Barbara11 18.04.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam,Kupiłam dom z przyległym garażem- taras nad garażem.Dom lata 80-te Taras nie ma żadnych płytek tylko wylewka jest na nim.Niestety w garażu na stropie straszne są zacieki od wody, dodatkowo widać pęknięcia niektóre duże - pewnie płyty jak była etapami robiona. Taras w prostokącie 11m na 5m. Z jednej strony jest ściana domu 11mb , z dwóch ścianki takie na 1 m wysokie (attyki)po 5m i jedna strona 11mb barierki - tu gdzie ma spływać woda.W związku z tym mam pytanie dotyczące remontu.Przeczytałam wiele postów i mam jakiś pomysł ( trochę się w tym orientuje i chcę być przygotowana na rozmowę z ewentualnym wykonawcą) i chciałabym się upewnić że tak może to być zrobione.Podejrzewam że raczej nie obejdzie się bez dokucia się do płyty głównej (chyba że można jakoś uszczelnić bez takiej pracy ale pewnie nie),Nowa wylewka nie wchodzi w grę bo są drzwi balkonowe już zamontowane.Czy tak może być:1. skucie wszystkiego do plyty. 2.zamontowanie blaszanych obić na boku gdzie teraz są barierki3. sprawdzenie spadku tarasu czy jest ewentualnie zrobienie (tylko czymtzn nazwa)4.folia ldpe wystarczy czy naprzykład izoloacja ceresit cp43 czy bt18, to wazne z racji ceny5.polistyren ekstrudowany DOW6.geowłóknina na czy pod polistyren bo różnie piszą( co strona to każdy producent inaczej)7.folia ldpe8.wylewka ( co zrobic żeby była wodoszczelna gdybym nie mogła zrobić w tym roku płytek i musiało tak zostać do przyszłego roku10. podobno jeszcze jedna obróbka blacharska lub listwa okapowa ??? 9.izolacja na bazie cementu np.mapei lub ceresit i płytki Co zrobic z tymi murkami na szerokości 5mb po bokach, usunąć czy zostawić umieszczając na ich bokach izolację jak na tarasie.Boję się że jak je usunę to będzie kolejny problem z wykonaniem spadków i montażami okuć blacharskich. Serdecznie proszę o pomoc i opinie kogoś kto się na tym zna,lub robił taki remont bo jestem teraz w kropce po przeczytaniu kilkudziesięciu stron.DziękujęBarbara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.04.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam. Skuć wylewkę, obróbki,papa termo , wylewka z siatką ,płytki.Boczne ścianki też skuć i płaska obróbka. Opisane dokładnie na forum budowlanym. Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts