Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkaniowy węzeł cieplny - jak działa i czy warto go mieć w mieszkaniu

Astaldo

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem nowego mieszkania. W dokumencie "Opis wykończenia i technologia wykonania budynku" wyczytałem informację:

* przygotowanie ciepłej wody użytkowej i ogrzewanie mieszkań poprzez indywidualne wymiennikowe kompaktowe węzły mieszkaniowe, z licznikiem ciapła

* odczyt ilości zużytego ciepła centralny

* grzejniki płytowe z zaworami termostatycznymi i zaworami przyłączeniowymi podwójnymi dolnozasilane

* rozprowadzenie rur w systemie trójnikowym

Jestem laikiem jeśli chodzi i budownictwo i wszystkie aspekty tego tematu...

Noi nie wiem co o tym myśleć, czy "mieszkaniowy węzeł cieplny":

* to coś dobrego dla użytkownika mieszkania?

* na jakiej zasadzie działa?

* jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Do tej pory miałem ogrzewanie i ciepłą wodę po prostu dostarczoną do mieszkania z "ogólnej" sieci...

Bardzo proszę o odpowiedź. Starałem się wyszukać informacje na forach i w artykułach, ale nadal jestem pełen wątpliwości i pytań.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc

Astaldo

warto,

te rozwiązanie pozwala na indywidualne podejście każdego z lokatorów do ogrzewania,

jeżeli masz kaprys, lub gdy nastąpi ochłodzenie latem, jak chcesz, to indywidualnie właczysz sobie ogrzewanie,

ciepła woda gdy jest potrzeba, jest grzana przez wymiennik,

masz ją zawsze i w każdej ilośći,

jak już wspomniałeś masz indywidualne opomiarowanie,

i w sumie wychodzi to taniej od grzania z sieci,

Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek niestety nie czuję znaczącej poprawy w moim zrozumieniu tematu...

Na chwilę obecną też mieszkam w bloku, i też zawsze mam ciepłą wodę w dowolnych ilościach, też mam liczniki ciepłej i zimnej wody. Jak i podzielniki ciepła na kaloryferach. Jedyna dla mnie zauważalna różnica, ze mogę dogrzać się w lato. A jest to blok sprzed 30 lat. Teraz chcę kupić nówkę nieśmiganą :) Tak więc nadal jestem w tym samym punkcie zagubienia...

powrócę do mojej listy pytań czy "mieszkaniowy węzeł cieplny":

1. to coś dobrego dla użytkownika mieszkania? (padł pierwszy głos na tak, ale niestety ja tego nadal nie widzę)
  2. czym różni się to rozwiązanie od przeciętnego dostarczenia mediów do bloków w mieście?
    * czy jest to nowoczesne rozwiązanie?
  3. na jakiej zasadzie działa?
    * czy jeśli nie będę miał prądu w bloku to automatycznie nie będę miał ogrzewania i ciepłej wody?
    * czy ten mieszkaniowy węzeł cieplny zużywa dodatkowo prąd za który będę musiał zapłacić?
    *czy warto "zakręcać" ogrzewanie: na dzień\weekend\tydzień\miesiąc nieobecności w mieszkaniu i jak to wpływa na zużycie i opłaty?
  4. jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Możliwe, że odpowiedzi na moje pytania są dla niektórych oczywiste, aczkolwiek mnie nie udało się znaleźć na nie odpowiedzi. Dlatego bardzo bym prosił o odpowiedź na moje rozterki przechodząc poprzez poszczególne moje pytania. To pomoże mi zrozumieć omawiane rozwiązanie i podjąć decyzję o zakupie bądź nie kupowaniu tego nowego mieszkania od developera.

Jeśli ktoś zna ciekawe źródło internetowe na ten temat bardzo proszę o informację.

Jeszcze raz dziękuję za pierwszą odpowiedź i czekam na kolejne.

pozdrawiam

Astaldo