Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam taki problem, że w salonie miałem spadek o 25 cm. Wyrównałem go do poziomu reszty podłogi-chudziaka i niestety okno mam za nisko w salonie.

Potrzebuję wywalić nadproże i dać je o pustak wyżej. Szerokość okna to ok 280 cm. nad nim jest warstwa Maxa i wieniec. Nie wiem czy mogę taką operację przeprowadzić bez ryzyka. Proszę o podpowiedzi.

Tak.

Oczywiście będzie nowe nadproże.

Można na czas prac dać dwa stemple podpierające strop.

Jeżeli jest wylewka do dać pod stemple szerokie dechy.

Edytowane przez Zbigniew100
Właśnie tak zamierzam zrobić, dać konkret stemple, dechy na posadzkę bo już jest od 3 dni i pruć. Tylko czy jak wstawią nowe nadproże, raczej będą je robić w deskowaniu to czy to z czasem nie siądzie, bo tak idealnie betonem do samego wierzchu to pewnie nie zaleją ?

Na pewno sie nie uda.

Można celowo dać niżej ze 3 cm i jak stwardnie ,po np trzech dniach przyblokować z jednej strony i dobić szczelinę mocną zaprawą cementową , taką półsuchą.

Mur ma tę właściwość , że przenosi obciążenie tworząć nad otworami swoistego rodzaju sklepienie.

Tak ,że dla naszego nadproża to praktycznie liczymy ciżar muru wyznaczonego przez proste wychodzące z naroży pod kątem 45 stopni.

Jeżeli jest wieniec to on przeniesie to obciążenie.Dochodzi obciążenie od stropu ale to częściowo przenosi wieniec , częściowo dodatkowe podpory.

Edytowane przez Zbigniew100
  • 3 months później...