Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie za 100 punktów :) Planuję na elewację dać 20cm styro, klej, siatka, klej i co dalej? Generalnie chcę dom pomalować na biało i ciemnoszaro. Tzn, chcę mieć gładką ścianę, a nie żadne tam mniej lub bardziej drobne baranki. Czy to znaczy, ze ja nie potrzebuję tynku? Tzn, drugą warstwę kleju zagruntować i jazda do malowania?

Zastanów się jeszcze nad tym czy na pewno tego chcesz. Gładka ściana brudzi się 10 razy szybciej niż barankowata,,, A raczej, żeby być precyzyjnym, brudzi się tak samo, ale na gładkiej znaaaacznie bardziej ten brud jest widoczny.

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanów się jeszcze nad tym czy na pewno tego chcesz. Gładka ściana brudzi się 10 razy szybciej niż barankowata,,, A raczej, żeby być precyzyjnym, brudzi się tak samo, ale na gładkiej znaaaacznie bardziej ten brud jest widoczny.

Serio? no to klops, bo ja myślałam ,że taka cwana jestem ;) tzn, że gładka będzie się mniej brudziła. Wiesz, nie ma brud gdzie się schować. Wydawało mi się, że kurz łatwiej się osadza na chropowatej powierzchni baranka niż na gładkiej.

sciana ytong 24/600 + ceresit ZU/styro 25 cm +siatka/ceresit ct85 i co dalej....?

zakladamy podobny koszt material + robocizna

1) ceresit ct137 (mineralny baranek) + ct42 lub ct44 (farby akrylowe czym sie one roznia?)

2) ceresit ct60 tynk akrylowy

Barwa Ceresit savanne4. Dom z dala od uczeszczanych drog.... nigdy sie to nie zmieni (rezerwat łąki - siedliska lęgowe).

Qrde nie wiem na co sie zdecydowac.... zakladajac podobna cene priorytetem jest "swiety spokoj na dlugie lata"

• 1 month później...

Niedawno przeczytalem gdzies na forum o czlowieku, ktory polozyl tynk akrylowy Dryvit ( czy jakos tak). Po ok 4 miesiacach plyty styro ulegly ' degradacji' , rozpuscily sie. Styro pochodzil z Termoorganiki. Inwestor twierdzi , ze nie uzywal rozpuszczalnikow, ani innych podobnych niszczacych substancji. Ktos ma pomysl co sie stalo ? Tylko prosze, bez komentarzy w stylu ' Trzeba bylo brac Caparol, to nic by sie nie stalo' , aczkolwiek ponoc topor Dryvit-Caparol zakopany :)

Co sadzicie o warstwach zbrojacych z wloknami (np Ceresit CT85 lub Atlas K-20) , czy to ma sens ? Czy zmniejsza ryzyko powstania rys i pekniec na elewacji, szczegolnie poludniowej ?

Moj wykonawca lubi Ceresit, widze ze w gre wchodzi CT85 ( ok 35PLN/worek) lub Ceresit ZU ( ok 20PLN/worek).

Kolejny dylemat to gruntowanie przed polozeniem tynku cienkowarstwowego ( np Ceresit CT16). Elewacje bede robil na raty, w pierwszym sezonie styro-siatka-klej, w drugim tynk cienkow- malowanie. No i kiedy zrobic to gruntowanie - przed zima czy po zimie, tuz przed nalozeniem wlasciwego tynku?

Co z myciem elewacji, np myjka wysokocisnieniowa ? jaka tynk/farba najlepiej to zniesie ? Osobiscie uwazam, ze to co sie ma pobrudzic i tak sie pobrudzi, pytanie jak sensownie i tanio przywrocic elewacji oryginalny, swiezy wyglad po powiedzmy 10 latach.

:) przy Caparolu tez moglo sie tak stac :) Wystarczy ze wykonawca lub inwestor zle dobierze materialy i mamy taka sytuacje gotowa: przyklad chcemy wzmocnic stare podloze (farba, tynk cem-wap, itd) i stosujemy przeznaczony do tego grunt: Dupa-Grund, mozna go zastosowac ale w przypadku elewacji z welna a nie ze styropianem, bo ten grunt zawiera rozpuszczalniki. I wg mnie to moglo byc przyczyna a nie sam klej/siatka/klej/grunt pod tynk/tynk - to juz sa produkty gdzie nie wystepuja rozpuszczalniki. Obstawiam na zle dobrany grunt do danego zastosowania.

