Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o pomoc - podlaczenie wody.

greegoo

Recommended Posts

Witam!

Prosze o pomoc. Mam dzialke budowlana, na ktorej w najblizszym czasie nic nie bede budowal. Przy mojej dzialce jest wydzielonych 5 innych. Troje wlascicieli chce podlaczyc wode i proponuje mi, abym ja rowniez uzbroil swoja dzialke (a tym samym sie zlozyl na przedsiewziecie). Wode trzeba ciagnac ok 250m.

Moje pytania to:

-jaki bedzie orientacyjny koszt za 250m?

-czy mozliwe sa jakies zwroty przez gmine (lub kogokolwiek)?

-czy jesli bede sie budowal za np 5 lat - bez problemu bede mogl zrobic przylacze od granicy dzialki do domu (zadne plany, mapki itp nie straca waznosci)?

-czy jest mozliwosc, aby zastrzec sobie, aby osoby z innych dzialek nie mogly bez naszego pozwolenia (bez zwrocenia nam czesci kosztow) podlaczyc sie do rur?

Za odpowiedzi z gory dziekuje.

Mapki zawsze po jakimś czasie trzeba aktualizować,przyłącze można będzie zrobić ale po wykonaniu projektu przyłącza a do tego potrzebne będą oczywiście mapki ;-) koszt będzie dość spory ale najlepiej zapytać w wodociągach przecież oni muszą zrobić projekt, a zazwyczaj robią także kosztorys. Na zwroty bym nie liczył. A co do zastrzeżenia przy podłączaniu innych użytkowników to zbytnio się nie orientuję.

Nie wiem czy to tylko woda czy i kanalizacja.

Jak tylko woda to ja stawiam, że koszt dla

Ciebie to np 5 tyś. Zwykle jest tak, przynajmniej

w dużych miastach, że to inwestor płaci za

wykonanie doprowadzenia wody a potem musi

za symboliczną cenę rzędu 100 zł. ją dla

wodociągów odsprzedać. I wtedy kolejni, którzy

będą doprowadzać wodę będą mieli już bliżej

czyli będą mniej płacić.

Czyli jeżeli teraz nie dołączysz się do inwestycji

sąsiadów to jest duża szansa, że w przyszłości

zapłacisz mniej ale czy to będzie duża różnica?