Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach, schowane rynny, proszę o radę :)

Honya

Recommended Posts

jakby tacy sami fachowcy jak powyżej budowali, to byśmy do dziś nie wyszli z etapów kurnej chaty. No ale jak się nie potrafi zrobić szczelnego połączenia, to jedyne co pozostaje to namawiać inwestora na dach z okapami jak z domku baby-jagi, i rur na zewnątrz, które to rozwiązania do nowoczesnej architektury pasują tak jak gwoździe do p...y.

Andrzeju Wilhelmi, a w domu to nie masz rur kanalizacyjnych którymi ścieki płyną? To może od razu wypuśćmy rury kanalizacyjne na zewnątrz elewacji, przecież to wcale nie szpeci a jakie bezpieczne w razie rozszczelnienia. Albo w ogóle kibel zrobić w wykuszu, jak na zamku w Malborku. Co do koryt, to widać że w życiu nie robiłeś czegoś więcej niż szkoły dla upośledzonych dzieci, jakbyś w dachu hali 10 czy 20 tys m2 koryto wyłożył blachą to by twoją ekipę inspektor nadzoru na kopach wyrzucił z budowy.

henter2, jesteś może i dobrym fachowcem ale o ESTETYCE domu to niech się wypowiada ktoś kto się zna na estetyce, kto zwiedzał inne kraje niż Egipt czy Tunezję, miał w programie studiów właściwe zajęcia albo uczył się od ludzi mądrych i wrażliwych na piękno.

Panowie, cały czas w naszym kraju pokutuje etos fachowca (czy może fachofca) który wie najlepiej co i jak zrobić żeby nie ciekło (czytaj - nie mieć reklamacji). Niestety, postęp techniczny ma miejsce także w budownictwie i jeśli inwestor wespół z architektem chcą ukrytych rynien, to trzeba im takie wykonać i to tak, żeby było dobrze. Dobre rady zostawcie dla swoich wnuków, a inwestor potrzebuje wiedzy w jaki sposób coś może wykonać ew. kto to może mu zrobić w jego okolicy.

Sławek. Wypowiadasz się arogancko i obrażasz ludzi , którzy mają i wykształcenie i duże doświadczenie budowlane. Postęp techniczny w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. Rynny takie były robione i przed wojną , ale w korycie z blachy , która wychodziła pod krycie połaci-owe . A tu mamy rozwiązanie jak przy rynnie wiszącej. Jedyny ratunek , jak Andrzej radził to przewody grzejne. I modlić się żeby prąd nie wysiadł w okresie roztopów. Jan.

Mistrzu Janie, wypowiadam się arogancko bo takich systemów się w kraju stosuje setki jeśli nie tysiące każdego roku, i każdy kto ma trochę praktyki w dachach wielkopowierzchniowych to potwierdzi. Nie sądzisz chyba, że dach do hali o rozpiętości 60 czy 100 m robi się z okapami czy zewnętrznym odwodnieniem. Skoro systemy są takie powszechne i są używane, jak najbardziej nadają się też do małych obiektów, chociaż trzeba pamiętać o kilku rzeczach.

1. żadnej blachy na rynny- blacha owszem jako nośny element, rynna MUSI być wyklejona membraną pcv albo papą inaczej nici ze szczelności.

2. rury wewnętrzne jak najbardziej, tylko że montaż ich w akurat warstwie ocieplenia nie jest najlepszym rozwiązaniem i nie zawsze da sie zastosować. akurat rury najmniej ciekną ze wszystkiego co dotyczy dachu.

3. najlepiej wziąć wykonawcę mającego doświadczenie w dachach wielkopowierzchniowych, albo tarasach odwróconych, a klasycznego dekarza wziąć tylko do samej połaci, która przecież nie różni się niczym od klasycznej.

I nie chodzi o doświadczenie lub jego brak, tylko że powinno się dążyć do podwyższania standardów, a nie ich maksymalnego upraszczania. Nietypowe rozwiązania są u nas omijane, a powinny być traktowane jako okazja do podwyższenia swoich kwalifikacji.

pzdr

PS- jasne że spora część dachów płaskich przecieka, ale nie dlatego że system zły tylko że jakieś niedoróbki się trafiły.

... powinno się dążyć do podwyższania standardów...

Dotyczy również standardów wypowiedzi.

Bardzo dziękuję za wnikliwą i wysoce merytoryczną ocenę mojej wiedzy i doświadczenia. Miałbym jednak małą prośbę miarkuj się w ocenie mojej wiedzy bo ja Twojej nie oceniam. O poziomie Twojej wiedzy świadczy fakt, iż porównujesz płaskie dachy ze spadzistymi. Ja swoje wypowiedzi czytelnie podpisuję i Ciebie do tego zachęcam. Nie ma żadnego obowiązku korzystania z moich rad. Zawsze z uwagą czytam wypowiedzi, które się do nich merytorycznie odnoszą. Pozdrawiam.

