Indiana_ 23.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 A ja zdecydowanie wybieram POLSKIE produkty, i takie rekomenduję klientom, i na takie daję dobre rabaty. Owszem, mogę zamontować w podobnej cenie Brinka czy Janka, ale kasa wydana na Janka zostanie w Polsce, powiększa naszą gospodarkę, wspiera nasze firmy. Kupując Janka Polska zyskuje 5 tysiaków, kupując Brinka wypływa od nas 5 tysiaków. W sumie, wybierając Brinka zamiast Janka, nasz kraj traci 10 tysiaków.Urządzenia pracują tak samo, Janek ma teraz ładniejszy sterownik, i można spokojnie zaprogramować w nim 5 biegów i stop, a w Brinku tylko stop i dwa biegi, lub 3 biegi bez stopa. Bez sensu jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 A ja zdecydowanie wybieram POLSKIE produkty, i takie rekomenduję klientom, i na takie daję dobre rabaty. Owszem, mogę zamontować w podobnej cenie Brinka czy Janka, ale kasa wydana na Janka zostanie w Polsce, powiększa naszą gospodarkę, wspiera nasze firmy. Kupując Janka Polska zyskuje 5 tysiaków, kupując Brinka wypływa od nas 5 tysiaków. W sumie, wybierając Brinka zamiast Janka, nasz kraj traci 10 tysiaków. Urządzenia pracują tak samo, Janek ma teraz ładniejszy sterownik, i można spokojnie zaprogramować w nim 5 biegów i stop, a w Brinku tylko stop i dwa biegi, lub 3 biegi bez stopa. Bez sensu jak dla mnie. Ja też wole polskie produkty ale jeżeli mamy szczerze pisać to ile w tym reku jest polskich części ??? Oczywiście nie licząc obudowy Pracowałem przez wiele lat w firmie która montował m.in. Brinka i złej opinii o nim nie dam... Teraz jestem na swoim i proponuje klientom m.in. Brinka.. Z polskich to Berluf jest spoko jak go się troszkę dopieści.. Nieźle też się zachowują Mitsubishi Electric - moim zdaniem najcichsze urządzenia na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 23.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Może i większość części jest zagranicznych, ale to połowa ceny. Bardzo nie lubię montowania sterowników do Brinka - z uwagi na ograniczenia, konieczność zagniatania wtyczek do sterownika, kombinowanie z gniazdkami komputerowymi aby jakoś ładnie to pospinać. W Janku jest kabel czterożyłowy który podpinam jak chcę. Poza tym bezsensownym sterowaniem nie mam większych uwag do brinka, ale skoro pracują tak samo, to po co przepłacać? Jan-gaz daje w komplecie E2/E3 dobry sterownik tygodniowy, a w brinku trzeba albo ręcznie wachlować, albo jakieś cuda na kiju wymyślać, u każdego klienta co innego, bo taki akurat sterownik mu się podoba I w Janku nie ma prądożernej nagrzewnicy wstępnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 A jaka jest nagrzewnica ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.01.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 nie ma żadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 nie ma żadnej. Pamiętam że taka firma jak zehnder sprzedawała swoje rekuperator z atestem domów pasywnych bez nagrzewnicy. Po paru zimach ( chyba dwóch ) sprzedają tylko z nagrzewnicą lub GWC Wiec jestem ciekaw jak to się będzie zachowywało bez nagrzewnicy w bardzo dużych mrozach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.01.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 ponizej -29stC nie sprawdzałem. Do tej temp było ok. Moze przez to ze wymiennik jest z aluminium a nie z zużytch butelek PET. Znaczy z tworzywa. Patriotyzm mi się włączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ogólnie zawsze bezpiecznie dać małą nagrzewnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Ogólnie zawsze bezpiecznie dać małą nagrzewnicę albo kilka żarówek 100" w kanale przed reku i prosty sterownik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 albo kilka żarówek 100" w kanale przed reku i prosty sterownik... No jasiek a po co dałeś GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.01.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 bezpiezcznie dla kogo? Bo mój portfel mówi że on w tym przypadku nie czuje się bezpiecznie. Jeśli Brink potzrebuje nagrzewnicy wstępnej bo inaczej nie działa to jego eksploatacja do tanich nie należy. Jeśli jego cena jest podobna do Janka to wolę ten tańszy w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 bezpiezcznie dla kogo? Bo mój portfel mówi że on w tym przypadku nie czuje się bezpiecznie. Jeśli Brink potzrebuje nagrzewnicy wstępnej bo inaczej nie działa to jego eksploatacja do tanich nie należy. Jeśli jego cena jest podobna do Janka to wolę ten tańszy w użytkowaniu. Jeżeli reku jest rzeczywiście tak dobre jak mówisz to jutro zadzwonię do nich i się dowiem jak będzie to się zachowywało przy -20 na dworzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 No jasiek a po co dałeś GWC ja mówię o drugim podejściu do tematu... na pewno nie kopał bym GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 ja mówię o drugim podejściu do tematu... na pewno nie kopał bym GWC... Nie rozumiem możesz mi wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Nie rozumiem możesz mi wyjaśnić GWC jest za mało wydajne żeby było opłacalne jego wykonanie to jest iluzja a nie jakieś większe zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 GWC jest za mało wydajne żeby było opłacalne jego wykonanie to jest iluzja a nie jakieś większe zyski Oczywiście że mało opłacalne ale jeżeli dobrze się to zrobi to przy słaby reku z krzyżowym wymiennikiem nagrzewnicy nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Oczywiście że mało opłacalne ale jeżeli dobrze się to zrobi to przy słaby reku z krzyżowym wymiennikiem nagrzewnicy nie trzeba dla słabego reku to ja mam dach od południa albo kolektor powietrzny na ścianie... dla kilkunastu nocy w roku to te kilka żarówek... w bilansie strat w sezonie grzewczym wyjdę na plus... spróbuj dokonać tego najlepszą centrala wentylacyjna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 23.01.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Jasiek ty to masz inwencję twórczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Jasiek ty to masz inwencję twórczą coś trzeba robić w wolnym czasie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straus 03.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam Wszystkich. Przeczytałem wiele razy posty szanownych uczestników forum i nasuneły się mi takie odpowiedzi oraz pytania do kilku fachowców od central wentylacyjnych zwanych potocznie rekuperatorami. Pierwsze ciekawostka dotyczy marki Dospel oraz Berluft. Można by powiedzieć że to tak jakby jeden produkt w dwóch rozwiązaniach. Produkty marki dospel są może nie dokońca godne konkurować z takimi jak j.e. storkair lub ???? Ale porównując cenę troszkę ponad 4tyś do 8 tyś to tak jakby porównać fiata do audi. W moim zdaniu jeżeli się trafi na przyzwoitego instalatora który ruszy troszkę szare komórki kilką prostymi rozwiązaniami może dopieść produkt dospel-a. Ponadto któryś z kolegów poruszył temat słabej izolacji to proszę kolegi może kolega porówna ten produkt np. z produktem takim jak: tywent, mistral itp. Warto rozważyć montaż tego urządzenia w pomieszczeniu "ciepłym" pralnia, kotłownia. Można także przerabiać obudowę ale czy to ma sens??? Warto rozważyć i stwierdzić fakt że produkt "sercę" naszego systemu wentylacji jest istotny ale bardzo istotne jest wykonanie instalacji. Dobór rozmieszczeń punktów, rozprowadzanie rur, materiałów wykorzystanych do instalacji i jakości wykonania. Jeżeli uda się nam to razem zgrać uzyskam przyzwoite rozwiązanie za rozsądne pieniądze. Dodatkowym atutem może być fakt iż jest to produkt krajowy którego kupował "wielkie" holenderskie firmy do porównania. Któryś z szanownych kolegów powiedział że nie każdego z nas stać na reku wydać 30tyś, niektórzy mają 10tyś i co mają zrobić zrezygnować z wentylacji mechanicznej??? Chyba raczej nie.. Ale to już sami powinniśmy ocenić czy chcemy zrobić termos wietrzony otwieraniem okien czy jednak skorzystać z tańszego rozwiązania. Drugi wątek który się pojawił to produkt BRINK-a. Oczywiście jest to dobry produkt można by rzec że ciekawy produkt środka. Przyzwoita jakoś oraz rozsądna cena. A dla osób bardziej wtajemniczonych proszę odpowiedzieć czym się różnił rekuperatory marki: WOLF, "Stary" Viessmann, Brink i np. Stiebel Eltron??? Trzeci wątek bardzo mnie też zastanawiający to GWC. Zastanawiam się nad sensem tego rozwiązania. Przewagą wymiennika rurowego np. marki REHAU nad glikolowym np. Dospel. Zastanawia mnie także rzeczywista sprawność GWC REHAU i czas regeneracji tego wymiennika?? Czwarty wątek który chyba będzie na dzisiaj ostatnim wątkiem to samo wykonanie instalacji rekuperacji w domkach jednorodzinnych. Tutaj firma Dospel a przede wszystkim ich przedstawiciel powinni dostać żółtą kartkę. Jestem daleki od krytyki ich produktów ale pomysł związany z zastosowaniem przewodów elastycznych do wentylacji jest lekko nie najlepszym pomysłem. Rozumiem cena no i obroty są istotne dla handlowca ale dlaczego karać z tego powodu klienta?? Faktem jest że takie "potęgi rekuperacyjne" jak Rekuperatory.pl czy też Global Tech robiło na elastykach parę ładnych lat temu a teraz karmią klientów strawą zwaną że sztywna rura to profesjonalizm a fleks to amatorka. Warto uderzyć się w pierś i powiedzieć że my też tak robiliśmy ale teraz już nie robimy. A tych małych wykonawców którzy to robią doszkolić, wytłumaczyć a nie określać je mianem "partaczy" Dlaczego nie powiem że instalacja powinna być wykonana np. tak: - rury sztywne typu spiro łączone blachowkrętami i taśmą aluminiową. - rozgałęzienia wykonywane przy pomocy trójników zwykłych a nie siodłowych bo będzie taniej. - połączenie z centralą wykonać za pomocą elastycznych elementów np. sylikonowych. - warto rozważyć zastosowanie tłumika na nawiewie świeżego powietrza do domu. - przed podejściem do anemostatu można zastosować elastyczny przewód tłumiący - izolowany o długości 25-30cm. - dobrze jest w pomieszczeniach sypialni zastosować np. skrzynkę rozprężną lub zwiększyć przekrój przewodu np z 125 na 160 wszystko po to aby było ciszej. - w suszarniach, pralniach, łazienkach, piwnicach wypada zastosować anemostaty z nierdzewki, niestety anemostaty malowane nie są najlepszej jakości i często poddają się korozji. - izolować rury wełna np. klimafix w pomieszczeniach "ciepłych" 3cm a w nieogrzewanych warto dokładnie policzyć bo nieraz może to być 10cm a nieraz 20cm i wtedy prowadzenie przewodów w ciepłej strefie jest warte zachodu. I można by tak jeszcze kilka stron ale po co jak za moment pójdzie tekst w stylu jaką firmę reklamuje itp. Nie liczy się fakt że ktoś chce się podzielić jakąś tam wiedzą, przedyskutować uwagi i opinie. Aby na wszelki wypadek uprzedzić takie pytania mówią otwarcie tak jestem instalatorem i pracuje w jednej firm zajmujących się rekuperacją. Jestem pracownikiem najemnym więc nie będę mówił że ta firma jest naj itp. Pozdrawiam:) Witam Może i wyjdę na samobójcę, który planuje samodzielnie założyć rekuperację, jednak dopiero Miki dał mi jakąś konkretną informację o tajnikach co można zepsuć. Temat jest ukierunkowany na określenie czy Dospel to przyzwoite urządzenie, jednak mam prośbę, aby szanowny Miki rozwinął w miarę możliwości swoje wywody odnośnie jak to zrobić a jak nie. Mam nadzieję, że nie jest to aż tak bardzo chroniona wiedza instalatorów. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts