Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kilka dni temu rozpocząłem pierwsze kroki i na sam początek spora nerwówka. Teren jest lekko pochyły (około 60cm między jednym narożnikiem a drugim po ukosie) i budowlańcy wykopali za głęboko wykop pod fundamenty o około 20 cm na całości a przy najniżej położonym narożniku o około 40 cm. Jak to teraz naprawić aby móc spać spokojnie, bez nerwów??? Wstępnie zasypali to glinopiachem z wykopu zagęszczając skoczkiem(80kg), następnie nałożyli na to 10 cm tłucznia i również zagęścili skoczkiem. Czy to wystarczy czy może już pewność, że ściany będą pękać? Jestem jeszcze przed wylaniem ław więc może warto jeszcze coś zrobić, może lepszej klasy beton? Grunt na jakim jest budowa jest w miarę zbity, ogólnie glina żółto-brązowa.

Pomocy:(

Wstępnie zasypali to glinopiachem z wykopu zagęszczając skoczkiem(80kg)

A nie można było po prostu obniżyć poziomu posadowienia najpewniejsze najtańsze rozwiązanie? 40cm to sporo podsypania, glina sie do tego kompletnie nie nadaje.

Jeżeli to co nasypia dobrze nic nie bedzie pękać. Czy dobrze zageszczaja odpowie badanie geotechnicze, które w przypadku wymiany gruntu należy wykywać.

podejrzewam, że zaczęli zasypywać bo to droga na skróty, tak byłoby więcej murowania

Masz dwa wyjścia. Badanie gruntu tam gzie zasypali. Albo wybranie tego jeszcze raz i zrobienie niżej ław.

Ale jak zasypali gliną to bym odrazu wybrał. A kierownika to ta budowa ma tylko na papierze ?

też chyba będę miał z jednym obiektem taki problem.... stare fundamenty zostały wybrane do głębokości 2m a nie chcę startować tak głęboko z nowym fundamentem....

czy w takim wypadku porządne(!) zasypanie piaskiem z warstwowym ubijaniem skoczkiem wystarczy ? myślałem o zasypaniu z metr do góry....

wykonawca mówi że ma skoczka 200kg i wszystko się ładnie warstwami co 10 cm ubije...

Edytowane przez BOHO

dzięki za pomoc, zagęszczaliśmy przez dwa dni więc powinno być ok, kiero mówi że jest w sam raz, wymiana gruntu 30-40cm to jeszcze nie tragedia,

Pewnie przecież to nie kierownika dom. Jak ściany domu będę pękać to i tak nie wiele wywalczysz od kierownika.

Brak odpowiedzialności na polskich budowach wynika z tego że nie ma praktycznie szans na wyegzekwowanie tego.

• 2 weeks później...
Zastanow sie co bardziej utwardzi Ci podloze pod lawy: najlepsza nawet zageszczarka czy gotowy dom (np. moj niewielki domek 100 mk2 wazy ponad 100 ton). Ja bym sie zdecydowal na nizsze posadowienie ale na gruncie rodzimym i wtedy mozna spac spokojnie. Bedzie to kosztowalo 2-3 warstwy bloczka wiecej