Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie stropu a grubość wylewki

Recommended Posts

Muszę ocieplić strop (terivę) w nowo powstającym budynku. Myślałem aby zastosować 15 cm twardego styropianu w dwóch warstwachi pokryć to wylewką z miksokreta. Na strychu będzie zbiór rzeczy wszelakich więc musi być tam podłoga. Strych nie będzie ogrzewany. I teraz mam pytania

1. Jakiej grubości powinna być ta wylewka a by nie łamała się pod wpływem chodzenia.

2. Czy taka wylewka nie będzie zbyt dużym obciążenia dla stropu i ścian które mam z betonu komórkowego nie najwyższych lotów?

Oczywiście na strychu jest konstrukcja dachu.

Coś takiego jak poniżej

http://www.dobry-dom.pl/static/images/notki/konstrukcja-dachu/dach3_b.jpg

Podwalina leżąca na stropie ma chyba 10 cm wysokości, więc kładąc 15 cm styropianu muszę ją przykryć i zalać wylewką. Jak należy właściwie to zrobić. Czy trzeba jaką folią je osłonić, czy też dylatację wokół ułożyć.?

Witam

15 cm styropianu to min, proponuję dać 20 cm.

Folia jest zbędna.

Styropian twardy, na to 5 do 5 cm wylewki cementowej.

Należy dać zbrojenie siatką zgrzewaną lub zbrojenie rozproszone. Dobrze jest też dać plastyfikator , zmniejsza skurcze wylewki.

Oczywiście dajemy dylatację od wszystkich elementów konstrukcyjnych.

Witam

Folia jest zbędna.

Czyli co, porostu obłożyć podwalinę styropianem i oblać wylewką? Drewno przykryte betonem nie będzie jakość pracowało pod wpływem temperatury? Czy obciążenie 5 cm wylewką (w moim przypadku ok. 20 ton) dla stropu (teriva) i ścian konstrukcyjnych z betonu komórkowego nie jest zbyt duże?

• 1 month później...
Podpowiedzcie jak to jest z tą podwaliną i murłatą (u mnie nie ma sciany kolankowej. murałata leży na stropie) Jeżeli murłata i podwalina ma 10 cm a styro + wylewka 20 to jak to zabezpieczyć? Obłożyć styropianem i oblać wylewką? Jak zakończyć wylewkę nad murałatą żeby nie "wyleciała" na zewnątrz :) Jakąś deską obłożyć?

Podpowiedzcie jak to jest z tą podwaliną i murłatą (u mnie nie ma sciany kolankowej. murałata leży na stropie) Jeżeli murłata i podwalina ma 10 cm a styro + wylewka 20 to jak to zabezpieczyć? Obłożyć styropianem i oblać wylewką? Jak zakończyć wylewkę nad murałatą żeby nie "wyleciała" na zewnątrz :) Jakąś deską obłożyć?

Co to za murłata co ma 10 cm ?

Tam , do skosa i tak nie dojdziesz , będzie wcześniej ślepa ścianka kolankowa.

Daj styropian i nadbij deskę

możesz też dać zamiast wylewki plyty osb np.20 ki -spokojnie można chodzić ,nakręcić je na konstrukcję,którą narysowałeś /jesli brakuje legarów- dołożyć/ a pod płytę na stropie położyć wełnę np. 15 kę i 5 kę na mijankę -prościej,cieplej,może i teniej/bez obciążenia/.