Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reku Dospel Optimal 400 -prośba o opinie

Recommended Posts

Z rynienką sobie radzę ... pierwszy wymiennik wychodzi , tylko potem coś trzyma "kasetę bypass`u".
W jakim celu, chce Pan to wyjąć?

Ja wyjąłem ( na zdjęciu powyżej ) do badania porównawczego. Producent zamienił wymiennik Heatex typ L na swojej produkcji a DTR-ce nic się nie zmieniło. Byłem po prostu ciekaw, czy odzysk ciepła jest na obu wymiennikach taki sam. Wg mnie najlepszą metodą zbadania tego, jest porównanie odzysku ciepła w przy tej samej centrali i warunkach - stąd "wyjmowanie" .

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rzeczywiście - z 24.09.2013:p
Data zrobienia zdjęcia to nie ta sama data co umieszczenie go na forum, czasem umieszcza się zdjęcia i sprzed 100 lat. - Wymienniki Heatexa - które widać na zdjęciu w Lunie i optimalu, zastąpiono wymiennikami swojej produkcji w 2010 lub 2009 roku.

Gość Arturo72
Kolejna odpowiedź speca....a ja wciąż nie widzę uzasadnienia dla twierdzenia ze samemu nie można dorobić.

Zgadzam się z TB,po pierwsze ingerencja w bebechy reku sądzę,że wiązała by się z utratą gwarancji,po drugie bypass w Optimalu jest to skomplikowany układ mechaniczno-elektroniczny i nie sądzę,że do zrobienia dla kogoś bez wiedzy technicznej tego reku.

Z tego co wiem,w tym rekuperatorze bypass jest elektroniczny,załączanie czy wyłączanie powiązane jest ściśle z temperaturą wywiewu i nawiewu.

Zgadzam się z TB,po pierwsze ingerencja w bebechy reku sądzę,że wiązała by się z utratą gwarancji,po drugie bypass w Optimalu jest to skomplikowany układ mechaniczno-elektroniczny i nie sądzę,że do zrobienia dla kogoś bez wiedzy technicznej tego reku.

Z tego co wiem,w tym rekuperatorze bypass jest elektroniczny,załączanie czy wyłączanie powiązane jest ściśle z temperaturą wywiewu i nawiewu.

Bez gwarancji można się obyć, bez szczelności centrali - gorzej. Przy mrozach tal leci kilka do kilkunastu litrów na dobę.

Kolejna odpowiedź speca....a ja wciąż nie widzę uzasadnienia dla twierdzenia ze samemu nie można dorobić.
Poza tym, jaki jest sens kupować bentralę bez bypassu i ją rozwalać jak, taka z bypassem kosztuje w sklepie 4200 brutto ?

Wciąż nie rozumiem dlaczego ktoś nie może się pobawić z samodzielnym dorobieniem - kto bogatemu zabroni....

Nie twierdze, ze sam chcę to robić......

Może Pan - tylko... dlaczego nie kupić wersji z bypasem skoro jest potrzebny? A po drugie - straci Pan gwarancje i szczelność w centrali. Gwarancja nie ma wpływu na wentylację, a szczelność... to wyciekająca z centrali woda i zapachy z kuchni i łazienek w sypialniach. Ale ma Pan rację - jak ktoś lubi małe fiaty, to nie można mu zabronić, kupić mercedesa do przerobienia.

W jakim celu, chce Pan to wyjąć?

Ja wyjąłem ( na zdjęciu powyżej ) do badania porównawczego. Producent zamienił wymiennik Heatex typ L na swojej produkcji a DTR-ce nic się nie zmieniło. Byłem po prostu ciekaw, czy odzysk ciepła jest na obu wymiennikach taki sam. Wg mnie najlepszą metodą zbadania tego, jest porównanie odzysku ciepła w przy tej samej centrali i warunkach - stąd "wyjmowanie" .

Przepłukać , wprawdzie wszystkie zanieczyszczenia zostają przed filtrami ... ale przed wprowadzeniem się chciałem go "umyć"

... myślałem że będzie z górki (serwisówka), w DTR widać że wymienniki wychodzą.

Panie Tomaszu , zerknie Pan na to :

NGT_HRVHP_2.jpg

Da się gdzieś dokupić taki skraplacz, parownik, sprężarkę ? Myślałem nad dołożeniem tego do OPti400 tylko na zewnątrz

Przepłukać , wprawdzie wszystkie zanieczyszczenia zostają przed filtrami ... ale przed wprowadzeniem się chciałem go "umyć"

... myślałem że będzie z górki (serwisówka), w DTR widać że wymienniki wychodzą.

Panie Tomaszu , zerknie Pan na to :

[ATTACH=CONFIG]255188[/ATTACH]

Da się gdzieś dokupić taki skraplacz, parownik, sprężarkę ? Myślałem nad dołożeniem tego do OPti400 tylko na zewnątrz

Pan tego nie robi - TANIEJ i lepiej kupić oddzielnie gotowe. I nie łączyć wentylacji z ogrzewaniem i chłodzeniem - Już lepszy multisplit .

Wszelkie składaki są droższe i źle chodzą. TO MUSI BYĆ SPASOWANE!

• 5 months później...

Nie dawał mi spokoju bypass w optimalu 400 - i dobrze ! Wyciągnąłem oba wymienniki + bypass

Wymienniki przedmuchałem kompresorem , troszkę pyłu przeszło przez filtry ale nie wiele.

Za to bypass ... to jakaś masakra - był ustawiony cały czas w położeniu otwartym. Jego konstrukcja jest troszkę dziwna... zamiast uszczelek posiada "szczotkę" przez którą zawsze będzie nawiewać ...

W tej chwili zakleiłem na stałe bypass + uszczelniłem połączenie wymienników z obudową i bypassem - rezultat ?

Wew 22,5*C , nawiew na 20% 22*C , na 100% 21*C na zew 8,5*C, zeszłego roku przy "zepsutym" bypassie nawiewał 15-16*C przy zew8-9*C i wew22*C

Bypass:

bypass_optimal.jpg

Da się tą szczotę wymienić na jakąś uszczelkę ?

• 1 month później...
Gość KONTO usunięte123

Wew 22,5*C , nawiew na 20% 22*C , na 100% 21*C na zew 8,5*C, zeszłego roku przy "zepsutym" bypassie nawiewał 15-16*C przy zew8-9*C i wew22*C

Bypass:

[ATTACH=CONFIG]284050[/ATTACH]

Da się tą szczotę wymienić na jakąś uszczelkę ?

Przy otwartym bybasie podniósł temp dwukrotnie? Jutro sprawdze swoje temp z ciekawosci.

Dlaczego nie zgłosiłes usterki bypasu dospelowi? Twoje modyfikacje moga skutkowac utratą gwarancji. W.g. dospela nawet uzywanie nieoryginalnych filtrów skutkuje utratą gwarancji.