Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka klamka do drzwi zewnętrznych z pvc?

Ania i Bartek

Recommended Posts

Zamówiliśmy już drzwi zewnętrzne z systemem VEKA perfectline, drzwi te są zrobione z pvc i dowiedziałam się, że nie każdą klamkę można do takich drzwi zamontować.

Klamki, które zaproponował nam producent drzwi absolutnie nas nie zachwycają, więc gorączkowo szukamy w sieci jakiejś alternatywy.

Dodatkowym ograniczeniem jest rozstaw 92mm.

Znaleźliśmy klamkę z takim rozstawem z firmy Schaffner wzór Special. Ale wszystko wskazuje na to, że nie są odpowiednie do drzwi z pvc.

Czy ktoś ma może takie drzwi i jaką klamkę można by do nich założyć?

Pozwoliłam sobie zadać to pytanie na Forum Wnętrza, bo sama najczęściej tu zaglądam i liczę na pomoc Wnętrzarskich Forumowiczów:)

Ania

Dziękuję za odzew:)

Piękne te Wasze drzwi! Bardzo podobają mi się proste formy i kształty, bez łuków, dziwnych floresów, itp.

Nasze będą miały 4 małe kwadratowe okienka ułożone w pionie na środku drzwi. Niestety nie mam zdjęcia, bo jedyne jakim dysponowałam było w folderze producenta, a folder musielismy oddać. Drzwi zamówiliśmy w firmie Plast-profil, tej samej, która robiła dla nas okna i bramę garażową, więc całość będzie w jednakowej równej barwie orzecha.

A co do klamki to dzwoniłam dziś i do producenta klamek Schaffner i do producenta naszych drzwi. Wysłałam do Plast profilu dokłądny opis klamki i mam nadzieję, że jak dobrze jej się przyjrzą, to zgodzą się nam ją zamontować:)

Podobno ważna jest szerokość profilu, bo dla tej klamki potrzeba chyba 52mm.

Ważny jest też zamek, tzn. czy można przez niego przewiercić śrubę.

Nie do końca rozumiem dlaczego nie każdą klamkę da się przymocować do drzwi z pvc, ale trudno...:)