zebacz 16.04.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Hmm - właśnie jestem po rozmowie ze specjalistą od instalacji CO. Po wyjaśnieniu że planuję powiesić piec kondensacyjny w łazience w której jednocześnie będzie WM usłyszałem że nie ma takiej możliwości aby taka instalacja została odebrana. Stwierdził że tam gdzie jest gaz musi być grawitacyjne odprowadzanie spalin które ma za zadanie w wypadku rozszczelnienia rur z gazem odprowadzić j gaz bezpiecznie na zewnątrz. Podobno jest na to stosowny przepis "gazowy" a nie" kominiarski". Zwracam się do szanownego grona z zapytaniem czy ktokolwiek potrafi namierzyć taki przepis ?? Dodam jeszcze że jedyne przepisy jakie znalazłem to: Rozporządzenie Ministra Infrastrukturyz dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ichusytuowanie(Dz. U. Nr 75, poz. 690, z 2003 r. Nr 33, poz. 270 oraz z 2004 r. Nr 109, poz. 1156) § 170. 1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniachspełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzeniaspalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w PolskichNormach i przepisach odrębnych.2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu Ai B, nie mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93ust. 2 i 3.3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzeniatypu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzajuwystępującej w nich wentylacji , pod warunkiem zastosowania koncentrycznychprzewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175. oraz 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych. 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. 3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m. No i kompletnie zdurniałem bo właśnie zawalił mi się cały projekt wentylacji i łazienek - jeśli będę musiał przenieść kocioł do pomieszczenia gospodarczego czeka mnie co najmniej 8 mb rury z ciepłą wodą do przepchania do łazienek ;-( pozdr.zebacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.04.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Chyba słaby to jest fachowiec. Nie ma przepisów kominiarskich i gazowniczych,które mogą być sprzeczne z tymi któreprzytoczyłeś.Z tych co przytoczyłeś wyraźnie pisze, żewentylacja musi być niezależnie czy mechaniczna wywiewna czy naturalna zwanapotocznie grawitacyjną. U Ciebie jest tospełnione. Oczywiście mogą być pewne obawy,a co się stanie gdy prądu nie będzie. No alewtedy kocioł gazowy też nie będzie pracował.Chociaż gdyby wtedy się rozszczelnił?Może w przypadku rekuperatorów niektórzyużytkownicy czasowo je wyłączają żeby naczymś tam zaoszczędzić. I tak sobie możnagdybać. Kiedyś brałem udział dyskusji w wątku: "wentylacja kotłowni dla kotła kondensacyjnego" Zacytowałem tam fragment znaleziony gdzieśw internecie" "Pamiętać należy,że w pomieszczeniu, gdzie zamontowanyjest kocioł TURBO lub kocioł kondensa-cyjny, a odprowadzenie spalin odbywasię przy pomocy systemu rozdzielonego,konieczne jest zastosowanie kratki wen-tylacyjnej o powierzchni min. 150 cm2.Producenci czy sprzedawcy dość częstozapominają o tym warunku, informującklienta o zupełnej dowolności umiejsco-wienia kotła." Być może Ty planujesz nie koncentrycznymprzewodem a dwoma oddzielnymi ruramizapewnić odprowadzać spaliny i doprowadzaćpowietrze do kotła? Wtedy musiałbyś miećwentylację naturalną.A przecież do naturalnej trzeba gdzieś jeszczezastosować nawiewniki no bo skądś musi wziąć się powietrze. I to byłby koniec wentylacjimechanicznej. Pogadaj jeszcze raz z tym Twoim fachowcem,a jak Tobie nie pokaże konkretnych przepisówto się go pozbądź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 16.04.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Raczej od razu idź do innego kominiarza.I na wstępie zapytaj czy zna się na wentylacji mechanicznej.Jeśli będzie dyskutował wymagaj uzasadnienia na piśmie! To nie ty masz znaleźć stosowne przepisy tylko kominiarz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.04.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Kiedyś brałem udział dyskusji w wątku: "wentylacja kotłowni dla kotła kondensacyjnego" Zacytowałem tam fragment znaleziony gdzieś w internecie" "Pamiętać należy, że w pomieszczeniu, gdzie zamontowany jest kocioł TURBO lub kocioł kondensa- cyjny, a odprowadzenie spalin odbywa się przy pomocy systemu rozdzielonego, konieczne jest zastosowanie kratki wen- tylacyjnej o powierzchni min. 150 cm2. Producenci czy sprzedawcy dość często zapominają o tym warunku, informując klienta o zupełnej dowolności umiejsco- wienia kotła." Być może Ty planujesz nie koncentrycznym przewodem a dwoma oddzielnymi rurami zapewnić odprowadzać spaliny i doprowadzać powietrze do kotła? Wtedy musiałbyś mieć wentylację naturalną. A przecież do naturalnej trzeba gdzieś jeszcze zastosować nawiewniki no bo skądś musi wziąć się powietrze. I to byłby koniec wentylacji mechanicznej. Pogadaj jeszcze raz z tym Twoim fachowcem, a jak Tobie nie pokaże konkretnych przepisów to się go pozbądź. dawno takich głupstw nie czytałem, przepis mówi to dotyczy kotłów z otwartą komorą spalania, kotłownia powinna posiadać niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, dolna krawędź tego otworu powinna być umieszczona na wysokości maksimum 30 cm nad podłogą oraz niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, umieszczony możliwie blisko stropu, wy0prowadzony ponad dach, dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z pomieszczeń sąsiednich wyposażonych w wentylację naturalną nawiewną, wymagane są wtedy otwory w ścianie lub kanał doprowadzający powietrze zewnętrzne w przypadku kotłów z zamkniętą komorą spalania, w kotłowni powinien być niezamykany otwór wentylacji wywiewnej wyprowadzony ponad dach, o powierzchni minimum 200 cm2 umieszczony możliwe blisko stropu, wentylacja wywiewna – w pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin, a także jeżeli powietrze do spalania dostarczane jest z zewnątrz bezpośrednio do paleniska z zamkniętą komorą spalania szczelnym kanałem, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione – przepisu tego nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno--wywiewną zblokowaną. może już nie udzielaj rad dotyczących gazu, Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.04.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 1950 - Widzę, że nie umiesz klasy zachować.A co to jest wentylacja nawiewno--wywiewna zblokowana.Czyli jednak można? I pamiętaj jeżeli o czymś piszesz to odwołuj się doprzepisów wtedy Tobie wytłumaczę jak je zinterpretować. A tak na marginesie ten hydraulik może czy nie wymienićzawór na doprowadzeniu do kuchenki gazowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.04.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 zebacz Poczytaj tą stronę http://termodom.pl/buduj/wentylacja_i_klimatyzacja/przepisowa_wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.04.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 1950 - Widzę, że nie umiesz klasy zachować. A co to jest wentylacja nawiewno--wywiewna zblokowana. Czyli jednak można? I pamiętaj jeżeli o czymś piszesz to odwołuj się do przepisów wtedy Tobie wytłumaczę jak je zinterpretować. no nie, dobry jesteś A tak na marginesie ten hydraulik może czy nie wymienić zawór na doprowadzeniu do kuchenki gazowej? widocznie nie wiesz, jak rzeczywiście interpretować przepisy, szkoda, bo chcesz uczyć innych, to może Ci jednak odpowiem, jak ma uprawnienia gazowe to może wymienić zawór, z prostej przyczyny, to jest naprawa a nie budowa nowej instalacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.04.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 ... Zastanawia mnie po co cytujesz formułki dotyczące kotłów z otwartą komorą spalania? Widziałeś ty kiedy kocioł kondensacyjny, który by takową posiadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.04.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 czyżbyś nie zauważył, że tam są dwa obowiązujące przepisy,dla kotłów z otwartą komorą i dla kotłów z zamkniętą komorą, ale skoro się nie domyśliłeś, po co przytoczyłem obydwa,to przyjmij do wiadomości, że to może się też przydać posiadaczom kotłów z otwartą komorą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.04.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 czyżbyś nie zauważył, że tam są dwa obowiązujące przepisy, dla kotłów z otwartą komorą i dla kotłów z zamkniętą komorą, ale skoro się nie domyśliłeś, po co przytoczyłem obydwa, to przyjmij do wiadomości, że to może się też przydać posiadaczom kotłów z otwartą komorą, Piszesz w wątku o kotłach kondensacyjnych przy wentylacji mechanicznej więc bezmyślne wklejanie wszystkiego co gdzieś wyszperałeś nie ma najmniejszego sensu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.04.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 nie wiem czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy tobą a mną, ja to wiem, a ty musisz szperać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.04.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) nie wiem czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy tobą a mną, ja to wiem, a ty musisz szperać A taak wszyscy wiedzą jakim ekspertem jesteś głównie z twoich zapewnień. Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 psy szczekają, karawana idzie dalej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 19.04.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690, z 2003 r. Nr 33, poz. 270 oraz z 2004 r. Nr 109, poz. 1156) 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych. 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. 3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m. Pytanie w nawiązaniu do cytowanego postu - Czy przepis ten tyczy również bliźniaków? Zastanawiałem się nad podobnym rozwiązaniem i chciałem wyprowadzić przewód poza zewnętrzną ścianę bliźniaka. Z przepisu wynika, że dotyczy on wolno stojących budynków jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej. Natomiast nie wiem, czy bliźniak jest takim budynkiem, czy pozostałym budynkiem mieszkalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.04.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Ustawa Prawo Budowlane Art. 3. [słowniczek] Ilekroć w ustawie jest mowa o: 2a) budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 20.04.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 a jak ja mam WM, ale mam też kominek to mi kominiarz nie wykona odbioru budynku? nie wiem czy kominek to kocioł z otwartą komorą spalania, bo tak by chyba pasowało? weźcie nie załamujcie mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 20.04.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 misiakulka Ani ja ani orko Ciebie nie załamujemy.Mam nadzieję, że powietrze do kominkamasz doprowadzone z zewnątrz.Mam też nadzieję, że Twoja wentylacjajest nawiewno-wywiewna. No bo nie każdąmechaniczną można stosować. Kilka postówwcześniej podawałem stronę na której to pisze. Jeszcze raz ją powtórzę http://termodom.pl/buduj/wentylacja_i_klimatyzacja/przepisowa_wentylacja A i kominek to jest piec a nie kocioł.Problem jest gdy to kominek z płaszczemwodnym, bo wtedy to raz jest piecem araz kotłem. Ale bardziej też piecem. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 21.04.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 no to uffmam kominek "zwykły" bez płaszcza, doprowadzone powietrze z zewnątrz, wentylacje nawiewno-wywiewnądzięki za odpowiedźja jestem za nerwowa na to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 21.04.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 http://www.rekuperator.fotosik.pl moja rekuperacja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 23.04.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 1950 ma całkowitą racje.jeśli jest urządzenie gazowe w pomieszczeniu to wg przepisów musi być wentylacje grawitacyjna. jeśli kocioł jest z zamkniętą komorą spalania może być mechaniczna nawiewna. natomiast jeśli w domu jest wentylacja mechaniczna nawiewno wywiewna należy do pomieszczenia z kotłem zamontować drzwi z uszczelką oraz wykonać odpowiedni otwór na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts