Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z123 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

mam pytanie, czy ktoś z Was będzie miał drewniany strop ? Otóż my planujemy taki ponieważ poddasze nie będzie użytkowe a wykonawca twierdzi, że będzie sporo tańszy.

My polecamy drewniany! Zeta 123 kupowaliśmy m.in. dlatego, że był drewniany.

Mimo, że gotowa więźba prefabrykowana jest nieco droższa od ciesielskiej, można znaleźć firmę o przystępnej cenie.

Nasze doświadczenia z problemem polecają Mitek Industries.

Nie mniej jednak, jeśli ktoś zetknął się z inną firmą, podbijam temat i proszę o info.

Poza tym, mając strop drewniany i odpowiednio ułożoną kratownicę wiązarów, zawsze można na strychu wygospodarować dodatkowe pomieszczenie (nasze będzie miało 26m.)

Ogólnie, drewniany polecamy, i z uwagi na koszty, i z uwagi na dodatkową termoszczelność.

Kasia i Tomek.

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja do stropu drewnianego nie jestem entuzjastycznie nastawiona.. pewnie dlatego, że obecnie mieszkam w domu z drewnianym stropem. Ostatnimi czasy mają miejsce różne dziwne zjawiska atmosferyczne, dzięki którym mam nieprzespane noce :/ przy prędkościach wiatru dochodzących do 100 km/h dach trzeszczy i wydaje różne dziwne odgłosy, a ja obawiając się że go zaraz zerwie schodzę na dół i spędzam noc w kuchni przy głośno włączonym radiu :)

SDC10321.jpgSDC10310.jpgSDC10307.jpgSDC10313.jpgWitam wszystkich budujących dom Z123 lub tych, którzy planują jego budowę. Chciałbym się podzielić z zaczynającymi budowę swoją wiedzą i doświadczeniem oraz udostepnić zdjęcia z realizacji budowy. Poniżej 4 foto z ostatnich tygodni. Środek uległ małym zmianom ale to na nastepnych postach :) Pozdrawiam!

[ATTACH=CONFIG]64020[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]64021[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]64022[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]64023[/ATTACH]Witam wszystkich budujących dom Z123 lub tych, którzy planują jego budowę. Chciałbym się podzielić z zaczynającymi budowę swoją wiedzą i doświadczeniem oraz udostepnić zdjęcia z realizacji budowy. Poniżej 4 foto z ostatnich tygodni. Środek uległ małym zmianom ale to na nastepnych postach :) Pozdrawiam!

Widok domku - urzekający. Gratulujemy już takiego stanu zaawansowania prac. Salonowa ściana okienna, robi duże wrażenie, bardzo mnie cieszy, że adaptując projekt, końcowo także podjęliśmy decyzję o nie zmniejszaniu ich wymiaru, a chodziło nam po głowie zrobienie tradycyjnych otworów okiennych. Zewnętrznie też super to wygląda. No i jak dojrzałam, pewnie rekuperator też się szykuje? Gratulujemy!

I poprosimy o więcej realizacji.

Pozdrawiamy!

Kasia i Tomek

Edytowane przez koka1

Wracam jak bumerang z zapytaniem do tych wszystkich, którzy stan surowy (z założeniem stropu drewnianego), mają już za sobą. Otóż, chciałabym się dowiedzieć ile stali poszło Wam do zbrojenia ławy oraz wieńca? Właśnie jesteśmy na etapie organizowania prętów do wieńca, ale nie możemy się (z rysunku szczegółowego), doliczyć, ile ich potrzeba. Kiedyś na oryginalnej stronie z500 był excelowski plik ze szczegółowym zestawieniem ilości stali i więźby niezbędnych do budowy. Niestety, nie zapisaliśmy go, a po dokonanych zmianach kosztorysowych projektu na stronie, (koniec zeszłego roku), plik ten został usunięty. Jeśli Wasza pamięć lub autopsja potwierdza, czy było to ok. 1,5 t, to poprosimy o odpowiedzi.

Pozdrawiamy!

• 3 weeks później...

witam wszystkich po dłuzszej nieobecności,

muszę sie pochwalic, że ruszyliśmy "z kopyta". Tempo jest szalone ! W chwili obecnej wyszliśmy z fundamentów i pniemy sie w górę. Jeszcze nie dowierzam, że to rosnie mój dom:) Nie wiem czy mi sie uda wkleić zdjęcie ale spróbuję....

pozdrawiam wszystkich fanów Z123

Zdj?cie128.jpg

Edytowane przez lusias

• 4 weeks później...
Witam, czy ktoś z Was ma założoną podłogówkę? Jeśli tak, to w którym pomieszczeniu jest on zamontowany? Czy podłogówka jest rozłożona we wszystkich pomieszczeniach, oprócz garażu i kotłowni. Gdzie jest zamontowany rozdzielacz do OP?

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Link Rolki, faktycznie powala, zwłaszcza, że nie spodziewałam się takich aranżacji za wschodnią granicą :)

My na etapie tuż przed SSO, czekamy na więźbę, miała być montowana wczoraj, ale lekka obsuwa spowodowała, że zaczną 17 października.

Poza tym, jestem po dotychczasowych etapach budowy zdumiona niedbałością pracowni w dziedzinie projektowej, niemalże jakby po stokroć powielali swoje inne projekty, u nas w wielu względach, ufając im i ich wyliczeniom, zawiedliśmy się i tym sposobem zakupiliśmy 500 pustaków za dużo, a stali, o wiele za mało było pokazane..

Chętnie wstawię zdjęcia z mojego aktualnego stanu zeta stodwudziestegotrzeciego, ale brak mi koncepcji jak to uczynić, mimo prawie 4 m-cy na FM.

Zainteresowanych odsyłam do mojego dziennika budowy, tam wszystko on line.

Pozdrawiam,

kasia.

Fajny domek :) gratuluję , Twój dziennik czytam na bieżąco , ja już się nie mogę doczekać takiego stanu u nas, najchętniej to bym, zamieszkała na tej naszej budowie. U nas budowlańcy kazali zamówić 7 tyś. pustaka Max, przyszło 6600, i ponoć to wystarczy, plus do tego 576 sztuk 1/2 pustaka na ścianki działowe.

Fajny domek :) gratuluję , Twój dziennik czytam na bieżąco , ja już się nie mogę doczekać takiego stanu u nas, najchętniej to bym, zamieszkała na tej naszej budowie. U nas budowlańcy kazali zamówić 7 tyś. pustaka Max, przyszło 6600, i ponoć to wystarczy, plus do tego 576 sztuk 1/2 pustaka na ścianki działowe.

A Wy robicie poddasze użytkowe, że tyle Wam pustaków kazali zamówić? Wg naszych wyliczeń pójdzie około 5 tys. Maxa.