Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oklaski w czasie pogrzebu ?

BOHO

Recommended Posts

BOHO - ale dlaczego mialo ludzi powalić?

Nie obrazili pamięci zmarłego, chcieli Mu podziękować bądż wyrazić swój szacunek.

Jak na salę wchodzi jakaś bardzo szanowana osoba, to też się zdarza, że zgromadzeni zaczynają brawo bić, zwłaszcza w uznaniu jakichś jego wielkich czynów.

Powtarzam - nie wnikam, czy ludzie mieli rację.

Uważali, że należy się - i ich prawo, wyrazili to oklaskami.

Nie ma w tym nic szokującego.

Papieżowi na Jego pogrzebie też brawo bili za całokształt.

Naprawdę, to proste.

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyż nie widzisz, to co On widzi?

Jest to celowe działanie, tych co nie szanują niczego – nawet takich uniwersalnych wartości jak barwy narodowe.

Zapomniał tylko, że w Polsce nie ma GP F1, ale powód do „ośmieszania” jest.

BOHO - ale dlaczego mialo ludzi powalić?

Nie obrazili pamięci zmarłego, chcieli Mu podziękować bądż wyrazić swój szacunek.

Jak na salę wchodzi jakaś bardzo szanowana osoba, to też się zdarza, że zgromadzeni zaczynają brawo bić, zwłaszcza w uznaniu jakichś jego wielkich czynów.

Powtarzam - nie wnikam, czy ludzie mieli rację.

Uważali, że należy się - i ich prawo, wyrazili to oklaskami.

Nie ma w tym nic szokującego.

Papieżowi na Jego pogrzebie też brawo bili za całokształt.

Naprawdę, to proste.

a kiedy się w Polsce pojawiła taka tradycja ? bo ja chyba jakoś to przespałem....

uczestniczyłem w wielu pogrzebach,także swoich bliskich.....

na żadnym z nich, nikomu nie przeszło na myśl, żeby bić brawo......ani w czasie marszu za trumną, ani w kościele, ani jak trumna wędrowała do ziemi....

czy ty będziesz klaskać na pogrzebie swoich bliskich ?

A czemu z takim uporem chcesz mnie rozliczać z tego, co będę robiła na pogrzebie swoich bliskich?

To mnie mocno dziwi.

I nie widzę też powodu, dla którego trzeba by rozliczać tamtych ludzi na pogrzebie Prezydenta z ich zachowań, bo nikogo nimi nie obrazili, a wręcz odwrotnie.

I tyle.

A jednak troche racji ma Dopuser - bardzo szukasz czegoś, bardzo, na siłę.

Tylko nie wiem, po co.

Nie mozna zamilknąć nad tą trumną?

Tak każe polska tradycja, skoro już chcesz jej w zachowaniach pogrzebowych przestrzegać.

O zmarłych dobrze albo wcale.

Warto o tym pamiętać.

nie, nie mam zamiaru nikogo rozliczać...... po prostu wydało mi się to wyjątkowo osobliwe...... bo nie byłem do tej pory na pogrzebie, gdzie ktokolwiek klaskał.....

a pytanie do ciebie - z ciekawości.....

koniecznie chcesz do tego dorobić jakieś drugie dno ? i sobie pofantazjować ?

A mnie też drażniły oklaski, drażniły okrzyki tak samo jak wcześniej drażniły robione zdjęcia komórkami i nie ma to nic wspólnego z poglądami politycznymi, czy kogoś lubię czy nie. Jestem przyzwyczajony od dziecka do innego sposobu zachowywania się przy pogrzebie i tyle. I pierwszy raz się spotykam z czymś takim. Ja po części rozumiem tych ludzi, bo mieli potrzebę wyrażenia swoich uczuć ale nadal dla mnie jest to kontrowersyjne zachowanie.

A mnie też drażniły oklaski, drażniły okrzyki tak samo jak wcześniej drażniły robione zdjęcia komórkami i nie ma to nic wspólnego z poglądami politycznymi, czy kogoś lubię czy nie. Jestem przyzwyczajony od dziecka do innego sposobu zachowywania się przy pogrzebie i tyle. I pierwszy raz się spotykam z czymś takim. Ja po części rozumiem tych ludzi, bo mieli potrzebę wyrażenia swoich uczuć ale nadal dla mnie jest to kontrowersyjne zachowanie.

no dokładnie mam takie same odczucia....

....

kwestia jest prosta i tak to przedstawiłem w pierwszym poście - klaskanie w trakcie pogrzebu..... nic więcej - nic mniej....

a teraz wyobraźcie sobie, że trwa pogrzeb kogoś wam bliskiego.... trumna wędruje do ziemi i nagle kilkoro ludzi zaczyna klaskać..... uważacie że to normalne ?

albo idzie kondukt żałobny wszyscy zasmuceni, zamyśleni i nagle jedna z idących osób zaczyna klaskać w dłonie..... i tak sobie klaszcze.......

w .....

przyznam się, że nie siedziałem z nosem w telewizorze, oglądałem z doskoku, ale

-nie widziałem, żeby ktokolwiek klaskał podczas pogrzebu

-nie widziałem, żeby ktokolwiek klaskał jak trumna wędrowała do ziemi

-nie widziałem, żeby w kondukcie żalobnym ktokolwiek klaskał

ale to może, dlatego, że nie oglądałem nonstop

fakt - BOHO dop.. się do wszystkiego, chyba to taka sztuka dla sztuki, zahaczająca o zacytowaną gdzieś tu definicję trollowania

DPS tłumaczyła to ładnie, prosto i logicznie

pomimo tego pytania dalej padały, więc chyba nie dla uzyskania odpowiedzi

czy Autor nie rozumiał tego, czy nie chciał zrozumieć?

oooo, to na pielgrzymkach wozi się nieboszczyków?

przestań pajacować BOHO, nie rób z siebie wała

masz jakieś zaćmienie ?

temat dotyczy konkretnej sytuacji - pogrzebu.... i tylko pogrzebu! i nie ma znaczenia, że akurat był to pogrzeb LK.....

a tu kolega marian wjeżdża z pielgrzymką - takie jajko niespodzianka......

masz kłopoty z czytaniem postów ? i wnioskowaniem ?

histeria ostatniego tygodnia przetrzebiła ci mózg ?

Kraków - I Pielgrzymka Jana Pawła II do Ojczyzny

Po udzielonym błogosławieństwie oklaski zrywają się jak stado nieposkromionych ptaków. .... wszystkim za tak liczny udział w jego pielgrzymce po ojczyźnie, ...

Oklaski czyli przeciwienstwo obrzucania pomidorami i wygwizdywania.Dla mnie byl to wyraz szacunku.Byla to szczegolna uroczystosc,w czasie pochodu nie zdziwilo mnie to ani troche.Laudzie chcieli chyba jakos zasygnalizowac to co czuja,nie wypada krzyczec-czyli oklaski dla mnie byly na mniejscu.

Czekam jeszcze na pytaie BOHO w stylu:

"A dlaczego ich wioza na armatach? To tez jakis symbol? Czy chcieli Ich wystrzelić w kosmos ? Serio pytam. "

( dzisiaj wolne w szkołach macie ??) :-))

przyznam się, że nie siedziałem z nosem w telewizorze, oglądałem z doskoku, ale

-nie widziałem, żeby ktokolwiek klaskał podczas pogrzebu

-nie widziałem, żeby ktokolwiek klaskał jak trumna wędrowała do ziemi

-nie widziałem, żeby w kondukcie żalobnym ktokolwiek klaskał

ale to może, dlatego, że nie oglądałem nonstop

jednym słowem, jako "prawdziwy Polak patryjota" miałeś całą uroczystość w dupie..... co nie przeszkadza ci oczywiście wypowiadać się w temacie i oceniać co i jak było....

no to teraz masz okazję zobaczyć jak było, żebyś nie musiał kompromitować się więcej:

http://www.youtube.com/watch?v=3Z28iMuFp0s&feature=related

Edytowane przez BOHO

Powiem tak: te oklaski trwały może ze 2 sekundy... dłużej i głośniej ludzie skandowali "dziękujemy"... co wg Ciebie było bardziej istotne: dziękowanie czy oklaski ?

tak, tak......2 sekundy...... następny , co całą uroczystość miał w dupie, a teraz będzie tu grał "patryjotę".....

posłuchaj sobie te 2 sekundy i zapłacz nad swoim "patryjotyzmem" na pokaz:

masz jakieś zaćmienie ?

temat dotyczy konkretnej sytuacji - pogrzebu.... i tylko pogrzebu! i nie ma znaczenia, że akurat był to pogrzeb LK.....

a tu kolega marian wjeżdża z pielgrzymką - takie jajko niespodzianka......

masz kłopoty z czytaniem postów ? i wnioskowaniem ?

histeria ostatniego tygodnia przetrzebiła ci mózg ?

jednym słowem, jako "prawdziwy Polak patryjota" miałeś całą uroczystość w dupie..... co nie przeszkadza ci oczywiście wypowiadać się w temacie i oceniać co i jak było....

no to teraz masz okazję zobaczyć jak było, żebyś nie musiał kompromitować się więcej:

bardzo dziękuję za link

niestety czas na to nie pozwala, aby oglądać,

prosiłbym tylko o wskazanie, kiedy klaszczą w momentach wyżej wymienionych

jak również dziękuję za ciepłe słowa bezpośrednio pod moim adresem

od razu poczułem się lepiej

a to dlatego, że jak widać, ślepe pieniactwo nie jest li tylko domeną krytykowanych przez Ciebie ludzi i opcji politycznej, tudzież nosicieli robótek ręcznych na głowie, jak wielu to stara się przedstawić

jeszcze raz dziękuję za ten dowód

pzdr

Edytowane przez Barbossa