MistrzJan, dlaczego uwazasz ze bede mial problem z rynnami w ciezka zime?

Co do plotka przeciwsniegowego to zostal zastosowany z dwoch powodow: po pierwsze ze wzgledow bezpieczenstwa osob przebywajacych kolo domu, po drugie nie chcialem aby caly schodzacy snieg z dachu zatrzymywal sie na rynnie (a tak by sie dzialo) i pewnie 'wylewalby' sie poza nia co mogloby uszkodzic/zniszczyc elewacje. Pozdro.

...nie wiem dlaczego ludzie boja sie nowosci-nowosci w Polsce...

Nie chodzi o banie się nowości bo to żadne nowości! Są to jednak rozwiązania niedopracowane i nie uwzględniające warunków atmosferycznych panujących w Polsce. Takie zjawisko jak oberwanie chmury skutkujące przelaniem rynien bywa i to nawet dość często. Cała woda popłynie po ścianie. Awaria rury spustowej choć niezmiernie rzadka to możliwa. Zatkanie rury spustowej możliwe. Żywotność papy termozgrzewalnej wyklejonej w korycie 10~15 lat. Życzę każdemu aby jego wymarzony dom spełnił oczekiwania a dach dał wiele satysfakcji. Uważam jednak, że powinienem dzielić się swoimi doświadczeniami gdyż z problemami występującymi w takich rozwiązaniach dachów spotykam się dość często. Pozdrawiam.

U mnie też rynny spustowe będą schowane w elewacji. Wprawdzie będą przykryte elewacją lekką suchą z warstwą zewnętrzną z płyt elewacyjnych ale jednak wewnątrz.

Nie zaplanowałem kabli grzejnych ale w tę feralną zimę nie miałem jeszcze ocieplenia więc obserwowałem co się dzieje na dachu. No i nie działo się nic niepokojącego. Śnieg schodził równomiernie, roztopy rynnami spustowymi schodziły bez problemu, żadnych przecieków nie zauważyłem. Ale może miałem szczęście.

Przy okazji wkleję fotkę tego detalu

michalsiak

... Cała woda popłynie po ścianie. ...

Mowiac o sciane masz na mysli elewacje? Jesli tak to podczas opadow zawsze na elewacje pada desz, wiec nie widze problemu. Jesli uwazasz, ze woda poplynie po scianie pod elewacja to jestes w bledzie poniewaz czesc profilu rynny wchodzi pod dachowke i nie mam mozliwosci aby tamtedy sie przelewalo. Pozdrawiam.

Ja zawsze zakładam poprawne wykonanie. Natomiast jest zasadnicza różnica pomiędzy deszczem zacinającym na ścianę budynku a wodą płynącą z rynny. Skoro nie widzisz tej różnicy to po co rynny? Niech woda z dachu spływa po ścianie. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

mam male pytnie odnnoścnie chowanych rur spustowych w izoloacji termicznej...

dokładnie chodzi o wilgoć skraplającą się na ściankach rury spustowej... czy istnieje ryzyko zawilgocenia termoizolacji?

jeżeli tak to czy znacie sprawdzony sposób jak zabezpieczyć się na tą ewentualność?

pozdrawiam

czesc

chowane rury musza byc ogrzewane az do strefy przemarzania

zamiast kabli grzewczych zastosuj ponczoche grzewcza

rury spustowe jak w marketach- scianki o grubosci 8mm

ogolnie dosc trudny temat-jak zle zrobisz to bedzie dramat. ew. przeciek bedzie szedl w ocieplenie,dowiesz sie o nim pozno i duza czesc elewacji bedzie robiona od nowa

rynny masz tez schowane czy tylko rury?

• 2 weeks później...

rynny również.. grubośćizolacji na ścianach 20cm oraz 8 cm podbudowy na dachówki krtóre przechodzą na ściane.. wiec miejsca troche jest

rynna 15cm blaszana.

pytanie jak zabezpieczyć izolacje ściany od góry kombinujemy poki co obróbke blacharską poniżej ale problem jest z odprowadzeniem wody ponieważ dachówka będzie przykrywać rynne. zastanawiamy się nad folią paroprzepuszczalną chroniącą izolacje / tak jak na dachu - aby zapewnić wentylacje.

czy masz może namiary na te systemy ogrzewania rur spustowych ? myślisz że rynna też wymaga ogrzewania czy wystarczy ją odpowiedznio ukształtować.

masz może pomysł jak zabezpieczyć izolacje przed wilgocią z rury spustowej ? poki co rozważamy papę, piankę lub styropian wokoło rur spustowych.

dzieki i pozdrawiam