Tomasz Brzęczkowski 11.04.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Z rynienką sobie radzę ... pierwszy wymiennik wychodzi , tylko potem coś trzyma "kasetę bypass`u". W jakim celu, chce Pan to wyjąć? Ja wyjąłem ( na zdjęciu powyżej ) do badania porównawczego. Producent zamienił wymiennik Heatex typ L na swojej produkcji a DTR-ce nic się nie zmieniło. Byłem po prostu ciekaw, czy odzysk ciepła jest na obu wymiennikach taki sam. Wg mnie najlepszą metodą zbadania tego, jest porównanie odzysku ciepła w przy tej samej centrali i warunkach - stąd "wyjmowanie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.04.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 rzeczywiście - z 24.09.2013:p Data zrobienia zdjęcia to nie ta sama data co umieszczenie go na forum, czasem umieszcza się zdjęcia i sprzed 100 lat. - Wymienniki Heatexa - które widać na zdjęciu w Lunie i optimalu, zastąpiono wymiennikami swojej produkcji w 2010 lub 2009 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.04.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam,Panowie pytanko gdzie kupić kasetę letnia do Optimal 400.za link z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam,Panowie pytanko gdzie kupić kasetę letnia do Optimal 400. za link z góry dziekuje Wg mojej wiedzy,Optimal400 nie posiada kasety letniej,zależnie od wersji ma bypass lub go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.04.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 a można ją jakoś samemu dorobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2014 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 a można ją jakoś samemu dorobić? - Nie można. Trzeba kupić z bypassem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.04.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 - Nie można. Trzeba kupić z bypassem Jakieś uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Jakieś uzasadnienie? Wymienniki montowane są na stałe. Nie jest przewidziane ich wyjmowanie, więc i kasety letniej się nie zamontuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.04.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Kolejna odpowiedź speca....a ja wciąż nie widzę uzasadnienia dla twierdzenia ze samemu nie można dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Kolejna odpowiedź speca....a ja wciąż nie widzę uzasadnienia dla twierdzenia ze samemu nie można dorobić. Zgadzam się z TB,po pierwsze ingerencja w bebechy reku sądzę,że wiązała by się z utratą gwarancji,po drugie bypass w Optimalu jest to skomplikowany układ mechaniczno-elektroniczny i nie sądzę,że do zrobienia dla kogoś bez wiedzy technicznej tego reku. Z tego co wiem,w tym rekuperatorze bypass jest elektroniczny,załączanie czy wyłączanie powiązane jest ściśle z temperaturą wywiewu i nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Zgadzam się z TB,po pierwsze ingerencja w bebechy reku sądzę,że wiązała by się z utratą gwarancji,po drugie bypass w Optimalu jest to skomplikowany układ mechaniczno-elektroniczny i nie sądzę,że do zrobienia dla kogoś bez wiedzy technicznej tego reku. Z tego co wiem,w tym rekuperatorze bypass jest elektroniczny,załączanie czy wyłączanie powiązane jest ściśle z temperaturą wywiewu i nawiewu. Bez gwarancji można się obyć, bez szczelności centrali - gorzej. Przy mrozach tal leci kilka do kilkunastu litrów na dobę. Kolejna odpowiedź speca....a ja wciąż nie widzę uzasadnienia dla twierdzenia ze samemu nie można dorobić. Poza tym, jaki jest sens kupować bentralę bez bypassu i ją rozwalać jak, taka z bypassem kosztuje w sklepie 4200 brutto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.04.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Wciąż nie rozumiem dlaczego ktoś nie może się pobawić z samodzielnym dorobieniem - kto bogatemu zabroni....Nie twierdze, ze sam chcę to robić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.04.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wciąż nie rozumiem dlaczego ktoś nie może się pobawić z samodzielnym dorobieniem - kto bogatemu zabroni.... Nie twierdze, ze sam chcę to robić...... Może Pan - tylko... dlaczego nie kupić wersji z bypasem skoro jest potrzebny? A po drugie - straci Pan gwarancje i szczelność w centrali. Gwarancja nie ma wpływu na wentylację, a szczelność... to wyciekająca z centrali woda i zapachy z kuchni i łazienek w sypialniach. Ale ma Pan rację - jak ktoś lubi małe fiaty, to nie można mu zabronić, kupić mercedesa do przerobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 16.04.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 W jakim celu, chce Pan to wyjąć? Ja wyjąłem ( na zdjęciu powyżej ) do badania porównawczego. Producent zamienił wymiennik Heatex typ L na swojej produkcji a DTR-ce nic się nie zmieniło. Byłem po prostu ciekaw, czy odzysk ciepła jest na obu wymiennikach taki sam. Wg mnie najlepszą metodą zbadania tego, jest porównanie odzysku ciepła w przy tej samej centrali i warunkach - stąd "wyjmowanie" . Przepłukać , wprawdzie wszystkie zanieczyszczenia zostają przed filtrami ... ale przed wprowadzeniem się chciałem go "umyć" ... myślałem że będzie z górki (serwisówka), w DTR widać że wymienniki wychodzą. Panie Tomaszu , zerknie Pan na to : Da się gdzieś dokupić taki skraplacz, parownik, sprężarkę ? Myślałem nad dołożeniem tego do OPti400 tylko na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.04.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Przepłukać , wprawdzie wszystkie zanieczyszczenia zostają przed filtrami ... ale przed wprowadzeniem się chciałem go "umyć" ... myślałem że będzie z górki (serwisówka), w DTR widać że wymienniki wychodzą. Panie Tomaszu , zerknie Pan na to : [ATTACH=CONFIG]255188[/ATTACH] Da się gdzieś dokupić taki skraplacz, parownik, sprężarkę ? Myślałem nad dołożeniem tego do OPti400 tylko na zewnątrz Pan tego nie robi - TANIEJ i lepiej kupić oddzielnie gotowe. I nie łączyć wentylacji z ogrzewaniem i chłodzeniem - Już lepszy multisplit . Wszelkie składaki są droższe i źle chodzą. TO MUSI BYĆ SPASOWANE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 12.10.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie dawał mi spokoju bypass w optimalu 400 - i dobrze ! Wyciągnąłem oba wymienniki + bypass Wymienniki przedmuchałem kompresorem , troszkę pyłu przeszło przez filtry ale nie wiele. Za to bypass ... to jakaś masakra - był ustawiony cały czas w położeniu otwartym. Jego konstrukcja jest troszkę dziwna... zamiast uszczelek posiada "szczotkę" przez którą zawsze będzie nawiewać ... W tej chwili zakleiłem na stałe bypass + uszczelniłem połączenie wymienników z obudową i bypassem - rezultat ? Wew 22,5*C , nawiew na 20% 22*C , na 100% 21*C na zew 8,5*C, zeszłego roku przy "zepsutym" bypassie nawiewał 15-16*C przy zew8-9*C i wew22*C Bypass: Da się tą szczotę wymienić na jakąś uszczelkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KONTO usunięte123 22.11.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Wew 22,5*C , nawiew na 20% 22*C , na 100% 21*C na zew 8,5*C, zeszłego roku przy "zepsutym" bypassie nawiewał 15-16*C przy zew8-9*C i wew22*C Bypass: [ATTACH=CONFIG]284050[/ATTACH] Da się tą szczotę wymienić na jakąś uszczelkę ? Przy otwartym bybasie podniósł temp dwukrotnie? Jutro sprawdze swoje temp z ciekawosci. Dlaczego nie zgłosiłes usterki bypasu dospelowi? Twoje modyfikacje moga skutkowac utratą gwarancji. W.g. dospela nawet uzywanie nieoryginalnych filtrów skutkuje utratą gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Mój teraz przy 2st.daje jakieś 15 16st.w domu 21st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Mój teraz przy 2st.daje jakieś 15 16st.w domu 21st Ups. GWC+ rekuperator szarych ścieków 19oC . Panowie wybaczą ,że się wtrąciłem . Już spadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Ups. GWC+ rekuperator szarych ścieków 19oC . Panowie wybaczą ,że się wtrąciłem . Już spadam. A może tak więcej szczegółów ja jak będe chciał to też będe miał 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts