Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z123 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

No pięknie!

I domek ładny rośnie, i udało się zdjęcia wkleić :)

Ja wiem, że max jest mniejszy od pustaków z Solbetu, ale aż tyle Wam ich wychodzi?

My błędnie zamówiliśmy 1600, a zostało 500 (które ostatecznie odebrała nasza hurtownia, więc w plecy nie jesteśmy), więc nam zeszło ok. 1100.

Szok, co za różnica,

pozdrawiam,

Kasia.

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]64020[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]64021[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]64022[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]64023[/ATTACH]Witam wszystkich budujących dom Z123 lub tych, którzy planują jego budowę. Chciałbym się podzielić z zaczynającymi budowę swoją wiedzą i doświadczeniem oraz udostepnić zdjęcia z realizacji budowy. Poniżej 4 foto z ostatnich tygodni. Środek uległ małym zmianom ale to na nastepnych postach :) Pozdrawiam!

No gratuluję serdecznie! Widziałam najświeższą relację Waszego domku na stronie realizacji pracowni.

:wave:

Mam do Was pytanie, bo zwróciłam uwagę, że dom w kierunkach świata, macie położony jak my. Jak się mieszka i funkcjonuje w kuchni usytuowanej od wschodu?

Czy jest w niej dość światła dziennego? I w ogóle, jakie wrażenia z mieszkania w domu z przeszkleniami h=0 ??

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam,

kasia.

• 4 weeks później...

Piękne to niebo u Was, normalnie jakbyście swoją budowę popełniali gdzieś na Hawajach ;)

Więźba solidna jak widać, ile płaciliście za materiał na więźbę wszystkie kantówki, legary itp.?

Ale coś mi się nie zgadza, okna od frontu są pozostawione długie, będziecie je domurowywać? A jak się to ma do odbioru, podobno nic nie można w elewacjach zmieniać na etapie budowania, co by nie było zmienione przy adaptacji - tak mi powiedział nasz kierbud gdy chciałam zamurować jedną ścianę zadaszonego tarasu, a drugą przeszklić, by powstał ogród zimowy. Dlatego takie przedsięwzięcie uczynimy dopiero po odbiorze (o ile jeszcze jakaś kasa będzie)...

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budowniczych owego zeta!

Chciałam zapytać, czy czasem sprawdzacie stronę projektu pracowni z500, bo mnie często się to zdarza i muszę się z Wami podzielić moim kolejnym zdegustowaniem. Otóż nie dalej jak wczoraj odkryłam, iż pojawiła się nowa wersja kosztorysu budowy naszego z123. Według pracowni, metodą gospodarczą można go wybudować podobno za 188 tys., zapewne netto, ale to i tak nie zmienia faktu, że kwota ta chyba przyjęta z kosmosu!!

Co Wy na to? Jak Wam się buduje?? Zdaniem pracowni, budując dom z pomocą ekip, można osiągnąć stan "do zamieszkania" za 261 tysięcy.

:mad:

Poproszę zatem o odzew, jeśli jest ktoś, komu udaje się zmieścić w takim kosztorysie, bo nasza budowa, bardzo gospodarcza, i często przypominająca manufakturę dla poczynienia oszczędności, niestety powali ów koszt znacznie.

Jestem bardzo zdumiona, a Wy:confused:

:sick:

Zgadzam się z Tobą, ten kosztorys wzięty jest z kosmosu, ceny minimalne ???? jaki region polski ma takie ceny? Nasz stan surowy otwarty wyniósł 150 tyś, ale ... nie mamy jeszcze podciągniętej wody do domu (mamy już na działce), prąd dopiero w lutym 2012, z gazownią nawet umowy jeszcze nie podpisaliśmy. Cały czas kombinujemy, liczymy, kalkulujemy bo chcemy się zmieścić w kwocie 300tyś do zamieszkania, ale bardzo skromnie wykończonego, o koszcie okien Ci pisałam, jak braknie nam kasy to być może zrobimy tylko jedną łazienkę,

NIE DA SIĘ POSTAWIĆ TEGO DOMU ZA 260 TYŚ DO ZAMIESZKANIA !!!

Projekt jest piękny, ale również drogi w realizacji. Jeszcze przyszła mi do głowy taka myśl, nasze biuro nie bierze pod uwagę kosztów związanych z przygotowaniem do budowy,wszystkich tych mapek, geodety, adaptacji projektu,ogrodzenia, przyłączy itp, a to wszystko sporo kosztuje.

Będzie skromnie ale na 156mkw, a nie na 53mkw i bez sąsiadów, którym przeszkadza biegający czterolatek.

Wiesz co mnie najbardziej mnie irytuje, gdy dzwoniłam po składach podawali mi ceny raz brutto, raz netto, po co, skoro i tak muszę zapłacić im brutto, mogliby informować jaki jest vat , bo można niektóre rzeczy odliczyć, ale to nie w ich interesie.

Już jesteśmy zmęczeni tą budową, dziś pożegnaliśmy się z panami murarzami, którzy byli rewelacyjni, super się z nimi współpracowało, 19 montują okna, bramę i drzwi, potem lecimy z instalacją wewnątrz. A gdzie tam koniec...

Wklejam kilka fotek z dzisiejszej wycieczki na budowę, pozdrawiam :)

nowy 352.jpg

nowy 353.jpg

nowy 350.jpg

nowy 363.jpg

nowy 366.jpg

No fajnie domek się prezentuje i znów w jesiennym słoneczku! Widzę, że okienka domurowane ;)

My, mimo wszystko, nie zdecydowaliśmy się na to, nawet dla oszczędności, poza tym na przeciwko mamy całkiem miłych sąsiadów, obok również, a problem intymności planuję rozwiązać roletami rzymskimi i innymi przysłonami, o ile starczy na nie kasy :confused:

Z kosztorysem, dałam sobie "s", nawet szanowna pracownia nie śmiała mi odpisać na czym ma polegać owa zmiana technologii, dzięki której dom można jeszcze taniej stworzyć. Ten ich aktualny kosztorys, to pasuje mi do czasu, jak robiłam kredytowy kosztorys, tj. w październiku zeszłego roku, wtedy jakoś ceny wydawały się niższe i sobie naiwnie myślałam, że ich koszty są wysokie i da się je zmniejszyć. Wtedy koszty minimalne zamykały się w kwocie 265 tys., zaś średnie - 345 tys. A dziś sobie myślę, że nawet za te 265 tysi, nie da się go wyprowadzić do stanu do zamieszkania, nawet z naszą manufakturą .. :(

Naiwnie będę marzyć, że za rok o tej porze, będę siedzieć na walizkach, ale czy się uda ??

Pozdrawiam czytelników.

ps.

pepe77, nie myślałaś o założeniu dziennika?

Łatwiej by było się komunikować :yes:

Witam wszystkich "budowniczych" :)

cp prawda rzadko ostanio tu zagladam a szkoda, bo dawno sie tak nie usmialam ;P dzieki koka za info o kosztorysie! rozwalił mnie na łopatki! my co prawda juz mieszkamy w naszym z-ku ale wciaz jet jeszcze kupe rzeczy do wykonczenia. cały czas skrupulatnie zapisywalismy wydatki ale kiedy suma naszej tabelki przeskoczyła 300 000 darowalismy sobie dalsze notatki :)

nie ma co liczyc bo mozna sie zalamac :D a po co skoro ma sie tak kosmicznie cudny domek :) trzeba dalej kaske ładowac i cieszyc sie tym co sie ma :) nie rozumie tylko tego robienia ludziom wody z mózgu - mam na mysli biurowe /z500/ kalkulacje. Dokaldnie tak jak Ty koka piszesz rok temu tez myslelismy, ze za 3 stówki beda nowe meble, wypasy, cud miód i malinka jednym słowem ;) czar prysł kilka m-cy przed przeprowadzka i na nowe meble w salonie musze jeszcze poczekac :)

pozdrawiam.

Dzięki, Kochana!

Ja, już z polemiką z-500, odpuściłam, bo to jak walka z wiatrakami.

Wobec tak wspaniałego kosztorysu, pewnie niejeden inwestor porwie się z budową tego zeta i też przyjdzie mu się zmierzyć z surową rzeczywistością..

I dzięki za pkt :) (tak myślę).

Ja jestem zabita po akcji pt. "dach i pokrycie dachowe" i gdybym mogła cofnąć czas, nie wybrałabym żadnego projektu bungalowa (na którym mi zależało), posiadającego kopertę. Ale dopiero dziś to wiem, będąc na tym forum, że są też ładne parterowe domy o zadawalającej powierzchni, ale z dachem dwuspadowym i to byłaby znaczna oszczędność ...

Jak to mawia mój małż, nad rozlanym mlekiem...

Pozdrawiam.

Witam wszystkich,

My ostatnio również nie mieliśmy czasu, budowa domu pochłania mnóstwo czasu nie wspominając o życiu codziennym. Jak wszyscy na początku zastanawialiśmy się ile nas będzie kosztował ten dom. Ja osobiście, zawsze orientuję się na rynku co ile kosztuje, szukam różnych alternatyw, bo jak wiadomo, trzeba na czymś oszczędzić, aby później ładnie wykończyć domek. Dla orientacji mogę podać ile nas kosztowała Zetka. Można przyjąć, że są to średnie ceny, choć ja starałem się wszystko załatwić jak najtaniej, po znajomości, w internecie wystawiałem zapytania ofertowe, jest to dobra rzecz, wiele osób i ekip się odzywa, oraz allegro, niestety prawda jest taka, że to co mi proponują lokalnie, przez allegro to samo mam za sporo niższą kwotę. A w sumie jest to oszczędność nawet kilku tysięcy. Nasz domek to ostatnie zdjęcia na Z500.pl Budujemy w okolicy Warszawy, ekipy mamy z różnych części kraju, towar kupujemy lokalnie, lub ściągamy z Polski, tam gdzie jest sprawdzony i tańszy na tyle, że opłaca się. Część rzeczy staram się robić sam np: rekuperator, ocieplenie poddasza, podbitka, malowanie, panele.

Stan surowy zamknięty: pustak Porotherm Wienerberger 25 P+W i 12,5 na ścianki działowe, strop teriva, blachodachówka Plannja Scandic bez deskowania, okna + brama + drzwi wyniosły nas 201.000 zł

tynki cementowo-wapienne z piaskiem kwarcowym, hydraulika, wylewki, ocieplenie budynku z zewnątrz, elektryka 109.000 zł

Łącznie stan jaki teraz jest kosztował nas 343 tyś, a mamy jeszcze do zrobienia, zakup paneli do korytarza i 3 pokoi, łazienki, drzwi wewnętrzne, struktura budynku, ocieplenie poddasza, schody na poddasze, podbitka, planujemy zamknąć się w 500 tyś, tak aby sie wprowadzić, zobaczymy czy się uda. To są nasze realia. Ale za nic nie zrezygnowalibyśmy z tego domku na rzecz innego, tańszego w budowie. Z123 to jest ten jedyny.

Ktoś na forum pytał się co z podłogówką. My mamy podłogówkę w kuchni + salon, 2 łazienki i sień.

W tej chwili chyba mamy największy problem, wybór płytek do łazienek, tyle tego jest, że nie umiemy się zdecydować :) i aranżacja kuchni. Chętnie byśmy zobaczyli kuchnie i łazienki osób które mają już to za sobą :)

Pozdrawiamy

koka1 punkt był ode mnie :D hehe a my Was tu podczytujemy i podgladamy :) na naszej działce uporalismy sie ze słupami energetycznymi :) noi mamy fundamenty.. po zimie ruszamy dalej :D Teraz czekamy na przyjście na świat naszej córci.. mamy nadzieje że poczeka do nowego roku ;) Pozdrawiamy wszystich budowniczych z123 noi czekamy na więcej ;)

Dziękuję za punkcik, Rolka83. Sorry, ale nie miałam pojęcia, że to od Ciebie, a że tutaj temat rozgorzał, to skojarzyłam inaczej.

Z123, to bardzo fajny i funkcjonalny dom, przestronny i rozłożysty, ale przez to niestety drogi w budowie. Stąd nie zgadzam i nie zgodzę się z owym kosztorysem, który tak naprawdę pasuje do zeszłorocznych cen.

Po kilku etapach budowlanych, napotkanych problemach i poniesionych kosztach, gdybym teraz ponownie miała dokonać wyboru projektu, zdecydowałabym się na inny. Nie znaczy to, że żałuję, ale my po raz pierwszy stanęliśmy "oko w oko" z budowlanym przedsięwzięciem, i chyba zbyt optymistycznie je oszacowaliśmy. Może dlatego, że posiadamy już dom, który nie do końca spełnia nasze oczekiwania, dlatego ten następny, jak to ktoś tu określił, miał być jeden, jedyny.

No nic to, jak się powiedziało A, to i B trzeba.

Pomimo dużego problemu osobistego, który nas ostatnio trapi tak, że odechciewa się wszystkiego, a przede wszystkim rozpoczętej budowy, spróbujemy na miarę swoich możliwości dobrnąć tak daleko, jak się da.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Mam mały dylemat, wstawiliśmy poziome okno w łazience, na wysokości wzroku mniej więcej, i teraz mam zgrzyta jak tu położyć kafle, bo nie chciałabym ciągnąć ich pod sufit, a układ sprzętu zostawiam jak projekcie. Może ktoś podsunie jakiś pomysł? Albo podeśle mi jakiś link ;) ?

A co do prowadzenia dziennika, nie mam na tyle samo dyscypliny :confused:, niestety, ale wszystkich , którzy się tego podjęli, bardzo podziwiam, i czasem podglądam, podrawiam

• 2 weeks później...

Bardzo fajny projekt - dla mnie prawie idealny. Ale obawiam się kosztów budowy, będę brał kredyt 300 000 i chciałbym, żeby to wystarczyło na stan "do wprowadzenia", a nawet jeszcze mediów nie mam na działce..

Próbował ktoś może przeprojektować wnętrze, żeby uzyskać 4 pokój, nawet nie wielki ? Albo ma ktoś ciekawą propozycję ?

No więc tak: 300 tysięcy, to raczej nie realne, by uzyskać stan tego domu do wprowadzenia. Ale można, o ile nie będziesz zatrudniał jednego wykonawcy, tylko budowę przeprowadzisz bardzo gospodarczo, częstokroć wyręczając ekipy. Czytałam Twoje wypowiedzi w wątku o domu do 200 tys. Tam ludzie dobrze radzą i jedno mogę z pewnością stwierdzić: realne najbardziej, jak sam podejmiesz się baardzooo wielu prac budowlanych. Ja już wiem po SSO, że zbudowanie domu z użytkowym poddaszem i najlepiej "stodółką", przy identycznym metrażu jest tańsze, no ale jak się chce mieć bungalowa, to...

Jeśli chodzi o dodatkowy pokój, to ktoś tu powyżej pisał o zrezygnowaniu z garażu na rzecz kuchni i wtedy powstaje dodatkowa duża izba.

A ja mogę doradzić zabudowanie (i to już na etapie adaptacji) - zadaszonego tarasu, bowiem taras i tak jest z tyłu domu, a jego zadaszenie, jak ktoś je potrzebuje można wykonać na wiele sposobów: markiza, namiot, etc. Zaś w miejscu projektowego zadaszonego tarasu można właśnie wygospodarować kolejny pokoik - niewielki, bo 10 metrowy, ale zawsze dodatkowy.

My w tym miejscu planujemy sobie kiedyś urządzić ogród zimowy, ale to daleka przyszłość po odbiorze, bo nie wpadliśmy na ten pomysł na etapie adaptacji projektu i teraz jest już za późno.

No i końcowo, ten dom jest naprawdę duży, ma dużo metrów dachu, sufitów, podłóg i w zasadzie wszystko trzeba wykonać od razu, a nie jak w piętrówkach - najpierw parter, później piętro. A skoro wszystkiego dużo, to i tej kasy dużo trza ;).

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

... jak NIE????!!!! Koka... to Ty prowadziłaś to forum kurde blacha... ja tu właśnie Wasz dach wczoraj podglądałam bo przymierzamy się, kołujemy dalej kaskę, szukamy, wybieramy powolutku...

Jestem przerażona tym co piszesz.

Bądź co bądź ja życzę powodzenia w każdej innej kwestii życia...

Trzymajcie się!