nydar 23.11.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Skoro jak ,,będziesz chciał" to czemu nie masz.Piszesz,że 15-16oC. Zrób żeby twój system dawał 20-cia a mój będzie wtedy cieniasem. ps. 15-16 to mam na przełomie marca-kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Dziś - w sklepie +21 a wchodzące ma za wymiennikiem +20.4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.11.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Skoro jak ,,będziesz chciał" to czemu nie masz.Piszesz,że 15-16oC. Zrób żeby twój system dawał 20-cia a mój będzie wtedy cieniasem. ps. 15-16 to mam na przełomie marca-kwietnia. Puszcze więcej wywiewu i będzie leciało 19st. Może napiszesz przy jakim wydatku leci ci 19 i ile godzin na dobe i ile cie kosztowała cała ta instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Dzisiaj przy minus 4 zauważyłem że załącza się system anty zamrożeniowy czyli wyłącza się nawiew a wywiew chodzi chyba na max czy to normalne przy tej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.11.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Zajrzałem do środka, wymiennik od strony wyrzutni w połowie zamarznięty jak to odmrożic, wymiennika wyjąc się nie da dziś przy minus 3 leciało 11 z nawiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.11.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Zapytaj pana TBOn je sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.11.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Zapytaj pana TB On je sprzedaje. Miałem od niego brac pro venta ale za daleko i w przeciwienstwie do innych handlowców z którymi rozmawiałem nie wciskał kitów i nie chciał sprzedac za wszelką cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.11.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Chyba się domyślam co jest grane zobacze co jutro powie serwisant moim zdaniem powodem jest wiatr który wieje od wschodu prosto w czerpnie nawet jeśli się wyłączy nawiew to mrożne powietrze i tak idzie przez wymiennik gdy ściągnąłem klapę z centrali to wiało jak diabli od czerpni która się znajduje jakieś 2m od centrali w lini prostej bez żadnych kolan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.12.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dzisiaj pomierzyłem temperatury bezpośrednio na wymienniku sprawnośc temperaturowa wymiennika wyszła mi 85procentTemperatura na wywiewie w kanale na wejściu do rekuperatora 20 stopni ale kilkanaście centymetrów dalej na wejściu do wymiennika już 3 stopnie niższa wywnioskowałem że komory czerpni i nawiewu trzeba ocieplic od środka np 2cm styroduru poniewaz ciepło jest oddawane po blasze do komory czerpni i odwrotnie ,obudowę wymiennika pewnie też by pasowało ocieplic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.12.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Skoro jak ,,będziesz chciał" to czemu nie masz.Piszesz,że 15-16oC. Zrób żeby twój system dawał 20-cia a mój będzie wtedy cieniasem. ps. 15-16 to mam na przełomie marca-kwietnia. No i mam sprawnośc mierzona na wymienniku 100procent ale wcale się z tego nie cieszę wyłączyłem złoma bo mi wyrzuca całe 12 stopni z domu przy minus 3 Miałem też przyjemnośc pierwszy raz rozmawiac z serwisem dospela na moje słowa cyt.Witam wysłałem maila dwa dni temu ale nikt nie odpowiada dlatego dzwonie ,usłyszałem cyt. A co ty myślisz że przeczytam twojego maila i zaraz przylece helikopterem do ciebie termin realizacji jest 14 dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 04.12.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 mam pyt. Dospel 400 wpięty w sieć lecz wentylatory ustawione na 0 i słychać ciche buczenie. Co to może być?Normalne to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelz33 08.01.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 mam pyt. Dospel 400 wpięty w sieć lecz wentylatory ustawione na 0 i słychać ciche buczenie. Co to może być?Normalne to jest? Jak sterownik jest całkowicie wyłączony tak jakby centrala miała nie pracować a jest podłączona do zasilania to u mnie jest to samo ( może nie buczenie ale tak jakby cichutki odgłos pracy) także chętnie posłucham od kogoś obeznanego w temacie co jest powodem . ( może centrala inteligentnie minimalnie pracuje aby nie doszło do odwróconego/ grawitacyjnego ciągu kanałów ? ) Kolejna zagadka to samoczynne zwiększanie wydatku ( ja ustawiam na 10% a po jakimś czasie znowu jest 25 !!! ) - sprawdzałem czy nie mam zaprogramowanych kolejnych "programów w jakichś godzinach ale to chyba nie to. Czy da się jakoś zrobić reset do ustawień fabrycznych aby być pewnym ,że nic nie jest zaprogramowane ??? Instrukcja sterownika jest skandalicznie uboga - nie sposób nawet doczytać co oznacza jakiś symbol gwiazdki śniegu / kiedy się wyświetla itd Klient ma się domyślać / zgadywać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jak sterownik jest całkowicie wyłączony tak jakby centrala miała nie pracować a jest podłączona do zasilania to u mnie jest to samo ( może nie buczenie ale tak jakby cichutki odgłos pracy) także chętnie posłucham od kogoś obeznanego w temacie co jest powodem . ( może centrala inteligentnie minimalnie pracuje aby nie doszło do odwróconego/ grawitacyjnego ciągu kanałów ? ) Kolejna zagadka to samoczynne zwiększanie wydatku ( ja ustawiam na 10% a po jakimś czasie znowu jest 25 !!! ) - sprawdzałem czy nie mam zaprogramowanych kolejnych "programów w jakichś godzinach ale to chyba nie to. Czy da się jakoś zrobić reset do ustawień fabrycznych aby być pewnym ,że nic nie jest zaprogramowane ??? Instrukcja sterownika jest skandalicznie uboga - nie sposób nawet doczytać co oznacza jakiś symbol gwiazdki śniegu / kiedy się wyświetla itd Klient ma się domyślać / zgadywać ? Nie należy wyłączać central w okresie zimowym!!! Grozi to uszkodzeniem centrali z zasyfieniem kanałów nawiewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.01.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Kolejna zagadka to samoczynne zwiększanie wydatku ( ja ustawiam na 10% a po jakimś czasie znowu jest 25 !!! ) - sprawdzałem czy nie mam zaprogramowanych kolejnych "programów w jakichś godzinach ale to chyba nie to. Czy da się jakoś zrobić reset do ustawień fabrycznych aby być pewnym ,że nic nie jest zaprogramowane ??? a ta centralka w realu może modulować sobie moc na 10% - W REALU??? pytam bo mam tą centralkę i zawsze ustawiam 25-50-75 w zależności od potrzeb ale głownie 25 starcza. Mam wrażenie, że sterownik może ładnie pokazywać pojedynczy % ale w praktyce pracuje jak centralna 4 biegowa na 1/4, 1/2, 3/4 i 100% mocy. p.s. w tej cenie centralka mnie miło zaskoczyła cichością pracy, ale zdjęcie i ponowne założenie obudowy (większa niż rozstaw dziur) wymaga pomocnika..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.01.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 a ta centralka w realu może modulować sobie moc na 10% - W REALU??? pytam bo mam tą centralkę i zawsze ustawiam 25-50-75 w zależności od potrzeb ale głownie 25 starcza. Mam wrażenie, że sterownik może ładnie pokazywać pojedynczy % ale w praktyce pracuje jak centralna 4 biegowa na 1/4, 1/2, 3/4 i 100% mocy. p.s. w tej cenie centralka mnie miło zaskoczyła cichością pracy, ale zdjęcie i ponowne założenie obudowy (większa niż rozstaw dziur) wymaga pomocnika..... Umnie można modulowac jak sie chce czyli jest płynna regulacja nie skokowa centrala wyprodukowana w 2014r a z tymi dziurami to nie wiem o co ci chodzi ja zawsze sam odkręcam i nigdy nie miałem problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.01.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Nie należy wyłączać central w okresie zimowym!!! Grozi to uszkodzeniem centrali z zasyfieniem kanałów nawiewnych. A co sie może stac jak się wyłączy, jak wymiennik oblodział to mam nie wyłączac tylko co zrobic a jesli chodzi o nawiewy to ja np.mam w anemostatach filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.01.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A co sie może stac jak się wyłączy, jak wymiennik oblodział to mam nie wyłączac tylko co zrobic a jesli chodzi o nawiewy to ja np.mam w anemostatach filtry Jak wentylacja nie pracuje, to kanały nawiewne mogą być wywiewnymi i mogą być wilgotne, może się też wykroplić woda w części gdzie centrala do tego nie jest przystosowana. Filtry ma Pan w anemostatach nawiewnych??? Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.01.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Jak wentylacja nie pracuje, to kanały nawiewne mogą być wywiewnymi i mogą być wilgotne, może się też wykroplić woda w części gdzie centrala do tego nie jest przystosowana. Filtry ma Pan w anemostatach nawiewnych??? Po co? filtry mam we wszystkich wczoraj wszyskie wymieniałem i w nawiewach wcale nie były czystrze były białe a zrobiły sie prawie brązowe wytwórnie filtrów ma zaraz za płotem i kupuje za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelz33 10.01.2015 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Nie należy wyłączać central w okresie zimowym!!! Grozi to uszkodzeniem centrali z zasyfieniem kanałów nawiewnych. Akurat zjawisko to zaobserwowałem w okresie wczesno jesiennym - wyłączenie sterownikiem było technologiczne np na minutę ( na czas podłączeń ) więc nie ma co panikować i dawać od razu trzech wykrzykników. Panie Tomaszu, to jak to jest z tą centralą - jak sterownik jest wyłączony a sama centrala podłączona do zasilania to co w niej może pracować i jakie jest tego przesłanie ? /delikatny szum słychać/ Pytam z czystej ciekawości - NIE zamierzam w takim stadium utrzymywać rekuperatora ale dobrze by było wiedzieć czy wszystko działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.01.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Akurat zjawisko to zaobserwowałem w okresie wczesno jesiennym - wyłączenie sterownikiem było technologiczne np na minutę ( na czas podłączeń ) więc nie ma co panikować i dawać od razu trzech wykrzykników. Panie Tomaszu, to jak to jest z tą centralą - jak sterownik jest wyłączony a sama centrala podłączona do zasilania to co w niej może pracować i jakie jest tego przesłanie ? /delikatny szum słychać/ Pytam z czystej ciekawości - NIE zamierzam w takim stadium utrzymywać rekuperatora ale dobrze by było wiedzieć czy wszystko działa poprawnie. Jak są wentylatory AC sterowane transformatorem - to może być słychać. Przy wentylatorach DC i AC/EC sterowanie nie ma co być słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts