Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oklaski w czasie pogrzebu ?

BOHO

Recommended Posts

W linku relacja z pogrzebu jednej ze stewardess, ktore zginely w katastrofie,

zamieszczam cytat, ktory pasuje do tematu watku (wyboldowanie moje):

"A ks. prałat Alojzy Chojnowski, proboszcz kościoła św. Maksymiliana zaskoczył wszystkich parafian, prosząc o oklaski w podzięce dla zmarłej. Burza braw długo nie milkła. "

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Abstrahując od Waszej zagorzałej dyskusjk powiem tylko w nawiązaniu do tematu . że w moim odczuciu oklaski na pogrzebie są nie na miejscu, nie mówiąc już o skandowaniu.. tak samo z resztą jak robienie zdjęc, choć zdjęcia z pogrzebu prezydenta bedą miały zapewne historyczną wartośc i o to zapewne robiącym je chodzi.

W linku relacja z pogrzebu jednej ze stewardess, ktore zginely w katastrofie,

zamieszczam cytat, ktory pasuje do tematu watku (wyboldowanie moje):

"A ks. prałat Alojzy Chojnowski, proboszcz kościoła św. Maksymiliana zaskoczył wszystkich parafian, prosząc o oklaski w podzięce dla zmarłej. Burza braw długo nie milkła. "

No właśnie "zaskoczył" to po pierwsze a po drugie to było na prośbę.

JA uważam (powtarzam: JA), że klaskanie na pogrzebie jest wyrazem najwyższego zdziczenia obyczajów, a już ryczące skandowanie (sposób wyniesiony z akcji protestacyjnych związkowców różnej maści) "dziękujemy" mogło być wykonywane zarówno przez zwolenników, jak i przeciwników prezydenta... Wypadło skandalicznie.

Nie wiem, co się z tym naszym narodem dzieje, dlaczego zanika kultura obyczajów?

Gość Pepeg z Gumy
JA uważam (powtarzam: JA), że klaskanie na pogrzebie jest wyrazem najwyższego zdziczenia obyczajów, a już ryczące skandowanie (sposób wyniesiony z akcji protestacyjnych związkowców różnej maści) "dziękujemy" mogło być wykonywane zarówno przez zwolenników, jak i przeciwników prezydenta... Wypadło skandalicznie.

Nie wiem, co się z tym naszym narodem dzieje, dlaczego zanika kultura obyczajów?

A picie za zdrowie nieboszczyka na stypach, to też upadek obyczajów?

Ja myślałem , że to taka nasza tradycja nierzadko kultywowana.

Idziemy z duchem czasów i od teraz będziemy klaskać a kto wie, czy nie posuniemy się nawet do robienia fali.

Gość Pepeg z Gumy
Nie, to tradycja. I nie obchodzona w trakcie pogrzebu na cmentarzu.

Nie wiedziałeś?

A co szkodzi przenieść ją na cmentarz ?

W ramach szacunku dla nieboszczyka , walniemy flachę przy dole, poklaszczemy a może i potańczymy. W niektórych kulturach przecież tak jest..