będzie szara od cementu ? Czy może i tak po czasie deszcz to wypłucze ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 26.01.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Zdradzę Ci dwa sekrety lania: rób przerwy w laniu żeby wsiąkało i zarezerwuj sobie całą dniówkę na cierpliwe polewanie. Powyższe rady i tak nie zastąpią wytrawnej ręki fachowca, który polewa granit przez 5 lat. Ale przynajmniej teraz masz większe szanse na sukces:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ręka fachowca już robiła to fugowanie i polewanie i jest do dupy. Nie zamierzam sam tego robić bo bym te wszystkie cegły wykopał i wyrzucił. O fachowca na samo fugowanie też pewnie będzie ciężko. Może się przyzwyczaję pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts