Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z123 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

Chciałabym zapytać co sądzicie o tym projekcie? W internecie nie ma praktycznie żadnych informacji na temat tego domku - gdyż jest to nowy projekt. Proszę o opinie lub może ktoś ma pomysły odnośnie jakiś zmian bo widzi w nim wady . Czekam na jakieś sugestie :) Pozdrawiam :)

http://www.z500.pl/projekt/z123/widoki.html

z123_rzut1_0.jpg

z123_widok1_0.jpg

z123_widok2_0.jpg

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajny domek- wydaje się bardzo funkcjonalny. Układ wnętrza bardzo mi się podoba- niestety wydaje mi się, że w porównaniu do IRYSKA koszty tego są dużo większe. Ostatnio wpadłam na dość ciekawego dwuspadowca. Wiem, że temat tego nie dotyczy ale jak masz ochotkę to sobie zobacz

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/anulka/2476/opis

A propoz Z123 dowiadywałaś się już o jakąś wycenę, bo przyznam, że ten domek też mi się podoba:) Jak by się okazał nie za drogi w budowie to beż bym go brała pod uwagę :)

Wygląda fajnie, ale dla mnie ma parę nie do końca zrozumiałych rozwiązań.

Po pierwsze - dlaczego zachodnia ściana sypialni jest "kopnięta" do środka domu? Co poeta miał na myśli? Żeby w adaptacji przesuwać ją na powrót (większa sypialnia i obrys zbliżony do prostokąta)?

Po drugie - wielkie okna na froncie - że niby wejście od południa, czemu w takim razie równie wielkie okno na północ? Fajnie będzie na tym północnym tarasie? Jeżeli taras na południu, to jaki sens tych okien na froncie. Może to miało być tak, że front wschodni, a tył zachodni? Okno do podłogi w kuchni mnie nie zachwyca, ale jeżeli miałoby być południowe, to ma rację bytu.

Plusy:

Fanie zaprojektowana elewacja. Program użytkowy jak najbardziej w porządku. Duże sypialnie, duże szafy w sieni i holu, spiżarnia. Ciekawa kuchnia - świeży pomysł z przesunięciem komunikacji z garażem za półwysep, choć pewnie nie każdemu takie coś się spodoba.

Bagusia nie mam jeszcze żadnej wyceny. Jutro zamówimy projekt i będziemy działać. Kosztorys podany na stronie to 289 tys. Dla porównania brat buduje :

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=540&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=m36&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=1

buduje metodą gospodarczą i na dzień dzisiejszy wydał ok 160-170 tys, a ma zrobioną: elektryke, hydraulike, kanalizację, pierwszą wylewkę i garaż na TIP TOP łącznie z oświetleniem.

Zdjecia z realizacji jego domku:

http://mono77.fotosik.pl/albumy/607983-54.html

Od maja ruszają dalej i pewnie przed końcem roku się wprowadzą. Kosztowac bedzie ich to na pewno mniej niż podaje kosztorys muratora.

Ta anulka tez fajna.. ale tam to chyba tylko ogrzewanie gazowe wchodzi w gre. My pewnie wybierzemypiec gazowy kondensacyjny, ale tez zastanawiamy się nad ekogroszkiem. Z tego co wiem to pomieszczenie na piec na ekogroszek musi miec minimum 8 m2 więc z123 jak najbardziej spełnia wymagania :) no ale na sprawy z ogrzewaniem jest jeszcze czas :)

Co do z123 to okna frontowe zmienimy na standardowy wymiar. Takie może i ładnie wygladają ale w kuchni to strata miejsca. Tą zachodnia ścianę na pewno wyrównamy :) Do tego okienko w łazience, możliwe że zabudujemy toszke kucnie.. noi myślimy jeszcze o dwustanowiskowym garażu (tzn mąż się upiera) :)

Edytowane przez Rolka83

Rolka83 fajnie że już podjęliście decyzję co do projektu:) Ja chyba za dużo czasu spędzam na wyborze bo znowu kolejny wpadł mi w oko.... i znajduje się teraz w mojej czołówce. Do poszerzenia o 1m od strony sypialni aby były większe i powinno być super. Jak Cię interesuje to sobie zobacz http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/wszystkie/projekt-2873_gryf-ii?name=&area_from=&area_to=&roof_from=&roof_to=&parcel_min_width=&parcel_min_height=&floors_id=1&development_id=1&type_id=&garages_id=&cellar=&fireplace=&pool=&technology_id=&szukaj=szukaj&s=2

• 2 months później...

Witam

po raz pierwszy jako aktywny uzytkownik!

znalazłem dyskusje o projekcie Z 123 aktualnie nr 1 w moim rankingu poszukiwań.

Bardzo ładny funkconalny jedyna zmiana jaką chciałbym wprowadzić to okno w łazience , dodatkowy pokój zamaist i tak za małego zadaszonego tarasu ( 9.6 m2) w to miejsce zadaszona pergola na całym zaprojektowanym tarasem. Dostęp do poddasza z garażu duzo miejsca na rozporwadzenie instalacji w poddaszu.

i jakas wiata obok na drugi samochód.

co prawda nienajtańszy dach kopertowy ( ale dajacy duzo piekna )

jak dowiem sie o wycenie fir dam na pewno znać !

pozdrawiam sympatyków z 123 wogóle projekty biura Z 500 są przemyslane

Chciałabym zapytać co sądzicie o tym projekcie? W internecie nie ma praktycznie żadnych informacji na temat tego domku - gdyż jest to nowy projekt. Proszę o opinie lub może ktoś ma pomysły odnośnie jakiś zmian bo widzi w nim wady . Czekam na jakieś sugestie :) Pozdrawiam :)

• 8 months później...

witam po długiej przerwie :) U nas postepów w budowie na razie nie widać :/ podjęliśmy decyzje o kupnie następnej działki w innym miejscu i dlatego wszystko się odwlekło, z tego co mi wiadomo za około dwa miesiące powinniśmy ruszyć z fundamentami. chcemy zmienić kilka rzeczy, między innymi okna na standardowe wymiary i spotkałam się z opiniami, że dom straci charakter, ale dla mnie okna o wysokości 235 cm w kuchni ograniczają możliwości wykorzystania jej powierzchni. Zrobiłam sobie taką małą przeróbkę i myślę, że nie będzie to źle wyglądać. Co o tym sądzicie?? Załączam wizualizacje i popozycje zmian.

1) otwarcie części sypialnianej i zmiana zabudowy szaf ( chcemy otworzyć przestrzeń)

2) przesunięcie sciany łazienki w stronę drzwi od wiatrołapu celem zwiększenia powierzchni

3) przesunięcie ściany garażu o 0.6 m do tych filarów- celem zwiększenia powierzchni (możliwe, że dodamy tam jeszcze okno)

4) okienko w pom gospodarczym

5) okno w łazience

zmiany wymiarów zaznaczonych okien

Z123  nasze poprawki.jpg

z123_widok2_0.jpg

z123_popr.jpg

oknazmniejszonez123.jpg

witam, zaczynamy przygodę zwaną budowanie domu. Projekt, który nas urzekł to oczywiście Z123. Obecnie zakupiony i oddany do adaptacji. Planujemy rozpocząć w okolicach maja/czerwca. Zmiany, które chcemy wprowadzic są prawie identyczne jak ROLKI :) Strasznie się cieszę, że zawiązuje się grupa osób zainteresowanych tym projektem.

no właśnie zrobiłam :) i nawet mi się podoba z mniejszym wymiarem okien. Zastanawiam się jeszcze co z tym pomieszczeniem gospodarczym. Docelowo oprócz pieca gazowego znajdować się tam będzie pralka, dlatego zastanawiam się czy nie zrobić tam drzwi zamiast okna... łatwiej byłoby wynosić pranie na zewnątrz.. A co do tych okien w salonie to będzie on bardziej ustawny z mniejszymi oknami, zgodnie z projektem jest tam 4metrowe wielkie okno, nie znam się na tym ale pewnie wiąże się to też z utratą ciepła. Myślę też o lekkim zabudowaniu kuchni. Jak coś wymyślę to dam znać..

Pozdrawiam :)))

z123_widok1_0.jpg

z123_widok1zmiana okien.jpg

z123_widok1_0.jpg

z123_widok1zmiana okien.jpg

dzięki :)

Całkiem nieźle to wygląda. Mam tylko wątpliwości czy nie będzie za mało światła w salonie ale w tej kwestii przemawia do mnie strata ciepła przez wielkie okna. My planujemy właśnie drzwi z pomieszczenia gosp. na ogród. Oprócz tego kominek zostanie przesunięty przed komin (a nie z boku) aby zyskać dłuższą ścianę na stół w jadalni. Poza tym raczej zrezygnujemy z przedsionka w garażu.

Oprócz tego kominek zostanie przesunięty przed komin (a nie z boku) aby zyskać dłuższą ścianę na stół w jadalni.

no całkiem dobry pomysł z tym kominkiem. Szczerze powiem, że ten salon nie dawał mi spokoju, bo gdyby kominek był na przeciwległej ścianie (na tej co TV) to możliwości aranżacji byłoby więcej. Zależy mi na tym żeby był w salonie stół, więc pewnie wykorzystam Twój pomysł :) Nam gościu chciał go przesunąć jeszcze o 40 cm w stronę kuchni bo chcemy dołożyć dodatkowy otwór wentylacyjny w razie gdyby kiedyś zachciało nam się pieca na paliwo stałe, a mi nawet nie przyszło do głowy, że można go wysunąć na wierzch. Co do tego przedsionka.. nam budowlańcy powiedzieli że w ogóle zamurowaliby te drzwi do kuchni bo będzie się przedostawał zapach z garażu. Dlatego zostawiamy ten przedsionek, a jeżeli rzeczywiście czuć będzie spaliny w domu to będziemy tam trzymać motor, drewno do kominka, kosiarkę i inne sprzęty, a samochód gdzie indziej.

naniosłam poprawki :)

2 - zmiana koncepcji w łazience, takie rozwiązanie z prysznicem mi bardziej pasuje, cały zabudowany - tylko drzwiczki szklane

4 - drzwi w pomieszczeniu gospodarczym

6 - wysunięty kominek

7 - jeżeli przesunę kominek to wydaje mi się, że trzeba będzie zrobić pojedyncze drzwi na taras, aby usyskać trochę więcej ściany

Z123  nasze poprawki 2.jpg

Witamy

Nasz domek jest na etapie hydrauliki i ogrzewania. My także zdecydowaliśmy się na okna zaczynające się na wysokości 85cm, jedynie w salonie okno zostało takie jak w projekcie choć węższe o 1m.

Zmiany jakie dokonaliśmy to:

- dodaliśmy okno w łazience i kotłowni, a zlikwidowaliśmy w garażu

- drugą łazienkę powiększyliśmy przesuwając ścianę w stronę drzwi od wiatrołapu oraz poprzez połączenie ze spiżarnią. W byłej spiżarni ma być suszarnia. Po wymurowaniu stwierdziliśmy, że jest to najciemniejsze pomieszczenie wiec dodaliśmy okno.

- zmieniliśmy konstrukcję kratownicy, przez co uzyskaliśmy a poddaszu 28m2 na razie jest to magazyn z wejściem od garażu

Tak jak pisałem obecnie robimy hydraulikę i ogrzewanie. Na początku chcieliśmy mieć kondensat + kominek z płaszczem wodny + system mieszany (podłogówka i kaloryfery) ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na kondensacyjny piec gazowy + podłogówka w całym domu. Dodatkowo kominek z rozprowadzeniem.

Pozdrawiamy

2.jpg

3.jpg

ale fajnie, że znowu ktoś do nas dołączył ! Podobnie jak GosiaiJacek będziemy mieli podłogówkę w całym domu - w planach ogrzewanie pompą powietrze-woda. Skoro jesteście tak daleko z budową to mam nadzieję, że będzie można czerpać z Waszych doświadczeń ?

Planujemy także wyjście na górę z garażu więc będziemy kombinować z wiązarami :) Jeśli moglibyście podzielić się także wiedzą co do kosztów (może być na priv) to byłabym wdzięczna.