Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam:)

Strasznie się cieszę, że budujesz ten domek (mam nadzieję, że nic się nie zmieniło). Ja po kilku miesiącach poszukiwań wybrałam właśnie z2:)

Wybrałam podwariant, którego jeszcze nie ma na stronie, tylko zlikwiduję balkon na poddaszu...Wstawiłabym rzut, ale jeszcze nie potrafię...może next time..

Na dzień dzisiejszy mamy warunki zabudowy, a budowa także na wiosnę - no chyba że dobiją mnie wcześniej wszelkiego rodzaju urzędnicy;)

A na jakim etapie jesteś? I czy wprowadziłaś jakieś zmiany?

Pozdrawiam :D

• 3 months później...
  • 1 year później...

Witajcie,

szukamy i szukamy i ciężko nam znaleźć projekt, który spełniłby nasze wszystkie oczekiwania, niestety na projekt indywidualny nas nie stać, a najmniej zmian wymagałaby projekt z pracowni z500 - Z2 ,

Mam gorącą prośbę do Was, czy ktoś juz mieszka w domku zbudowanym wg projektu Z2?

Mam nadzieję, iz w najbliższym czasie i my zaczniemy kronikę naszej budowy.

Pozdrawiam

JAM

[email protected]

• 1 year później...

ogólnie.. fajny domek. Czy drogi w realizacji?? nie mogę się na ten temat wypowiedzieć :) jak dla mnie to troche jest przekombinowany, troche jak labirynt ;) lepiej można by było zagospodarować miejsce.. zwłaszcza jeżeli chodzi o hol. Ale każdy ma inny gust. Jeżeli szukasz taniej w budowie parterówki to zobacz sobie na ten. Ma zamknietą kuchnie i nad salonem okna dachowe :)

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=164&a=396&sid=5

a tu już wybudowany:

http://www.domnahoryzoncie.pl/klub/index.php?s=Galeria_791

Edytowane przez Rolka83

Zastanawiamy się nad wersją z wykuszem i pustką nad salonem .Ogólnie szukam domu parterowego bez kuchni otwartej na salon.Tych projwktów jest tak mało.Może ktoś z was ma jakieś dane.

Zgadzam się ,bardzo mało jest takich projektów-sama szukam takiego z zamknietą lub częściowo zamknietą I Z WEJŚCIEM OSOBNO Z HOLU ...ale baaardzo mało jest takich projektów :( Nie jestem zwolenniczka KUCHNI OTWARTYCH...

Edytowane przez IZA30
nowa mysl:)

Jakoś szczególnie drogi w realizacji ten projekt nie jest. Nawet powiedziałabym, że jak na "ozdobniejszy" dom, to wcale koszt nie taki duży. Wiadomo, że można taniej, ale przy pewnych założeniach co do wglądu, stylu, to ten projekt jest jednym z oszczędniejszych. Ceny ozdób na elewację, bo od nich głównie zależy efekt ostateczny, można sprawdzić choćby na allegro.

Ważna kwestia - czym będzie ogrzewany dom - decydujące, jeżeli chodzi o umiejscowienie i wielkość kotłowni. Może korzystniejsze okaże się wejście do kotłowni wprost z wiatrołapu, ale to z kolei gorzej jeżeli pomieszczenie to ma być również pralnią.

Nie zmieniałabym układu pomieszczeń w strefie wejściowej - wydaje mi się, że jest całkiem dobrze. Dodałabym choćby niewielką szafę w sieni - nigdy za wiele miejsca do wieszania cięższej odzieży i odstawiania codziennego obuwia. W ogóle mało jest miejsca do przechowywania - do rozważenia strych. Ponieważ dom jest nieduży, to i sypialnie są niewielkie i małe są w nich szafy. Na ubrania wystarczy miejsca, ale przydałoby się również miejsce na pościel, zasłony, firany na zmianę i inne - niektórzy mają tego naprawdę sporo, nie wspominając o książkach, płytach, kolekcjach figurek. :)

Co do urody domu - kwestia gustu. Śliczny domek czy super dom to zawsze domy ładnie wykończone, otoczone zielenią. Brak tynku - szara zaprawa, w której zatapia się siatkę, brak podbitek, sterczący tu i ówdzie styropian, z najpiękniejszego według projektu domu zrobią smutną budę. Do tego dochodzi efekt kontrastu - na osiedlu zabudowanym rozłożystymi domami z wielkimi garażami na froncie nasz dom już w trakcie budowy zwraca uwagę przechodniów, jako śliczny, uroczy.

Na koniec propozycja projektu przy założeniu ogrzewania gazem, bo mała kotłownia. Dużo skromniejszy, ale i dużo (70 tys.) tańszy. Kuchnia częściowo oddzielona, może być całkowicie - jeden kawałek ścianki do dostawienia. Myślę, że elewację można bardziej przyozdobić, zamienić słupy na kolumienki, zastosować okna z podziałami i wtedy efekt będzie bardziej w stylu dworkowym, jeżeli jest to ważne kryterium wyboru. Z tej samej pracowni - Z91.

http://www.z500.pl/Thumb.php?src=projekty-91-rzuty-z91_rzut1_0.jpg&size=340

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...