ravq 15.04.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 jestem na etapie adaptacji projektu i zastanawiam się nad usytuowaniem domu na działce, wpadłem na dość niekonwencjonalny w naszych realiach pomysł, mianowicie nieogrodzony podjazd do garażu, poniżej przedstawiam poglądowy rysunek jakby to wyglądało. działka 900m2 wymiary 32-28m budynek ok 14m głębokość i ok 13 szerokość Wg mnie jest sporo "za" a mało "przeciw", ale zależy mi na Waszej opinii, a może ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem lub ma doświadczenia to będę wdzięczny za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 16.04.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Myślę że jest to fajne rozwiązanie, nie trzeba otwierać bramy wjazdowej żeby np: tylko na chwilę stanąć przed domem, może też takie miejsce służyć jako przydomowy mały parking dla gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravq 16.04.2010 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) dokładnie takimi przesłankami się kieruję, dodam że w domu będę miał niewielką pracownię/biuro, może się zdarzać że jakiś kontrahent lub współpracownik do mnie przyjedzie, więc pewnie gdyby ta brama była, to byłaby często otwarta - więc dostęp do całego podwórka a tak tylko do tej strefy przed garażem Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez ravq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.04.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 podobne rozwiązanie jest u moich rodziców i u siostry. U rodziców garaż jest w jednej linii z domem i mają furtkę w ogrodzeniu zaraz przy ścianie garażu. To dlatego, że nie mają przejścia pomiędzy garażem. Z lewej strony mają wyciągniętą linię ogrodzenia do granicy działki. U siostry dom jest podobny jak u Ciebie, czyli garaż jest wysunięty, ale bryła domu jest z obu stron domu. Nie mają furtki, ale mają przejście w domu. Ogrodzenie odchodzi od ścian garażu i zakręca w lewo jak u Ciebie i w prawo do granicy działki. Rozwiązanie w obu przypadkach jest dobre i się sprawdza. Ostatnio jednak szwagier mówił, że mogli nie robić ogrodzenia od garażu, tylko zrobić do granicy plac na parkowanie innych samochodów i zamknąć linię ogrodzenia z linią garażu a nie działki. Chcieliśmy początkowo robić tak jak siostra. Niestety kiepsko wyglądałoby, gdyby przedzielić dom ogrodzeniem zaraz za garażem. Skończy się pewnie na bramie wjazdowej. Ogólnie pomysł jest bardzo dobry, wygodny i oszczędny (nie ma dwóch bram na pilota). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 17.04.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Równiez jestem zwolennikiem tego pomysłu. Nie mam garażu - u mnie miejsca parkingowe przed wiatą i dojazd do wiaty bedą poza obrębem ogrodzenia działki. Nie ma sensu robić 2 bram wjazdowych. Jak ktoś chce ukraśc samochód, to ukradnie - naszemu sąsiadowi niedawno w trakcie meczu (rodzina oglądała na piętrze0 wyprowadzono auto z garażu - nawet po kluczyki sobie weszli do chaty, zeby się nie szarpać z kabelkami.,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 17.04.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 My tez mamy takie rozwiazanie, dla mnie brama garazowa i brama ogrodzeniowa to zaduzo bawienie sie w dwa piloty , i estetycznie bardziej podoba mi sie podjazd pod dom jak nie ma bramy , u moich rodzicow tez tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravq 17.04.2010 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 utwierdzacie mnie w przekonaniu, że to dobre rozwiązanie, a na pewno funkcjonalne, może ktoś napisze jakieś minusy, nie spodziewałem się że będą same pochwały mam jeszcze pytanie jaką (długość podjazdu) odległość polecacie od linii garażu do granicy działki, przyjąłem 6 m ale raczej dlatego że gdyby kiedyś nam się coś odmieniło to przy tej odległości da się wprowadzić zamykaną bramę w granicy działki i stanąć jeszcze samochodem, gdybym nie zakładał takiej opcji to pewnie nie potrzeba aż 6 metrów żeby sprowokować dyskusję wymienię najważniejsze - moim zdaniem - wady i zalety rozwiązania: zalety: - oszczędność na bramie przesuwnej - wygoda parkowania koło domu - lepsze wykorzystanie miejsca, mogą stanąć spokojnie 4 samochody nie blokując siebie - jeden pilot - odwiedzający goście nie muszą do mnie dzwonić "otwórz bramę" - przy wyjeździe samochodem nie ucieknie pies ani 1,5 roczna córka bawiąca się na podwórku wady: - samochody stojące na podjeździe nieogrodzone - włamywacz może próbować się dostać przez drzwi garażowe gdzie nie będzie miał dostępu pies - z podjazdu mogą próbować korzystać osoby nieproszone, goście sąsiada itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 18.04.2010 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 odległość zabudowy (również garażu) od linii działki uzależniona jest od decyzji o warunkach zabudowy lub planu zagospodarowania przestrzennego. Jest to linia zabudowy, czasami podawana jako nieprzekraczalna. My mamy np. 6 m i dom będzie stał dokładnie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravq 18.04.2010 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) u nas tej linii zabudowy nie ma, plan zagospodarowania nie przewiduje, a zatem robimy wg uznania i wg prawa budowlanego czyli nie bliżej niż 4m od granicy, ja myślałem o 5m ale tak jak wcześniej napisałem 6m daje możliwość późniejszej zmiany na podjazd ogrodzony Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez ravq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 18.04.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Z minusów dodam jeszcze pieski podlewające Twoją bramę garażową, tudzieź zostawiające wszelkie inne niespodzianki.... Ja tez planuję takie rozwiązanie. Też mam dom z wysuniętym garażem, ogrodzenie z siatki będzie tylko w ogrodzie, od frontu w przedogródku planuję jedynie niski płotek, głównie z uwagi na psy właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichyckm 23.04.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Takie rozwiązanie to oczywista wygoda. Nawet mimo tych nielicznych wad raczej nie ma się co zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.04.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Wady znasz, bo wymieniłeś. Najpoważniejsza moim zdaniem, to możliwość, że zrobisz publiczny parking dla sąsiadów. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichyckm 23.04.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Eee tam. W takim wypadku wyjdzie, opierniczy, pogrozi grabiami i już nie będą parkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-r 28.04.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 parkować będą i tak jak chcą, bo ludzie to świnie... sam też stałem przed takim dylematem.... i żona wybrała inny projekt domu ravq - jeżeli się tobie to rozwiązanie podoba to rób i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 29.04.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 W Polsce w myśl zasady : teren nie ogrodzony należy do każdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 29.04.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 rozwiązanie bardzo praktyczne, jeżeli nie ma w okolicy "sprawdzających" czy coś na złom można zabrać z parkowaniem gości sąsiada ... wszystko zależy od kultury odwiedzających - ostatecznie tabliczka teren prywatny opłata 50 zł/h postoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 30.04.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Też nad takim rozwiązaniem się zastanawiamy. Na pewno wjazd do garażu będzie nieogrodzony, garaż jest w piwnicy a brama byłaby na wysokości parteru, nie wiemy tylko czy ogrodzić resztę podworka przed wejsciem do domu tak jak przedstawiłeś na rysuku czy postawić brame tylko między domem a płotem sąsiada ( 3m)... Jednak ogrodzenie to chyba ogrodzenie - nie wchodzą pieski na siku ani akwizytorzy ani świadkowie, ani nikt nie wali w same drzwi tylko czeka grzecznie przed płotem... U nas na ulicy sąsiedzi zrobili dokładnie tk jak opisujesz, musze zapytać czy są zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 30.04.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Mam dokładnie tak ,jak na Twoim rysunku.Z konieczności,bo nie zmieściłbym bramy.A może jestem niepoprawnym optymistą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 01.05.2010 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Spojrzałam na Twój szkic raz jeszcze i tylko dodam, że zrobiłabym drugą bramkę w ogrodzeniu - od strony garażu, żeby nie latać dookoła domu w razie potrzeby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravq 04.05.2010 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Spojrzałam na Twój szkic raz jeszcze i tylko dodam, że zrobiłabym drugą bramkę w ogrodzeniu - od strony garażu, żeby nie latać dookoła domu w razie potrzeby:) nie zaznaczyłem na rysunku ale w tym miejscu między garażem a lewą strona ogrodzenia planuję bramę wjazdową na podwórko a więc to przejście będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts