markus73 18.04.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam wszystkich.Jestem przed etapem zalewania stropu. Chciałem sie dowiedzieć czy ma ktoś sposób na to aby beton był równo wylany, czy może zdać się "na oko".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.04.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 strop monolityczny? to po zewnątrznej stropu jak i w miejscach otwartych w powierzchni (schody, klatki, dziura na komin itp) masz szalunek i z niego wysokość, jako pomocnika mozesz zrobić sobie taki odwrócony krzyż z dwóch listewek: pozioma krótka na wysokości równej porządanej grubości stropu, zakładam oczywiście że szalunek stropu równy w miarę, przy zalewaniu na bieżąco tym krzyżem sprawdzasz grubość i łopatologicznie dopasowujesz do niego beton, no i niezastąpionym narzędziem przy zalewaniu monolitu jest wibrator z buławą: poza oczywiście główna funkcja wzmocnienia betonu wibrowaniem to bardzo ładnie go rozprowadza i wyrównuje powierzchniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus73 19.04.2010 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam edde.Dzieki za odpowiedź.Jest to strop monolityczny. Szalunki równe grubości stropu. Z tym odwróconym krzyżem to bardzo dobry pomysł.Co do wibratora to oczywiście będzie. Kożystałem z niego przy zalewaniu poziomu 0 ale tam (nie wiem czemu) nie pomyślałem o sprawdzaniu grubości betonu (robota "na oko") i teraz mam w garażu w jednym narożniku mały brodzik po opadach deszczu. Jeszcze raz dzięki za pomysł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts