zaga27 29.04.2010 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Jeżeli ja postawie na swojej części jest wszystko ok. A sąsiad dostanie ściankę i większy metraż domu. Bo nie postawi przecież drugiej ściany obok mojej, tylko skorzysta z mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 29.04.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witam, nie koniecznie może postawić swoją - chodź faktycznie to nie postawi. Ale jeśli będziesz stawiał na wspólnej części to ściana która powstanie będzie wspólna, więc moim zdaniem koniecznym jest rozważenie czy to takiej czynności nie powinna być zgoda wspólników a jak jej nie ma orzeczenie sądu. Sąsiad jak postawisz ścianę i będziesz chciał zwrotu kasy ma kilka możliwości obrony począwszy od tego, że wybrałeś droższą ekipę lub to że on nie chciał tradycyjnej ściany tylko inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.04.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 1. To nie jest jakaś tam zwykła ściana, tylko ściana oddzielenia p.poż. (przynajmniej taka powinna być).2. W zasadzie, powinna być postawiona w ściśle określonym (projekt) miejscu (mogą być wymagania „konstrukcyjne”)3. To samo dotyczy (może dotyczyć) materiału i sposobu wykonania ściany.4. Wszystko to powinno być, w zatwierdzonym projekcie budowlanym.5. Nie można w to mieszać przepisów dotyczących granic czy płotów – tu tylko i wyłącznie Prawo Budowlane.6. Chcesz mieszkać, wybuduj tą ścianę, bo nikt nie może zmusić sąsiada aby prowadził prace budowlane w takim samym tempie.7. Ta ściana, dopiero po wybudowaniu, będzie częścią wspólną i to bez względna to, kto ją wybuduje, lub kto poniesie koszty jej wybudowania.8. Jeśli w akcie notarialnym, lub innym dokumencie (np. umowa) nie jest określone, co i kto „stawia” – swoje ewentualne roszczenia możesz rozstrzygnąć tylko na drodze sądowej (długo, kosztownie i z niepewnym wynikiem).9. Jeśli segmenty środkowe miały niższą cenę niż skrajne (a może między nimi też była różnica w cenie) – może to być przesłanką do orzeczenia, ze cena była wykładnikiem koniecznych prac, w tym wykonania ścian działowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga27 01.05.2010 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Budynek ma wymiary 44m na 10m pozostałości po PKP kolonie dziecięce gmina przejeła to i podzieliła na 4 części. Stan surowy otwarty stał już trochę. Dwu poziomowy duży budynek nie posiadał ścian w środku. Właściciel pierwszej części w swoim projekcie z pozwoleniem na budowę również ma ścanę na środku granicy, dokładnie mam to samo środek ściany na granicy. Ceny wszystkich 4 części były wystawione w tej samej cenie. Akt notarialny nic nie mówi o scianach działowych. Oczywiście stawiam te ściany i do sądu też złoże wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga27 09.05.2010 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 A może w tym przypadku konstrukcja zabudowy szeregowej wymusza na postawieniu ścianki na środku granicy i jest to ścianka międzymieszkaniowa i należy ona do obu sąsiadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga27 11.05.2010 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 WitamSprawa rozwiązała się w połowie. Jeżeli sąsiad nie wyraża chęci na dopłacenie do ściany to postępuje się tak:-geodeta wyznacza granicę w budynku-stawiam na swojej części ściankę-jeżeli sąsiad będzie się budował i nie postawi swojej ściany to wtedy żądam połowy od niego lub przed sądem a na to już są przepisy na moją korzyść. W taki sposób trzeba to załatwić jestem po rozmowie z Powiatowym Inspektorem Nadzoru Budowlanego.Ale będę jeszcze sąsiada namawiał na jedną ściankę zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts