Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

Na początku chciałabym wyjaśnić,że oczekuję od Was informacji dotyczących okien velux i tego jak one się sprawują w Waszych poddaszach.

Ja niestety mam z nimi bardzo złę doświadczenia, ale od początku......

3 lata temu wprowadziliśmy się do naszego domku, który niestety cały czas wykańczamy generalnie mieszkamy na dole , a mąż samodzielnie wykańczał poddasze.

Po roku czasu od zamieszkania okazało się, że ramy okienne naszych nowych okien velux są mocno popękane, po złożonej reklamacji przyjechał człowiek z owej firmy na oględziny. STWIERDZIŁ,ŻE OKNA NADAJĄ SIĘ DO WYMIANY!!!!!!W międzyczasie okazało się również,że 2 okna mają te same numery seryjne( co podobno nie ma prawa się zdarzyć!) oraz 2 z okien w ogóle nie posiadają tabliczek znamionowych.Po oględzinach przedstawiciela Velux'a poinformowano mnie,że według firmy wymiana okien wiąże się z całkowitym praktycznie zdjęciem blacho-dachówki gdyż ta którą mam na dachu (PLANJA REGOLA) nie pozwala na inną formę wymiany okien.Po konsultacji z dekarzami, którzy kryli dach okazało się jednak,że Pan z firmy Velux nie ma pojęcia o obróbkach blacharskich, a wymiana okien przy Regoli nie sprawia większych problemów.W sumie wymieniono 3 okna.

Niestety po następnych 2 latach okazało się,że okna połaciowe , które zostały zamontowane na poddaszu firmy velux mają popękane całe ramy okienne.Po ponownym wezwaniu przedstawiciela Velux'a poinformowano nas ,że nasza REKLAMACJA ZOSTAJE ODRZUCONA ponieważ:

1.Brak jest termicznej obróbki okien ( podczas oględzin przedstawiciel firmy stwierdził,że wata jest 3cm poniżej środka ramy okiennej)

2.Lód znajduje sie na dolnych elementach futryn ( oględziny były zimą , na początku marca)

3. Panuje zwiększona wilgotność w pomieszczeniach wywołana trwającymi pracami wykończeniowymi

4. brak jest żródeł ciepła bezpośrednio pod oknami do poddaszy

Chciałabym się więc dowiedzieć czy okna do poddaszy są montowane tylko i wyłącznie w poddaszach ocieplanych czy również w takich, które nie są ocieplane?

Jak to jest w Waszych domach?

Czy kaloryfery wiszą zawsze bezpośrednio pod oknami? U mnie ze względu na konstrukcję dachu nie ma takiej możliwości gdyż ścianka kolankowa jest zbyt niska i kaloryfery wiszą po przeciwnej stronie okien.

Całą zimę poddasze było ogrzewane gdyż mąż robił wszystkie obróbki k-g, podłogi itd

Czy istnieje jakiś zakaz mówiący o tym,że nie wolno wykonywać żądnych prac remontowo-budowlanych w pomieszczeniach w których są zamontowane okna połaciowe?

proszę o Wasze opinie i informacje ponieważ odwołałam się od ich odrzuconej reklamacji i nasz spór prawdopodobnie rozstrzygniemy w sądzie.

poniżej załączam zdjęcia popękanych ram okiennych firmy velux po okresie 2 lat od zamontowania

różne 191.jpg

różne 194.jpg

Witam.

Gdy kupujesz samochód i nie wymieniasz oleju w silniku, który po jakimś czasie padnie, to czy należy za to winić producenta samochodu?

Na pierwszej stronie instrukcji okna i w broszurce dla użytkownika jest informacja o warunkach jakie należy spełnić aby uzyskać gwarancję. Dla uzyskania gwarancji należy między innymi zamontować pod oknem źródło ciepła (grzejnik) .

Wykonywanie prac "mokrych" zimą powoduje skraplanie wody na stolarce a co za tym idzie uszkodzenie drewna. Wystarczyło wykonywać prace przy otwartych oknach całą dobę lub przełożyć na cieplejszy okres. Praw fizyki nie da się oszukać. A myślenie czasem się przydaje.

Fajnie byłoby kupić okno, włożyć go do bajora na kilka dni i później domagać się nowego. Gwarancja nie jest przypisana do okna. Gwarancji producent udziela przy spełnieniu warunków montażu okna podanych przez producenta. To chyba logiczne.

Pozdrawiam

witam,

tak sie składa,że okna były otwierane!!!!!!!!!!inaczej funkcjonowanie na poddaszu byłoby nie możliwe.

wykańczanie poddasza nie trwało 2 lat, a ok. 3miesięcy!

Jeśli zaś chodzi o myślenie ......to nie jestem architektem , ale z tego co mi wiadomo są różne typy poddaszy , nie tylko takie gdzie ścianki kolankowe mają wysokość umożliwiającą powieszenie na nich grzejników!!!!!!!!!

drewno wykorzystywane w stolarce okiennej powinno być poddane odpowiedniej obróbce aby zminimalizować możliwość nasiąkania!!!!!

Czy okna drewniane nie do poddaszy tylko zwykłe montowane w ścianie budynku są inaczej robione???

Czy po 2 latach w trakcie których budynek nie został ocieplony i otynkowany pękają???

Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem aby po 2 latach użytkowania takich okien

Witam.

To jest sprawa między Tobą a producentem, który i tak wykazał się wymieniając Ci okna, prawdopodobnie pochodzące z jakiegoś nielegalnego obrotu, za pierwszym razem i nie kazał płacić za kolejne odwiedziny .

Aby uzyskać gwarancję na okna połaciowe wypełnij warunki producenta do jej uzyskania.

Jeżeli nie wypełniasz to znaczy, że się zrzekasz praw do roszczeń gwarancyjnych.

Jasna sprawa jak słońce. Życzę wygrania procesu (choć w to nie wierzę)

Pozdrawiam

Edytowane przez dafe