piotrekb83 17.04.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Witam. To moj pierwszy post a zatem witam serdecznie forumowiczow.Chciałbym Was prosić o radę w doborze systemu ogrzewania do mojego mieszkania.Jest to mieszkanie na 2gim(ostatnim) pietrze kamiennicy (sciany z cegly, nieocieplone). Powierzchnia mieszkania to 100 m kw, w tym 3 pokoje (2 duze po 24 m kw), duża kuchnia, łazienka, komórka, przedpokój. W tych dwoch duzych pokojach na chwilę obecną znajdują się piece kaflowe, w 3 brak ogrzewania, w kuchni piec kaflowy z stalowym blatem.Ponadto caly budynek jest podpiwniczony. Brak mozliwosci zalozenia ogrzewania gazowego. Co zatem proponujecie? Z góry dziekuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 17.04.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 w kamienicy niema gazu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekb83 18.04.2010 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 nie ma niestety i nie bedzie :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekb83 27.04.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 żadnych pomysłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 27.04.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 zostaje ci prąd ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekb83 28.04.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 lepszy bylby elektryczny kocioł c.o. czy np. piece akumulacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 28.04.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 piotrekb83 Ja to bym na Twoim miejscu zastanowił sięnad kominkiem z płaszczem wodnym plus grzejnikistalowe. Kominy masz, prawnie jest takie rozwiązaniedopuszczalne, dom nieocieplony to na elektrycznościzbankrutujesz. Inny pomysł to koza z wężownicą wodną, czyli cośpodobnego tylko inny rodzaj paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekb83 28.04.2010 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 tez te dwie opcje najbardziej rozważam. Nie bedzie problemu z podlaczeniem, bo jest kilka kominow. Koze moglbym postawic w kuchni i z niej pociagnac c.o. To chyba optymalne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 28.04.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Taką dyskusję znalazłem. Może Tobie się przyda.Jakieś niskie te koszty. http://www.grupy.otopr.pl/piec-wolnostojcy-koza-z-plaszczem-wodnym--dobre-to,usn,959555.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.04.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 A może pompa ciepła powietrze-powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.04.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam.Zostawić piece (przestawić i wyremontować oczywiście) lub przerobić je na grzałki elektryczne i przejść na drugą taryfę. Przy piecach z grzałkami duża wygoda użytkowania.Realne koszty eksploatacji takiego rozwiązania (przy podobnym ok. 100 m2 mieszkaniu) - około 400/450 zł/miesiac (razem z całym poborem prądu przez resztę urządzeń domowych w ciągu całej doby). Przetestowane w stuletniej kamienicy z oknami skrzynkowymi, przy wysokości pomieszczeń 3,6 m.Jeżeli boisz się braku prądu, to jakaś koza i piecyk w kuchni (może nowoczesna i piękna kuchnia stalowo - kaflowa?), w "razie czego".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekb83 30.04.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 jezeli koszty w kamienicy o ktorej piszesz sa tak niskie, to nie ukrywam ze byloby to optymalne dla mnie rozwiazanie. Czy oprocz zakupu grzalek konieczne jest jakies przystosowanie pieca, jego wyczyszczenie? Jezeli tak to jakei moga byc tego koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 30.04.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 To co napisał Forest-Natura jest bardzozachęcające. Może nawet jutro zadzwoniędo kolegi, który u siebie takie coś zrobił.Jednak mi się zdaje, że kiedyś narzekał naduże rachunki za prąd. Nawet mówił ilepłaci ale zapomniałem.Tak zgrubnie policzyłem i wyszło mi żeprzy założeniu, że za prąd opłaty wynoszęmiesięcznie 400 zł, to na 1 metr kwadratowywyjdzie około 15 Wat mocy grzałki.Na całe mieszkanie 1,5 kW. Mnie się wydaje,że dla takiego mieszkania powinno być około8 kW. No może sąsiedzi intensywnie grzeją idzięki temu ściany i stropy są ciepłe.Muszę się dopytać. Ale gdyby Forest-Naturamiał rację to byłoby najlepiej zastosowaćsię do jego rady. Łącze pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekb83 30.04.2010 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 w celu doprecyzowania tematu zamieszczam schemat mieszkania. Piece widoczne na rysunku to piece kaflowe. Grzejniki sa podlaczone do kotla weglowego ktory jest w piwnicy i ogrzewa cala kamienice, natomiast chce sie od tego odciac i miec wlasne ogrzewanie. Opisywany pomysl z grzalkami elektrycznymi w piecach kaflowych nie jest zly, ale pozostaje brak ogrzewania w lazience i pokoju w lewym gornym rogu schematu. Co zatem radzicie mając pełne rozeznanie w ukladzie mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 01.05.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 To w ostatnim pokoju piec akumulacyjny. Ogrzewanie z grzałkami w piecu też jest akumulacyjne, ale ono jest mało komfortowe, bo piec się bardzo w nocy nagrzewa i w dzień oddaje ciepło, bez względu na temperaturę na dworze. Najlepszy byłby akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem albo nagrzewanie pieców poniżej rzeczywistego zapotrzebowania i dogrzewanie reszty - ten 1 czy 2 st. pierwszą taryfą w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekb83 09.05.2010 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 a czy orientujecie sie z jakimi kosztami wiaze sie przerobienie piecow kaflowych pod grzalki elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.02.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Piecyk peletowy wodny ? Np coś takiego:http://www.wentor.pl/Piecyki-kominkowe/Piecyki-na-pelet/Z-plaszczem-wodnym/RED-Ibis-11-Cadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts