Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam prośbę, jestem "5 minut" przed zakupem okien z Venessy - mazurska fabryka okien , okna wydają się dobre, znajomy, pracuje jako montażysta okien w e Wrocławiu, mówi, że okna są bardzo ładne i starannie zrobione, bo je montował kiedyś i , że to cena bardzo atrakcyjna, wręcz wyjątkowa , i tutaj mam pytanie - czy ktoś z państwa posiada okna z tej fabryki i czy jest z nich zadowolony?

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

wojgoc - trzeba było spytac w fabryce o najbliższego dealera i przez niego zamówic , przecież nie musi mieszkac w Twoim mieście... a zapewniam Cię, że było warto, bo sam sprzedaję okna tej fabryki i to prawda, że cena jest rewelacyjna a jakośc - i tak nie uwierzysz, jesli nie zobaczysz i nie przetestujesz.

Pani Magdzie radzę kupowac z zamkniętymi oczyma.

U mnie jeszcze nie było klienta, ktoy rzekłby złe słowo o tej fabryce, zresztą, nie znam nikogo z branży okiennej, który rzekłby złe słowo o tej fabryce i o jej produktach.

Pozdrowienia dla załogi z mazurskiej fabryki ! / od D. :-)/

A co przeważyło o wyborze Hohensee?

Twoje okna faktycznie były nietypowe - same piękne łuki. Na prawdę żałuję, że nie budujesz w Siedlcach bo dom byłby piękną wizytówką :)

Wojgoc - a ja mam prywatną prośbę - możesz napisać publicznie jak Cię "potraktowałem"? Proszę - pewna osoba obecna tu posądza mnie o "żerowanie" na użytkownikach Forum..

finlandia,

ja nie mam żadnych uwag co do sposobu potraktowania mojego dylematu okiennego przez Ciebie. Nie bardzo rozumiem o jakie "żerowanie" ktos Ciebie posądza i co Ci zarzuca - kto to taki lub w który wątku?

co do wyboru to zrobiłem mini przetarg - wysłałem zapytanie do ok. 10firm, z których odrzucilem najtanszą i najdrozszą - notabene rozrzut w cenie był 5-krotny. Nastepnie 3 oferty odrzuciłem ze wzgledu na brak odpowiedzi - z Vanessy, Pinusa, Halupczoka, z pozostałą piatkę umówiłem na pomiar i patrzyłem na podejście do tematu - czy widzi problemy technologiczne, czy ma uwagi co do róznic miedzy projektem a rzeczywistością, termin wykonania, sposoby rozliczen, zakres umowy - w tej 5 był tez Urzędowski z Czekoladowej. nastepnie wyselekcjonawlem 3 firmy, z którymi juz rozmawiałem konkretniej :Urzędowski, Hohensee, Dudek - nie porównywałem na tym etapie kwestii ceny bo trudno porównac pakiet 3-szybowy na szerszym ramiaku Urzędowskiego z tradycyjnym rozwiązaniem 68mm, choc samą cenę negocjowalem do konca.. wybór na Hohensee padl uwzgledniajac wszystkie wymienione czynniki - podejscie, wiedza budowalana, technologia, opinia, cena, rodzaj zapisów w umowie. Prywatnie mialem 'slabość' do innej firmy, lecz mimo tej ' słabości" handlowiec nie wyczuł "tematu".

co do Urzędowskiego to nie mogę nic złego powiedzieć - handlowiec był ok, starał sie pozyskać zlecenie i gdyby pewnie Andrzej U. ruszył swoje 4litery w moja strone to...

ale teraz to juz musztarda po obiedzie. W przypadku Hohensee rozmowy na pewnym etapie przejął Szef i to tez mialo swoje znaczenie.

a czy bede zadowolony z wyboru - w polowie maja napisze Ci o tym, jak sie pojawia okna na domku, na czym wyglad chatki mam nadzieje, bardzo sie poprawi

Wojgoc, nie jesteś z naszej branży, może dlatego nie wyczułeś "tematu".

Osobnik o nicku "krawczyk" posądzał nas wszystkich - branżowców o niecne intencje "bycia" na forum. A czy Ty odniosłeś wrażenie, że mimo zainicjowanego kontaktu na privie (z Twojej strony) chciałem Cię pozyskać lub na siłę ukierunkować na zakup o kogoś konkretnego? Nawet wyceny Ci nie zrobiłem mimo Twojego zapytania.

Za to poświęciłem troszkę czasu na przejżenie Twojego projektu pod kątem możliwości wykonania.

Za to wspomniany osobnik ogłosił nawet program:"dam Wam Klienta z innego regionu kraju za 5% wartości zamówienia". Czyli ja to sobie tłumaczę tak: nie mogę obsłużyć Klienta, bo jest to nieopłacalne ze względu na odległość, to chociaż na nim zarobię...

Przepraszam wszytskich zainteresowanych oknami z Venessy za słowa poza tematem. Obrazują one sposób działania niektórych firm na rynku. Nie jest to zakazane, ale na pewno nie jest też opłacalne dla Was - Klientów. Musicie w takim układzie "nakarmić" jeszcze takiego pośrednika.

Edytowane przez finlandia
Usunięcie niedokończonej myśli

finlandia,

nawiązujac z Toba kontakt na prive liczylem na doradztwo, które otrzymalem, a nie na kalkulację - obydwoje wiemy, ze zrealizowanie tej stolarki na taka odległość była niemozliwa. mam tez świadomość, ze przygotowanie wstepnej kalkulacji dla mnie zajęłoby Twojej Szanownej Małżonce dłuuuuższą chwilę czasu za zwykłe dziekuję - dla mnie byłby to pewien odnosnik cenowy, ale umówmy się - mialem świadomość kosztu 1m2 moich okien i jak dostałem oferte za 40tys to nawet nie sprawdzalem szczegółów tylko podziękowałem.

a teraz najwazniejsze - NIE DAŁEŚ CYNKU DO SALONÓW ZNANEJ NAM FIRMY W MOIM REJONIE O MOIM ZAPYTANIU - choc miałes taka mozliwość.

nie sledzę aktywności koleżanki Magdy ale cos jest w tym co napisałeś - generalnie jak widzę kogoś "świeżego", który następnie milczy miesiącami, choć zostało mi tylko 5min do zakupu to trudno nie miec wrazenia, iz jest to kryptoreklama opisywanej firmy.

Pozdrawiam,

wojgoc

Dziękuję - potrzebowałem tej opinii. Mogłem się narzucać, nękać, proponować że załatwię "najlepsze" ceny.. ale nie robię tego.

Ale zostawmy już tą sprawę.

Wracając do tematu...

Parę razy widziałem reklamę Venessy. Tylko że dobrze znam "okienne" Mazury i wcześniej tej nazwy nie poznałem. Ale też nie mam zamiaru twierdzić że to zła firma - co więcej - przyglądam się im szukając czegoś ciekawego /tzn. budującego/.

Może ktoś mi przybliży rodowód tej firmy?