Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w tym przypadku nie silikonowy - silikon akurat dość mocno przyciąga sadze. Jedna z jego wad o której nie dowiesz się od producentra:D Minerał malowany dobrym akrylem.

A jaki to ten dobry akryl? A może jednak lepiej silikat? U znajomych widziałem 6-letnią elewację silikatową i wygląda elegancko.

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie do znawców tematu: mam zamiar ocieplić dom styropianem grafitowym (knauf X Term albo Austhroterm) o grubości 20 cm. Wybrałem Dryvit jako kompleksowy system. Teraz pytanie: jaki klej do styropianu(czy jest jakiś inny do styropianu grafitowego), jaką siatkę i jaki klej do zatapiania siatki. Wybrałem tynk akrylowy-dom na wsi, zależało mi na tym żeby można było umyć elewację myjką ciśnieniową.

• 1 month później...

Marysia2 - tynk akrylowy to ogolnie slabe rozwiazanie, przeczytaj chociazby caly ten watek od poczatku to dowiesz sie dlaczego.

dowiesz sie tez jakie rozwiazanie zastosowac. Majsterpol to tez jakis super produkt nie jest... chociaz ma jednego zwolennika tutaj, nigdy nie wiem, czy Masjterpola kolega poleca czy tez w rodzinie - Kosbuda.... coulignon przypomnij :)

Ja standardowo 3 producentow polecam jak w moim podpisie, no moze jeszcze BASF-a dorzuce do tego bo ostatnio zaczalem sie przekonywac do ich produktow

Edytowane przez fighter1983

fighter1983, dziękuję, zabrałam się za lekturę (choć ostatnio brakuje na wszystko czasu... ale to nie usprawiedliwienie) no i ofertę złożył wykonawca bardzo polecany przez moich znajomych, a że cena nie była niska, to pomyślałam, że proponuje dobre rozwiązanie ;) teraz widzę, że tylko średnie ;-) No i baranek... mnie się podobają gładsze opcje, czy one są automatycznie droższe?

Z czystym sumieniem polecam wykonawcę ocieplenia i elewacji: Forumowy exbuxxxo i dostawce materiałów fighter1983. Pełen profesjonalizm przez duże "P", super współpraca.Po poprzednich "ekipach" nie wierzyłem, że istnieją jeszcze tacy fachowcy.

No to teraz nie masz wyjścia musisz wstawić zdjęcia swojej elewacji

Marysia2 im gladsze... tym bardziej problematyczne, niekoniecznie drozsze, chociaz.... jest na Wilanowie domek zrobiony w wersji "deluxe" przez wlasnie Piotrka, taka wisienka na torcie w systemie STO-Ispo z 1mm tynkiem silikonowym w Lotusanie, prawie gladki.... MEGA droga realizacja jezeli chodzi o koszt materialow, takie elewacje zdarzaja sie niezwykle rzadko, ale efekt jest na prawde wyjatkowy. Edytowane przez fighter1983

Marysia2 im gladsze... tym bardziej problematyczne, niekoniecznie drozsze, chociaz.... jest na Wilanowie domek zrobiony w wersji "deluxe" przez wlasnie Piotrka, taka wisienka na torcie w systemie STO-Ispo z 1mm tynkiem silikonowym w Lotusanie, prawie gladki.... MEGA droga realizacja jezeli chodzi o koszt materialow, takie elewacje zdarzaja sie niezwykle rzadko, ale efekt jest na prawde wyjatkowy. zdjecia naturalnie nie oddaja tego efektu, to trzeba zobaczyc na zywo, wiec jezeli ktos jest zainteresowany to zapraszam do obejrzenia "live" pracy naszego Piotrusia - ewbuxxxo na ul. Hoserow, przy Bruzdowej (w-wa Wilanow).

Jak rozpoznać ten budynek.

na budowe weszlismy w momencie gdy styropian grafitowy byl juz przyklejony, bardzo niedbale. na to przyszla warstwa siatki i kleju akrylowego do siatki: STO Armierungsputz. Nastepnie Sto Silco 1,0mm czyli 1,0mm baranek nie pamietam tylko czy w wersji lotusan czy zwykly silikon. Tynk byl barwiony z tego co pamietam wg wzornika STO na kolor 37111 (1/2 pigmentu) czyli receptura odchudzona z pigmentu

Fighter1983, dzięki! Faktycznie, efekt rewelacyjny... choć architektura to nie moja bajka i tylko taki tynk ratuje ten budynek ;) Skoro mega-drogi, to sobie odpuścimy, choć nie bez żalu... Z ciekawości zapytam, na czym może polegać problematyczność "gładszego" tynku, jeśli nie jest dużo droższy.

po 1 - gladka struktura jest bardziej narazona na pekniecia

po 2 - gladka struktura bardziej sie brudzi

po 3 - gladka struktura to gladka struktura - praktycznie niemozliwa do wykonania przez wykonawce, to nie gladzie gipsowe, a tak by trezba bylo do nich podchodzic

No z tym mega drogi to trochę przesadziłeś.

Co to są za pieniądze? 100000 zł za 400 m2? :)

Armierungsputz tam robił głównie cenę, jak by go zamienić na zwykły klej workowany, to z 15 tys. byłoby taniej :)

Ale w sumie to była chyba najdroższa elewacja jaką robiłem, w sensie: mat + robocizna.

Pocienienia, pogrubienia, bonie, Armierungsputz ktorego poszlo mnostwo, narozniczki wewnetrzne i zewnetrzne ze sto... skladowych bylo wiele ze ta elewacja wyszla tak drogo... tam z tego co pamietam miala pojsc tez listwa dylatacyjna ... dziwne w sumie na takim budyneczku ze dylatacje zaprojektowano ... ale chyba byla... ze stokosztuje... 200pln ten profil a nasz krajowy - 45 :)