Kleje z dodatkami wlokien - wlasnie po to sa te wlokna, aby zmniejszych ryzyko powstawania pekniec warstwy zbrojacej w skutek rozszerzalnosci cieplnej

Gruntowanie - zalecane jest gruntowanie przed zima jak i bezposrednio przed nalozeniem tynku czyli 2x, rownie dobrze mozna gruntowac tylko przed nalozeniem tynku, ale po zimie moze okazac sie konieczne miejscowe naprawienie warstwy zbrojacej (z ekonomicznego pkt widzenia - rozsadniejsze rozwiazanie)

Mycie myjka - widzialem efekty mycia: mineralnego malowanego farba silikonowa, akrylowego, silikonowego - najlepiej wyglada umyty - mineralny malowany silikonowa farba, nastepnie silikonowy, na akrylu niewielka roznica. Z umytym silikatowym sie jeszcze nie spotkalem.

Odswiezenie po 10 latach - najlepiej po prostu przemalowac po tym czasie

Co do zakopania topora - chodzilo glownie o STO :)

mysle ze spokojnie, poszukaj 2-3 dystrybutorow ktorzy maja webera w swojej ofercie, wg mnie powinno Ci wyjsc tak:

klej 111 / klej 121 / siatka 914 / grunt 221 / tynk 341 plus kolki 180mm i styropian 12cm okolo 39 netto za m2, dodatkowe akcesoria typu narozniki, listwy przyokienne, okapnikowe okolo 2zl do m2 czyli kupujac "samemu" pewnie wyjdzie Ci material na m2 okolo 41 netto czyli 50 brutto na m2 kwestia teraz kosztu robocizny.

• 3 weeks później...

zastanawiam się nad systemem Caparola tylko za bardzo się nie znam co bedzie najlepsze na dom drewniany z bala grubości 20cm.

Wiem, że jako elewacje dam 12cm isopanela , koleczki, siatka, Capatec 190, putzgrunt 610 no i dalej już nie wiem co, tzn wiem, ze musi być silikatowy tynk. może mi ktos podpowiedzieć jaki tynk byłby najodpowiedniejszy z Caparola, grubość tynku 2- baranek

A ja wracam do pytania "Gruszki " : jaki system elewacyjny .... ? żaden z Was nie spytał na co ma być położony ten system , lecz większość widzi tylko styropian . Czy wszyscy jesteście tak monotematyczni , a może znacie jakiś przyzwoity system na wełnie ? Czy wszystko kojarzy się Wam z metodami tylko na mokro ? Wypowiada się tu ponoć najlepszy doradca od energooszczędzania , to może nam coś powie o jakimś systemie na sucho . Dajcie wybór "Gruszce " . Jesteście fachowcami , a kobieta czeka na poradę , a nie Waszą ulubioną "pozycję" . Z Waszych tekstów wynika, że system jest tylko jeden - na styropianie , a przecież to nie jest prawda . Może wdacie jakiś wybór kobiecie ?

Sylitol FassadenPutz K20 - to jest juz bardzo dokładne określenie produktu: Sylitol oznacza silikatowy, K - oznacza strukture baranka, 20 - grubosc ziarna 2mm

fighter1983 - z postów wynika, że jesteś Dystrybutorem Caarola w Warszawie. Masz może namiary na dystrybutora na śląsku? Jest tylko jeden, czy kilku? Pytam ponieważ na stronie www Caparola jest tylko kontakt na region zachód-południe - dosyć szeroko sic.

barakuda sugerowanie tutaj rozwiazan z wełna jest prawie równoznaczne z publicznym linczem :) wszystkie rozwiązania ocieplenia met. lekka-mokra o ktorych pisalem w tym watku mozna stosowac takze na welnie, oczywiscie biorac pod uwage drobne zmiany, inny klej do przyklejania, inne kołki. Elewacje suche - PCV/Stal/Aluminium/Drewno/Kamień/Klinkier itd oczywiscie wchodza w gre, jednak temat poszedl w kierunku lekkiej mokrej

witam,

Wykonawca proponuje firmę KABE na moją elewacje. Warto w to inwetsować?

Jedni chwalą, inni mówią, że się odbarwi a i tak najwięcej zależy od wykonawcy.

Zapytaj się swojego od ilu lat robi w KABE... ? Ja mam doświadczenia takie - jak wykonawca mówi że zrobi Ci jaki chcesz - Kabe, caparol, weber...to żadnego systemu do końca nie zna. Lepiej poszukać takiego, który robi od lat tynki jednej firmy i wie o niech wszzystko.

pozdr

Browar