perm 02.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 pokiwałem się nad konstrukcjami central na rynku i zastanawiam się czemu z uporem maniaka firmy montują wentylator nawiewowy za rekuperatorem? Przecież ta część y z załozenia musi być najcichsza bo idzie do pomieszczeń takich jak sypialnia. A tu siedzi wentylator prawie w anemostacie Jeśli wentylator byłby przed rekuperatorem wtedy rzeczony wymiennik zadziałałby jak tłumnik. Trochę offtop ale sporo tutaj było na temat hałasu. Otwierane pudło z podciśnieniem w środku dosyć łatwo uszczelnić. Z nadciśnieniem juz dużo trudniej. Otwierane musi byc bo są filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 no i wtedy też filtr i wentylator na jednej rurze w powietrzu zasysanym z zewnątrz, filtr jako pierwszy więc pracowałby w podciśnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszuba 18.01.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam.Czy ktos w ostatnimczasie instalowal optimala 400,i moze powiedziec jaki ma on wymiennik ?Caly czas aluminiowy przeciwpradowy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.01.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 co to znaczy cały czas? że ktoś ukradnie i dla niepoznaki wstawi plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 18.01.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Wymiennik z tworzywa krzyżowo-przeciwprądowy. Osobiście z perspektywy czasu nie polecam tego rekuperatora, zwłaszcza wersji z bypassem. Wykonanie można śmiało określić jako niechlujstwo do potęgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 18.01.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 tez brałem go pod uwage......ale kupilem renowenta large kosztował ok 2tys wiecej ale z perspektywy czasu twierdze ze warto bylo: mam gwc, moc 17 W przy 90 m3/h; cichy, sprawnosc zmierzona ponad 90 % - wiec prawde pisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 21.01.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 obydwie ostatnie z rzeczonych central są dobrymi produktami. Jedna i druga centrala ma wady, ale każda z nich ma taką sprawność o jakiej się pisze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszuba 22.01.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) co to znaczy cały czas? że ktoś ukradnie i dla niepoznaki wstawi plastik? to znaczy tyle ze pierwsze modele optimala mialy wymiennik aluminiowy, natomiast teraz producent wstawia wymienniki z tworzywa. Podobno takie: http://heatom.com/offer_pl.php?prod=01 mimo to nawet z ta zmiana ten reku jest nadal bardzo atrakcyjny cenowo. ok. 4000 za reku z wymiennkami przeciwpradowo krzyzowymi, wentylatorami DC, wydatkiem 400 m3/h oraz bypassem. W tej cenie chyba nie znajde innego reku o podobnych parametrach. Wymiennik z tworzywa krzyżowo-przeciwprądowy. Osobiście z perspektywy czasu nie polecam tego rekuperatora, zwłaszcza wersji z bypassem. Wykonanie można śmiało określić jako niechlujstwo do potęgi. Mozesz rozwinac, dlaczego nie polecasz ? Ja wlasnie gleboko sie zastanawiam nad zakupem tego reku. Pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2011 przez kaszuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 24.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Opisałem już wcześniej wady tego rekuperatora. Pomijając niechlujne wykonanie (przyjmijmy, że to wyłącznie ja miałem wyjątkowego pecha), należy mieć na uwadze: 1. ten rekuperator nie jest praktycznie ocieplony (cienka gąbka), trzeba go obudować i wypełnić np watą inaczej kosmiczne straty 2. Z racji niedopasowania przedniej pokrywy (może to też u mnie wynika ze szczególnego pecha) dla zminimalizowania nieszczelności trzeba użyć np. taśmy 3. Automatyczny bypass - na sztywno ustawione parametry włączenia-wyłączenia. Latem gdy masz GWC, to chłodne powietrze idzie przez wymiennik zamiast przez bypass, zimą nie wiedzieć czemu bypass się otwiera i brak odzysku (też mam pecha?). Pozostaje uchwycić żądany stan bypassa i odłączyć zasilanie siłownika (tak mi doradził serwisant) 4. Latem nawet przy otwartym bypassie straty chłodu na samym rekuperatorze to kilka stopni. Wynika to z praktycznie brakiem izolacji między wymiennikiem i bypasem oraz przepływem części powietrza przez wymiennik. 5. Zakup przez internet jest uważany przez serwis jako nielegalny i baaaardzo źle widziany. 6. Dospel dysponuje tylko jednym serwisantem, który ma pojęcie o zasadzie działania swoich rekuperatorów. Początkowo też mi się wydawało, że mimo wszystko warto kupić to badziewie za tą cenę, ale zmieniłem zdanie. Chyba, że chcesz to kupić dla części i sam na nowo zbudować rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.01.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 6. Dospel dysponuje tylko jednym serwisantem, który ma pojęcie o zasadzie działania swoich rekuperatorów. łał... to wysypało tych serwisantów, z instalatorami jest podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skuzi 04.02.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Opisałem już wcześniej wady tego rekuperatora. Pomijając niechlujne wykonanie (przyjmijmy, że to wyłącznie ja miałem wyjątkowego pecha), należy mieć na uwadze: 1. ten rekuperator nie jest praktycznie ocieplony (cienka gąbka), trzeba go obudować i wypełnić np watą inaczej kosmiczne straty 2. Z racji niedopasowania przedniej pokrywy (może to też u mnie wynika ze szczególnego pecha) dla zminimalizowania nieszczelności trzeba użyć np. taśmy 3. Automatyczny bypass - na sztywno ustawione parametry włączenia-wyłączenia. Latem gdy masz GWC, to chłodne powietrze idzie przez wymiennik zamiast przez bypass, zimą nie wiedzieć czemu bypass się otwiera i brak odzysku (też mam pecha?). Pozostaje uchwycić żądany stan bypassa i odłączyć zasilanie siłownika (tak mi doradził serwisant) 4. Latem nawet przy otwartym bypassie straty chłodu na samym rekuperatorze to kilka stopni. Wynika to z praktycznie brakiem izolacji między wymiennikiem i bypasem oraz przepływem części powietrza przez wymiennik. 5. Zakup przez internet jest uważany przez serwis jako nielegalny i baaaardzo źle widziany. 6. Dospel dysponuje tylko jednym serwisantem, który ma pojęcie o zasadzie działania swoich rekuperatorów. Początkowo też mi się wydawało, że mimo wszystko warto kupić to badziewie za tą cenę, ale zmieniłem zdanie. Chyba, że chcesz to kupić dla części i sam na nowo zbudować rekuperator. Osobiście nie widziałem jeszcze żadnej centrali z izolowanym by-passem 1 serwisant? To pewnie jest mała awaryjność rekuperatorów Dospel Edytowane 4 Lutego 2011 przez skuzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.02.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Osobiście nie widziałem jeszcze żadnej centrali z izolowanym by-passem 1 serwisant? To pewnie jest mała awaryjność rekuperatorów Dospel a ja widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastrzebianie 03.03.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 WitajcieW tym temacie jestem nowy - w kwietniu zamierzam zainstalować rekuperację w swoim domu - obecnie stan surowy zamknięty.Mam znajomego instalatora CO i wentylacji rekuperatorów.Jak tylko powiedziałem mu, że jestem zainteresowany rekuperacją to zaproponował mi DOSPEL OPTIMAL 400.Pytałem go o rożne aspekty po przeczytaniu kilku forum i opinii miedzy innymi na tym forum ( Waszych ) i on powiedział mi, że latem zeszłego roku zamontował dwie takie centrale ( całe instalacje ) i użytkownicy są z nich zadowoleni, nikt z nich nie zgłasza żadnych usterek, awarii czy problemów z tymi rekuperatorami. On więc poleca mi ten rekuperator i całą instalację DOSPELA. Ponadto powiedział, że te rekuperatory OPTIMAL mają automatyczny ByPass, nagrzewnicę , system przeciwzamarzeniowy, sterownik pokojowy tygodniowy, wentylatory na prąd stały i dobry współczynnik odzysku ciepła - ten zmierzony 90%, wymiennik przeciwprądowy - w innych rekuperatorach takie wyposażenie nie jest w standardzie Ponadto powiedział mi, że jest to centrala bardzo cicha - dwie montował na poddaszu - w pomieszczeniach nie słychać, że w ogóle cokolwiek pracuje na wentylacji - jest to chyba odmienne stanowisko od tych prezentowanych na forum ????Sam po przeczytaniu Waszych opinii byłem zdecydowany na BRINK RENOVENT HR400 ( LARGE) - ale po rozmowach z moim instalatorem i jego doradztwie znowu przekonuję się do DOSPELA. Pani, która odpisała mi ze strony firmowej DOSPELA poinformowała mnie, że od tego roku ( obecnie sprzedawane rekuperatory ) są dużo nowocześniejsze, są ulepszone, zbudowane z lepszych materiałów - od 15 marca będą droższe o około 1000zł.W sumie to sam już nie wiem co o tym myśleć - chyba się zdecyduję na OPTIMAL 400 - jak co to znajomy instalator jest na miejscu więc jakoś to będzie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.03.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 no i dobrze, twój domek - twoja centrala, obyś był zadowolony (nie ma w tym żadnych podtekstów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skuzi 05.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Jak zauważyłem kangaxx po przeczytaniu kilkudziesięciu twoich wypowiedzi masz się za "FACHOWCA" w dziedzinie wentylacji z odzyskiem ciepła. Napisz jak nazywa sie twoja firma a ja napisze co naprawdę jesteś warty i jak to się ma do twoich położonych instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.03.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 (edytowane) jam jest fan i ciekawski pasjonat, "fachowcowość" jest stanem którego nie lubię, z tonu wnioskuję że szukasz zwady więc jedź do afryki, i tak żałuję że dałem się wciągnąć w poprzednią pyskówkę, nie napisałeś na tym forum niczego sensownego, wskazującego na jakąś znajomość tematu więc twoja opinia raczej mnie nie interesuje pozdro Edytowane 6 Marca 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 16.03.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Jak zauważyłem kangaxx po przeczytaniu kilkudziesięciu twoich wypowiedzi masz się za "FACHOWCA" w dziedzinie wentylacji z odzyskiem ciepła. Napisz jak nazywa sie twoja firma a ja napisze co naprawdę jesteś warty i jak to się ma do twoich położonych instalacji Może zdradzisz WD pod jakim nickiem jeszcze się tutaj wypowiadasz i gdzie pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cicik 12.04.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 witam ... ktos pisal ze od marca tr. ma sie poprawic "jakosc" wykonania i uzytych mat. czy moze ktos juz ma ten apgrejt i moglby napisac jak sie sprawuje ?pytam bo z "miliona" zaproponowanych mi opcji ta chyba przedstawia najlepszy bilans jakosc/cena a moze sie myle?z gory dzieki za odp.pozdrcicik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 27.04.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 jakość/cena ???? Nie mówmy o jakości. Jedynie cena jest w miarę niska. Ale jak zestawimy ją z jakością, to już nie jest za wesoło. Ostatnio pomierzyłem temperatury w punktach: 1. Przed filtrem na wejściu z zewnątrz (z GWC) 2. Za wymiennikiem przed wentylatorem nawiewającym powietrze do domu 3. Temperatura w domu 1. Na najniższym, biegu Bypass zamknięty temp1 - 11,2C temp2 - 20C temp3 - 24C 2. Najniższy bieg, Bypass otwarty temp1 - 11,2C temp2 - 18C temp3 - 24C 3. Najwyższy bieg, Bypass otwarty temp1 - 11,2C temp2 - 19,5C temp3 - 24C 4. Najniższy bieg, Bypass otwarty, ręcznie zasłonięte wloty do wymiennika temp1 - 11,2C temp2 - 16C temp3 - 24C Wnioski pozostawiam Wam . Nie mogę się jednak powstrzymać. Ten Recu nie nadaje się do użytkowania latem nawet z pseudo Bypassem. Zimą jest do przyjęcia pod warunkiem ekstra ocieplenia i uszczelnienia (niestety zaciąga powietrze przez spore nieszczelności) całego urządzenia z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.04.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 przypomina to jako żywo wykonanie naszego cudu motoryzacji fso 1500, gdzie nowe drzwi nie pasowały do nowego nadwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts