kerado28 15.03.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Bo pewnie chodził Pan TYLKO po swoich inwestycjach !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 15.03.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 dokładnie - do tego jak Pan pisał wcześniej ma Pan NAJWIĘKSZE doświadczenie więc po co chodzić po innych skoro cała reszta to partacze a tylko Pan wie co robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.03.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 To nie Pan napisał, ze nie robi się wentylacji na kanałach jakie zaleca np. Brink?Robi się na nich nie tylko delikatną wentylację, ale i DGP czy ogrzewanie i chłodzenie nawiewowe. To są najcichsze kanały i bardzo trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 08.04.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nikt jeszcze niczego nie wymyślił na podtrzymanie sterownika przy przerwie zasilania?Jak można było wypuścić takiego bubla???Zostaje tylko podłączyć UPS'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.04.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nikt jeszcze niczego nie wymyślił na podtrzymanie sterownika przy przerwie zasilania? Jak można było wypuścić takiego bubla??? Zostaje tylko podłączyć UPS'a. Może to u Pana coś się uszkodziło. Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 08.04.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Ale z jakim przypadkiem - że nie podtrzymuje zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.04.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Ale z jakim przypadkiem - że nie podtrzymuje zasilania? Dokładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skuzi 08.04.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nikt jeszcze niczego nie wymyślił na podtrzymanie sterownika przy przerwie zasilania? Jak można było wypuścić takiego bubla??? Zostaje tylko podłączyć UPS'a. Optimal obecnie posiada podtrzymanie zasilania. Starsze modele tej funkcji nie posiadają Proponuje skontaktować sie z serwisem Dospel a na pewno coś zaradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 08.04.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Dokładnie! To dZiwne - moj zakupiony pół roku temu i też nie ma podtrzymania i co? Pewnie nie robiłeś Dospela i dlatego nie widziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skuzi 08.04.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 To dZiwne - moj zakupiony pół roku temu i też nie ma podtrzymania i co? Pewnie nie robiłeś Dospela i dlatego nie widziałeś Co z tego że zakupiony pół roku temu , pewnie przeleżał u kogoś na magazynie z rok albo i dłużej. Od wiosny 2013 sterownik Optimal posiada funkcję autostartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 08.04.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 albo i z 5 lat, a może 3, a może od wiosny, gdybologię zostaw panu B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.04.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Starsze modele tej funkcji nie posiadają Starsze modele też nie przechodziły na off po wyłączeniu i włączeniu zasilania. Pewnie nie robiłeś Dospela i dlatego nie widziałeś To zdjęcie sprzed kilku ładnych lat... jeszcze luna ( dolny rząd pierwsza z lewej ) i optimal (trzeci z lewej ) mają aluminiowe wymienniki szwedzkiej firmy Heatex typ L! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 09.04.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Kilka razy czytałem o tej dolegliwości Optimala.Chyba nie jest to jednostkowy przypadek.Poza tym mój gwiżdże. Też przypadłość tego modelu.Ponieważ buduję bez kredytu to rozłożyłem to na cztery lata. Dospel ma mi służyć w tej początkowej fazie + 1-2lata mieszkania.Po tym czasie wymienię go na coś porządnego, możliwe że własnej konstrukcji.Jest to badziew, przynajmniej tani:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 09.04.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 ... To zdjęcie sprzed kilku ładnych lat... rzeczywiście - z 24.09.2013:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skuzi 09.04.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Starsze modele też nie przechodziły na off po wyłączeniu i włączeniu zasilania. [ATTACH=CONFIG]253735[/ATTACH] To zdjęcie sprzed kilku ładnych lat... jeszcze luna ( dolny rząd pierwsza z lewej ) i optimal (trzeci z lewej ) mają aluminiowe wymienniki szwedzkiej firmy Heatex typ L! Panie Tomaszu , akurat na zdjęciu gdzie widać Optimala to tam wymiennik wcale nie jest aluminiowy Heatexa tylko zastosowano już tworzywo a w Lunie widać jeszcze aluminium , prosze spojrzeć na naklejki. Nie rozumiem dlaczego tak się Pan zachwyca starym wymiennikiem Heatex typ L . On wcale nie był tak rewelacyjny a przy odległości płyt 3mm to żadna rewelacja . Proszę sobie popatrzeć na program doboru o ile Pan posiada do tego modelu. Jeżeli ma Pan taka możliwość to proszę sobie zrobić testy central z wymiennikiem aluminiowym L i obecnym z płyt polimerowych i zobaczy Pan że ten aluminiowy wypadnie gorzej od tworzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.04.2014 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Panie Tomaszu , akurat na zdjęciu gdzie widać Optimala to tam wymiennik wcale nie jest aluminiowy Heatexa tylko zastosowano już tworzywo a w Lunie widać jeszcze aluminium , prosze spojrzeć na naklejki. Nie rozumiem dlaczego tak się Pan zachwyca starym wymiennikiem Heatex typ L . On wcale nie był tak rewelacyjny a przy odległości płyt 3mm to żadna rewelacja . Proszę sobie popatrzeć na program doboru o ile Pan posiada do tego modelu. Jeżeli ma Pan taka możliwość to proszę sobie zrobić testy central z wymiennikiem aluminiowym L i obecnym z płyt polimerowych i zobaczy Pan że ten aluminiowy wypadnie gorzej od tworzywa Wymiennik Al, leży na centrali - sprawdzałem jak pasuje plastikowy. Co do zachwytu... nie bardzo wiem gdzie się zachwycałem. Pisałem, że heatexy wypiera RECAIR ( RS160) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 10.04.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Jak wyciągnąć oba wymienniki w optimalu z bypasem ? Ma ktoś serwisówkę do niego ? Zmieniał ktoś kasety filtrów na metalowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.04.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Nie da się wyjąć. ( kiedyś można było) - można uszkodzić rynienkę i centrala będzie ciekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 10.04.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Z rynienką sobie radzę ... pierwszy wymiennik wychodzi , tylko potem coś trzyma "kasetę bypass`u". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 10.04.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Ja też nie mogę wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts