kangaxx 17.10.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Zrobiłem prosty przyrząd z kartki papieru i na nawiewie wychyla się bardziej a na wywiewie wciąga ją słabiej - testowałem na odpiętych kanałach do skrzynek rozdzielczych na króćcach reku... Jeżeli by się okazało że nawiewny jest "mocniejszy" od wywiewnego , to jeżeli je zamienię miejscami (wentyle) powinno się zrobić podciśnienie w domu tak ? Czy takie zjawisko jest pożądane czy są jakieś negatywne skutki ? Idąc dalej tym tokiem to większy wywiew , mniejszy nawiew - nie powinien wymiennik zamarzać tak teoretycznie ... ? kartka papieru ti wskaźnik podobny do ręki, też wyciągu pokaż mniej, większy wyciąg zmniejsza zamarzanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.10.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 ...Zawsze lepsze jest nadciśnienie. do czego lepsze, zawsze czy w konkretnych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Może ktoś odpowiedzieć - u mnie od wczoraj też chodzi optimal i tez mam wrazenie ze wyciag chodzi słabo, instalacja na rurach spiro ale parter podłaczony na kanałach prostokątnych. na 50% mocy bez anemostatów na nawiewie anemometr pokazuje 2,5-3m/s,na wywiewach na poddaszu około 2-2,5 w zależności od odległości od centrali ale już wyciągi na parterze działają bardzo słabo, prawie niewyczuwalnie a kuchnia która jest najdalej - prawie nic nie czuć. Instalacja robiona według projektu z domwenta. Co może być przyczyną? Na każdej odnodze na poddaszu mam przepustnice szczelne z wyjątkiem łazienki (twierdzą że tam musi działać na maksa.i rzeczywiście wyciąg w łazience działa najmocniej. Czy mimo wszystko nie powinno być przy nim przepustnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KONTO usunięte123 08.03.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 kablem samoregulującym tam i tak wpada zmrożone powietrze. - Problemem może być hałas - niestety dla obniżenia kosztów produkcji - 400 i 600 robione są w tej samej obudowie - wyjścia fi 200 są do 600-tki 400m3/h powinno mieć fi 160 - przewymiarowanie może powodować dudnienie Cięcie kosztów ( zamiana dobrego wymiennika Heatex typ L na klejony z czegoś co przypomina klisze rtg i zastąpienie EBMpapst na "nn" - pozwoliły jeszcze obniżyć cenę - ale czy o to w tym chodzi? - Brak aluminiowego wymiennika, - Wentylatory stalopradowe firmy? - Nieszczelny bypass Chyba modernizacja tego modelu nie wyszla mu na zdrowie. Mimo wszystko warty jest swojej ceny? Jesli nie optima jak sensowna alternatywa w cenie ~4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.03.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Chyba przeczytali - bo centrale lepsze już są. Za 4200-4500 zł brutto 23% - lepszej 400-tki się nie znajdzie i to jeszcze z bypassem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 09.03.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Chyba przeczytali - bo centrale lepsze już są. Za 4200-4500 zł brutto 23% - lepszej 400-tki się nie znajdzie i to jeszcze z bypassem A gdzie można kupić w tej cenie z baypassem?na Aledrogo są około 4200 bez baypassa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 09.03.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 np tu http://domwent.pl/pl/c/optimal/276 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 10.03.2014 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 A Dospela wziąć z automatycznym baypassem ?Czy wystarczy zwykły? Rożnica w cenie jednak jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 10.03.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 to zależy - automat to po prostu wygoda, bez automatu bedziesz musiał ręcznie raz na jakiś czas wyłączać bypass ja mam zwykły ze względu na cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Może ktoś odpowiedzieć - u mnie od wczoraj też chodzi optimal i tez mam wrazenie ze wyciag chodzi słabo, instalacja na rurach spiro ale parter podłaczony na kanałach prostokątnych. na 50% mocy bez anemostatów na nawiewie anemometr pokazuje 2,5-3m/s,na wywiewach na poddaszu około 2-2,5 w zależności od odległości od centrali ale już wyciągi na parterze działają bardzo słabo, prawie niewyczuwalnie a kuchnia która jest najdalej - prawie nic nie czuć. Instalacja robiona według projektu z domwenta. Co może być przyczyną? Na każdej odnodze na poddaszu mam przepustnice szczelne z wyjątkiem łazienki (twierdzą że tam musi działać na maksa.i rzeczywiście wyciąg w łazience działa najmocniej. Czy mimo wszystko nie powinno być przy nim przepustnicy? W domu nie robi się na blaszanych kanałach. Nie robi się też na kanałach mieszanych, o różnych średnicach. Instalacja powinna być samoregulująca i niesłyszalna. By prędkość w kanałach była taka jak Pan podał - nawiewy powinny mieć około 30 cm 2 pole powierzchni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 np tu http://domwent.pl/pl/c/optimal/276 To nie 4200... i jeszcze wysyłka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 10.03.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 W domu nie robi się na blaszanych kanałach. Nie robi się też na kanałach mieszanych, o różnych średnicach. Instalacja powinna być samoregulująca i niesłyszalna. By prędkość w kanałach była taka jak Pan podał - nawiewy powinny mieć około 30 cm 2 pole powierzchni! Znowu mądrości pana B - koleś weź się ...... Mam na blaszanych - a spiro to do czego są, o dziwo - cicho u mnie chodzi - CUD panie B. 4200 a 4380 - rzeczywiście różnica - koszt wysyłki niewielki - wiem bo kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Znowu mądrości pana B - koleś weź się ...... Mam na blaszanych - a spiro to do czego są, o dziwo - cicho u mnie chodzi - CUD panie B. 4200 a 4380 - rzeczywiście różnica - koszt wysyłki niewielki - wiem bo kupiłem. Bardzo Panu współczuję - ale nie każdy ma słaby słuch. Poza tym problem jest ze kupnem kanałów 63, 68mm blaszanych ( 2 do 5m/sek) potem to matowić wewnątrz, by zmniejszyć opory!! Skoro tam Pan kupił, to powinni Panu powiedzieć, że na blasze się nie robi - chyba, że tam nie ma ani jednego co kuma sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Bardzo Panu współczuję - ale nie każdy ma słaby słuch. P Moze zając sie lepiej laryngologią i audiogramy na odległosc wykonywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Moze zając sie lepiej laryngologią i audiogramy na odległosc wykonywać. Może to lepiej Panu wyjdzie, uważam, ze może Pan spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 10.03.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Szkoda czasu na dyskusję z Panem - żegnam ozięble:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuńczyk1719507862 11.03.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Mój Dospel Optimal 400 z bypassem się dwa dni temu "skończył". Oczywiście już po gwarancji... (pochodził ca. 2,5 roku, a jeszcze na noc wyłączany, bo szum spać nie dawał) Włączyłem go rano, pochodził kilka minut i padł. Sterownika nie można włączyć, nie reaguje na przyciski, nic nie wyświetla. Bezpiecznik przy włączniku sprawdziłem - przewodzi prąd dalej. Ma ktoś pomysł co to możę być? Po przełączeniu włącznika na rekuperatorze, słychać jakiś szmer przez sekundę i cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.03.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Mój Dospel Optimal 400 z bypassem się dwa dni temu "skończył". Oczywiście już po gwarancji... (pochodził ca. 2,5 roku, a jeszcze na noc wyłączany, bo szum spać nie dawał) Włączyłem go rano, pochodził kilka minut i padł. Sterownika nie można włączyć, nie reaguje na przyciski, nic nie wyświetla. Bezpiecznik przy włączniku sprawdziłem - przewodzi prąd dalej. Ma ktoś pomysł co to możę być? Po przełączeniu włącznika na rekuperatorze, słychać jakiś szmer przez sekundę i cisza. Nie należy wyłączać reku, nie są do tego przystosowane. Elektronika poleci! Co do szumów... głośniejsze rekuperatory ( powyżej 30 dB) powinny być ronione na kanałach miękkich izolowanych, jeżeli to oczywiście możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 12.03.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Planuj założyć u siebie reku w nowo budowanym domku, lecz moi sąsiedzi palą w piecu wszystkim czym popadnie, pomyślałem sobie, że w czasie zadymiania okolicy będę wyłączał reku, a tu widzę, że nie należy wyłączać? to jak to obejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.03.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Planuj założyć u siebie reku w nowo budowanym domku, lecz moi sąsiedzi palą w piecu wszystkim czym popadnie, pomyślałem sobie, że w czasie zadymiania okolicy będę wyłączał reku, a tu widzę, że nie należy wyłączać? to jak to obejść? Nie może Pan wyłączać wentylacji. Przecież dym i przy wyłączonej wejdzie - Może Pan zrobić siłownik i kanał do recyrkulacji - jak w samochodzie obieg wewnętrzny - ale wtedy co z CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts