er-es 16.04.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam. Mam taki problem, że w salonie miałem spadek o 25 cm. Wyrównałem go do poziomu reszty podłogi-chudziaka i niestety okno mam za nisko w salonie. Potrzebuję wywalić nadproże i dać je o pustak wyżej. Szerokość okna to ok 280 cm. nad nim jest warstwa Maxa i wieniec. Nie wiem czy mogę taką operację przeprowadzić bez ryzyka. Proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 16.04.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Tak.Oczywiście będzie nowe nadproże. Można na czas prac dać dwa stemple podpierające strop.Jeżeli jest wylewka do dać pod stemple szerokie dechy. Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 16.04.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Właśnie tak zamierzam zrobić, dać konkret stemple, dechy na posadzkę bo już jest od 3 dni i pruć. Tylko czy jak wstawią nowe nadproże, raczej będą je robić w deskowaniu to czy to z czasem nie siądzie, bo tak idealnie betonem do samego wierzchu to pewnie nie zaleją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 16.04.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Na pewno sie nie uda.Można celowo dać niżej ze 3 cm i jak stwardnie ,po np trzech dniach przyblokować z jednej strony i dobić szczelinę mocną zaprawą cementową , taką półsuchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 17.04.2010 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Zapomniałem dodać, że to dom piętrowy i nad tym wieńcem jest jeszcze pięterko. Czy to coś zmienia ? Może jakąś fotkę pojadę zrobić i wrzucę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.04.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 (edytowane) Mur ma tę właściwość , że przenosi obciążenie tworząć nad otworami swoistego rodzaju sklepienie.Tak ,że dla naszego nadproża to praktycznie liczymy ciżar muru wyznaczonego przez proste wychodzące z naroży pod kątem 45 stopni.Jeżeli jest wieniec to on przeniesie to obciążenie.Dochodzi obciążenie od stropu ale to częściowo przenosi wieniec , częściowo dodatkowe podpory. Edytowane 19 Lipca 2010 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 17.04.2010 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Czyli jest szansa, że nic się nie rozleci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 19.07.2010 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Wszystko gładko poszło. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.07.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Wszystko gładko poszło. Dzięki za pomoc. Czyli mogę spać spokojnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts