Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka stawka dla murarza ?

er-es

Recommended Posts

Wylewa dwa tarasy ok. 15 m. kw., dokańcza ścianki (szczyty) ze 3 m.kw, przerobił łazienke ok. 15 m.kw wycina trochę ścianki z maxa pod montaż drzwi 2 szt.

Powiedział, że 300 PLN dniówki a jest ich szt.2 więc 600 PLN za dzień pracy. Moim zdaniem lekko przeginają, a robią to już 6 dni.

Mój błąd był taki, że przed pracą była gadka typu dogadamy się, a teraz chcą kase i nie ma dyskusji. Narazie dałem im 1500 PLN, a reszty jeszcze od nich nie usłyszałem, ale widzę że nię będzie nawet po normalnej cenie. Jestem z Wawy, a buduję w Wawrze, czyli dzielnicy Wawy.

masz jedno wyjście -misisz im określić, ile zajmie czasu dokończenie pracy. Bo ja na ich miejscu robiłabym te przeróbki przez następny miesiąc. Możesz im wyznacyć realny termin np 2-3 -nawet 5 dni i koniec, za każdy dzień więcej potrącasz 2/3 stawki z tego, co jesteś im winny. Jak się zaczeliście dogadywać, to już do końca. Najlepiej na piśmie, nawet jeżeli nie umowa, to spisz to, co chesz i daj do przeczytania, jak nie podpiszą, to zrób notatkę, że nie zgodzili się na umowę pisemną, ale to są postawnowienia umowy ustnej i oni je znają. lepsze to, niż nic.

Jeżeli na taki układ nie pójdą, to zerwali "umowę" i nic ponad to, co zapłaciłeś, nie jesteś winien. Jeżeli skończą w terminie to zaplacisz ale masz zrobione. Ile może kosztować taras 15 m2? Za mój zapłaciłam ok 4000. 10 dni po 600 daje 6000, cóż, można uznać, że taras i przeróbki mogą tyle kosztować.

Edytowane przez EZS

Tak więc za całość zażyczyli sobie 4500. Po dużym targowaniu zeszło na 3700, ale "muszę" dopłacić za używanie ich betoniarki :) To już druga ekipa murarska co nie potrafi określić co za ile. Teraz postawiłem im sprawę jasno, ile dziennie zrobili - notowałem. Np. ostatni dzień ich pracy to rozszalowanie terasu i obrobienie jednej obcinanej krawędzi muru z Maxa pod montaż drzwi. Na moje oko 1 Rbh to max. to powiedzieli, że zejdą do połowy stawki :D padłem na kolana. Jak do tej pory to pierwsza ekipa, co tak szanuje pracę. Wczoraj podjechałem na budowę - czyli mały nalot, a panowie leżą na styropianie i myślą. Moja cierpliwość się powolutku kończy.

• 3 weeks później...
er-es Wylanie tarasu z mixokreta kosztuje w ok. Wrocka 12zł/m2 Można po godz. dogadać na 8zł/m2

Jeden metr tarasu gr. 5cm to: 120kg piasku, 15kg cementu, siatka zbrojeniowa, plastyfikator 2 x 15m2 to max. 1,5-2godz.

Z tego co wiem to kolejnosc wykonania tarasu zaczyna sie od wykopu fundamentu, zalania go, wybrania humusu, zageszczania piachu na jakies 30 cm, oszalowanie, folia, lanie betonu okolo 15-20 cm, rozebranie szalunku, izolacja...

Taras 5 cm to troszke za malo ;).Tym bardziej z mixokreta.

Pozdrawiam.

Tak więc za całość zażyczyli sobie 4500. Po dużym targowaniu zeszło na 3700, ale "muszę" dopłacić za używanie ich betoniarki :) To już druga ekipa murarska co nie potrafi określić co za ile. Teraz postawiłem im sprawę jasno, ile dziennie zrobili - notowałem. Np. ostatni dzień ich pracy to rozszalowanie terasu i obrobienie jednej obcinanej krawędzi muru z Maxa pod montaż drzwi. Na moje oko 1 Rbh to max. to powiedzieli, że zejdą do połowy stawki :D padłem na kolana. Jak do tej pory to pierwsza ekipa, co tak szanuje pracę. Wczoraj podjechałem na budowę - czyli mały nalot, a panowie leżą na styropianie i myślą. Moja cierpliwość się powolutku kończy.

po prostu robią cię w konia a ty się temu przyglądasz....

Dlatego też przed wpuszczeniem kogos na budowę nalezy dokładnie ustalić ceny na poszczególne prace(zwłaszcza w przypadku takich jak opisałes),a nie postępowac na zasadzie "dogadamy się"i przeliczania prac na dniówki.(zgroza).A tak poza tym,przed wypłaceniem reszty zażądaj faktury-moze to ich ostudzić i wpłynąć na obniżenie żądanej kwoty.