Astaldo 17.04.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Witam, Zastanawiam się nad zakupem nowego mieszkania. W dokumencie "Opis wykończenia i technologia wykonania budynku" wyczytałem informację:* przygotowanie ciepłej wody użytkowej i ogrzewanie mieszkań poprzez indywidualne wymiennikowe kompaktowe węzły mieszkaniowe, z licznikiem ciapła* odczyt ilości zużytego ciepła centralny* grzejniki płytowe z zaworami termostatycznymi i zaworami przyłączeniowymi podwójnymi dolnozasilane* rozprowadzenie rur w systemie trójnikowym Jestem laikiem jeśli chodzi i budownictwo i wszystkie aspekty tego tematu... Noi nie wiem co o tym myśleć, czy "mieszkaniowy węzeł cieplny":* to coś dobrego dla użytkownika mieszkania?* na jakiej zasadzie działa?* jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Do tej pory miałem ogrzewanie i ciepłą wodę po prostu dostarczoną do mieszkania z "ogólnej" sieci...Bardzo proszę o odpowiedź. Starałem się wyszukać informacje na forach i w artykułach, ale nadal jestem pełen wątpliwości i pytań. Z góry bardzo dziękuję za pomocAstaldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 warto, te rozwiązanie pozwala na indywidualne podejście każdego z lokatorów do ogrzewania,jeżeli masz kaprys, lub gdy nastąpi ochłodzenie latem, jak chcesz, to indywidualnie właczysz sobie ogrzewanie,ciepła woda gdy jest potrzeba, jest grzana przez wymiennik,masz ją zawsze i w każdej ilośći, jak już wspomniałeś masz indywidualne opomiarowanie,i w sumie wychodzi to taniej od grzania z sieci, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Astaldo 18.04.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek niestety nie czuję znaczącej poprawy w moim zrozumieniu tematu... Na chwilę obecną też mieszkam w bloku, i też zawsze mam ciepłą wodę w dowolnych ilościach, też mam liczniki ciepłej i zimnej wody. Jak i podzielniki ciepła na kaloryferach. Jedyna dla mnie zauważalna różnica, ze mogę dogrzać się w lato. A jest to blok sprzed 30 lat. Teraz chcę kupić nówkę nieśmiganą Tak więc nadal jestem w tym samym punkcie zagubienia... powrócę do mojej listy pytań czy "mieszkaniowy węzeł cieplny": to coś dobrego dla użytkownika mieszkania? (padł pierwszy głos na tak, ale niestety ja tego nadal nie widzę) czym różni się to rozwiązanie od przeciętnego dostarczenia mediów do bloków w mieście? * czy jest to nowoczesne rozwiązanie? na jakiej zasadzie działa? * czy jeśli nie będę miał prądu w bloku to automatycznie nie będę miał ogrzewania i ciepłej wody? * czy ten mieszkaniowy węzeł cieplny zużywa dodatkowo prąd za który będę musiał zapłacić? *czy warto "zakręcać" ogrzewanie: na dzień\weekend\tydzień\miesiąc nieobecności w mieszkaniu i jak to wpływa na zużycie i opłaty? jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Możliwe, że odpowiedzi na moje pytania są dla niektórych oczywiste, aczkolwiek mnie nie udało się znaleźć na nie odpowiedzi. Dlatego bardzo bym prosił o odpowiedź na moje rozterki przechodząc poprzez poszczególne moje pytania. To pomoże mi zrozumieć omawiane rozwiązanie i podjąć decyzję o zakupie bądź nie kupowaniu tego nowego mieszkania od developera. Jeśli ktoś zna ciekawe źródło internetowe na ten temat bardzo proszę o informację. Jeszcze raz dziękuję za pierwszą odpowiedź i czekam na kolejne. pozdrawiam Astaldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 http://www.meibes.com.pl/?pID=&plik=174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts