Oriman 18.04.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam.Mocno zastanawiam się nad zakupem tej centrali. Wcześniej faworytem był Renovent HR Large, ale biorąc Optimal'a zaoszczedziłbym koło 2kzł, bo w sklepie Dospela stoi on po 4.700zł (w komplecie ze sterownikiem tygodniowym). Zdaje się, że w ogóle to najtańsza centrala z auto-bypassem.Zdaję sobie sprawę, że to dość nowy sprzęt, ale może ktoś już kupił, może nawet zamontował i chciałby podzielić sie uwagami (jakość wykonania, głośność itp). Z góry dziękuję i czekam na odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełG 27.04.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Ja równiez prosze o opinie na temat tego rekuperatora.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepix 04.05.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Przyłączam się do pytania, też mocno się zastanawiam nad kupnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 07.05.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Widziałem już kilka zamontowanych, póki co użytkownicy są zadowoleni. Dopracowany, ma być mniej awaryjny od Economica, to czas pokaże. Na pewno silniki ma o niebo lepsze i jest lekki. jedyna różnica na minus w moim odczuciu, to droższe w wymianie filtry, choć teraz z ramkami wymiana to juz normalna rzecz. Ma dobra sprawność, mierzyli my ale nie mam notatek przy sobie. Tak czy inaczej mnie sie podoba bardziej od poprzednich modeli a teraz to jeszcze cena czyni cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 10.05.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Czy masz ten model z automatycznym by-pasem, bo miał być w sprzedaży. Czy potrzebna do niego grzałka jeśli brak gwc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 10.05.2010 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Model z by-passem pojawił się już na alle***. Natomiast moja korespondencja z poznańskim oddziałem Dospela nie przyniosła właściwie żadnych wartościowych informacji a do tego nagle się urwała z nieznanych mi przyczyn. Dołączam się do pytania o zabezpieczenie przed zamarzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 12.05.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Na all... widziałem tylko bez by passu, na moje pytanie Dospel też od miesiąca nie udziela odpowiedzi,,chyba jednak zdecyduję się na Brinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 12.05.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Widocznie przeoczyłeś : http://www.allegro.pl/item1019956145_rekuperator_optimal_400_bypass_dospel.html . Kosztuje 4419zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 13.05.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Dospel ma chyba ogólny problem z melami i odpisywaniem, trzeba do przedstawicieli dzwonić, im raczej zależy. Taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 17.05.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 No ale mi chodziło o bypass automatyczny, a ten to chyba kaseta, ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 17.05.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Optimal nie będzie miał automatycznego by-passu, tylko ręczny tak jak w Lunie. Ale to i tak wygodniejsze niż wyciąganie wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.06.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 zabezpieczanie przed zamarzaniem to wszędzie standardowo wygląda, albo grzałka albo robienie podciśnienia w domu, jedno i drugie to straty kasy na prąd albo ciepła z domu co na jedno wychodzi, lepsze sa takie które nie zamarzają i nie maja zabezpieczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.06.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Właśnie otrzymałem przesyłkę z Optimal400 z automatycznym bypasem. Dokumentacja jest dosyć uboga. Brak polskiej instrukcji do sterownika. Jeśli ktoś już instalował ten rekuperator, to proszę o opis jak najdogodniej zamontować go na ścianie. W zestawie nie ma elementów do powieszenia, więc trzeba samemu wykonać konstrukcję do zawieszenia. Nie widzę opisu, czy można ingerować w sposób działania bypasa (zakres temperatur, możliwość wymuszenia otwarcia), więc jeśli ktoś wie, to proszę o info.Nie wiem również, czy można bez zbytniej ingerencji, z pominięciem ustawień na sterowniku wymuszać okresowe zwiększenie obrotów wentulatorów (np. podczas gotowania czy używania łazienki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 09.06.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Masz sterownik z nastawą tygodniową, lokalnie nie możesz zwiększyć wydatku na anemostacie tylko w całym systemie. Do podwieszenia trzeba zrobić sobie platformę: blacha lub kątowniki na wymiar i podpórki ze skosa podtrzymujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.06.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Wiadomo, że dla całego systemu. Chodziło mi o to, czy można wprowadzić nadrzędne sterowanie w stosunku do sterownika, które wymuszłoby np. prace na maksymalnych obrotach niezależnie od tego, co jest ustawione na sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 14.06.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Nie ma takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirqu 15.06.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 czy posiadacie moze bardziej szczegółowe dokumentacje dot. tej, centrali w wersji elektronicznej, jesli tak bardzo proszę o udostępnienie lub link,wlasnie jak nastepuje regulacja obrotów w centrali, wyczytałem że sa 3 biegi, czy mozna ustawić żądane wydatki powietrza dla każdego biegu i przełańczań miedzy nimi z poziomu automatyki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 16.06.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Niestety instrukcja sterownika nie jest dołączona do urządzenia. Jeszcze nie próbowałem wyszukiwać w internecie według symbolu sterownika. Może będzie gdzieś udostępniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 16.06.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 3 biegi są w Brinkach, w Optimalach jest regulacja płynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirqu 16.06.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 3 biegi są w Brinkach, w Optimalach jest regulacja płynna. czy to oznacza że mogę sobie ustawić spręż (wydatek powietrza) jaki tylko mi się podoba, czy ze ustawiam kilka wartości jakie chce osiągnąć i pomiędzy nimi wybieram, estety instrukcja sterownika nie jest dołączona do urządzenia. a jaki jest symbol tego sterownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts