Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fugowanie bruku granitowego

Recommended Posts

Mam do zrobienia spory taras. Myślę o kostce granitowej, ale żona marudzi że będzie nierówne, że piasek będzie nie do wyczyszczenia - jednym słowem "na taras się nie nadaje"

Tak sobie kombinuję - gdyby (po ułożeniu) kostki granitowe przeszlifować na gładko (mam taką tarczę szlifierską "diamentową"), potem przepolerować (jeszcze nie wiem czym?), a na koniec przestrzenie pomiędzy kostkami czymś wypełnić (cementem? fugą?)

Czy to ma sens, czy raczej pomysł nie zda egzaminu?

Mam do zrobienia spory taras. Myślę o kostce granitowej, ale żona marudzi że będzie nierówne, że piasek będzie nie do wyczyszczenia - jednym słowem "na taras się nie nadaje"

Tak sobie kombinuję - gdyby (po ułożeniu) kostki granitowe przeszlifować na gładko (mam taką tarczę szlifierską "diamentową"), potem przepolerować (jeszcze nie wiem czym?), a na koniec przestrzenie pomiędzy kostkami czymś wypełnić (cementem? fugą?)

Czy to ma sens, czy raczej pomysł nie zda egzaminu?

ja jestem kamieniarzem i nie radze ci szlifować tych kostek granitowych ...deszcz , śnieg i lud..lodowisko na tarasie nogi połamane...

jeśli upierasz się przy granicie lepiej jakieś nieregularne kawałki poukładać nie polerowane lub płomieniowane ...miedzy to fuga z cementu wystarczy....

coś takiego http://lh5.ggpht.com/_XEvZiAL4AgY/S8iqaLdkWBI/AAAAAAAAAGg/2uf53BXzJ-8/0002-Tarasy%20z%20kamienia%20-%20JARMUR%20-%2002.jpgzobacz sobie na tej stronie http://www.jarmur.pl/tarasy-z-kamienia.html

Edytowane przez zasadek121

Zona ma racje piesek bedzie zostawał w fugach, ale idzie go wymieść z nich. Mozna też karczerem przelecieć taras tez wypłukje piasek.

Pomysły ze szliwoaniem nieralne. Skutek gdybys faktycznie jakimś cudem to zeszlifował katastrofalny :)

Zeby nie było mam taras z granitu tzn kostki układanej :) Polecam mi sie podoba nawet z odrobina piasku w fugach.

Witam

Szlifowanie kostki granitowej jest to nie wykonalne.

Proponuję na podsypce odwadniającej wylać płytę zbrojoną betonową i na niej ułożyć na cemencie kolorowy łupek na dziko lub obrabiany i zaspoinować go odpowiednio zporżądzoną zaprawą betonową .Oczywiscie zachować spad.to zaimpregnować .

Mówiąc o szlifowaniu myślałem o zeszlifowaniu ostrych, wystających części kostki granitowej (bruku). Robiłem próbę i technicznie jest to wykonalne. Problem polega na tym że widać (półkoliste) ślady po tarczy - pytanie: czym to przepolerować. Chodzi o uzyskanie efektu starego (wygładzonego) bruku

Na tarasie zimą nie będę się opalał, prawdopodobnie wcale nie będę z niego korzystał przy mrozach.

Czy te nieregularne kawałki płyt kamiennych (rozumiem że to są odpady) można układać tak jak kostkę betonową (na zagęszczonym podłożu piaskowo-cementowym)?

Przyklejanie tego do płyty betonowej po paru (nastu) latach skończy się pękaniem/odpadaniem. W naszym klimacie mróz jest bezlitosny, a chciałbym zrobić to raz i przez 30 lat nie poprawiać?

• 9 months później...

Ja poszukałem trochę w internecie i znalazłem idealne rozwiązanie dla swojego tarasu. Nie jest tanie ale nie żałuję wydanych pieniędzy. Taras i schody z płyt Semelrocka zafugowałem zaprawą vdw 840 plus. Robota prosta i nie wymagająca specjalnych narzędzi ( nic nie trzeba mieszać, zaprawa jest gotowa i tylko ją wysypać z wiadra). Już po roku wiem, że dobrze zrobiłem. Żadnego piasku w salonie i brak chwastów.

Jan

Podepnę się z pytaniem :) Czy fugował ktoś może taras, chodnik z cegły klinkierowej ? teraz mam zasypane piachem i woda to wypłukuje. Jak to zrobić czymś innym aby nie pobrudzić cegieł cementem ? Są na to sposoby jakieś ? pozdr adam

nie wypłukuje tylko siada piasek, wypełnia wszystkie szczeliny, uzupełniaj piasek i z czasem przestanie zanikać - chyba że masz chodnik o dużym nachyleniu.

Ja mam tak ułożony wjazd i chodnik, i z czasem już nie dosypuję, co miało siąść siadło :):):)

Wiem, że to musi być bez kałuż, jest to w miarę łatwe na płaskim, gdzie polewając prze pistolet ogrodowy taką mgiełką wodną ktora na bieżąco wsiąka. Na pochyłym nawet mgiełka sprawia, że woda płynie :( Boję się, że później cała cegła będzie szara od cementu ? Czy może i tak po czasie deszcz to wypłucze ? pozdr adam