Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dołączam sie z pytaniem.

W moim przypadku dom wybudowany z silikatów: sciana konstrukcyjna N24 i osłonowa N9. w srodku 17cm styropianu.

Planuję najpierw tynk cementowo-wapienny i po 6 miesiacach klej/siatka/klej i tynk baranek 1,5mm.

Tylko jaki rodzaj tynku wybrać przy załozeniu, ze tynk na razie bedzie biały i za ok. 2 lata planuje go pomalować na kolor docelowy ( obok trwające budowy i pylaca droga, stad taki pomysł ). Boje sie trochę mozliwości powstawania rys, dlatego odrzuciłem tynk mineralny, akryl jest elastyczny ale czy dobry na scianę trójwarstwowa ? Pozostaje jeszcze biały silikonowy ( tak czy inaczej za dwa lata planuje pomalować farba silikonową) .

P.s. co sadzicie o kleju do styropianiu i masie do zatapiania siatki Mapei ( mapeterm ) lub produktach Ceresita CT83 i CT85.

Wykonawca namawia mnie ostro do tynku akrylowego lub silikonowego z Greinplasta.

U Ciebie rzeczywiscie jezeli istnieje ryzyko powstania rys akryl bylby najlepszym rozwiazaniem, ale jego podatnosc na "przyciaganie" brudu jest minusem (budowa). W takim ukladzie silikon, ale wal juz smialo w kolorze, jest spora szansa ze przetrwa prace budowlane i za 2 lata nie bedzie konieczne malowanie.

Co do Mapetherma i Henkla i Greinplasta nie wypowiadam sie - nie jestem obiektywny, jak dla mnie Dryvit, STO, Caparol a reszta .... to reszta :)

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fighter,

dzieki za odpowiedź.

masz zdanie na temat Nuvatherm?

Nie spotkałem sie z relizacja na zadnym obiekcie (oczywiscie nie swiadczy to o tym ze produkt jest zly), chcialem troche poczytac na stronie producenta, ale strona.... w wiekszosci w budowie, w szczegolnosci budynki referencyjne, wspolpraca, o firmie.... jakos strasznie malo informacji, sporo w budowie, nawet nie wiadomo ile lat ma ta firma i ile lat produkuje swoje systemy. Skoro nie dokonczyli jeszcze strony to nie sadze aby dluzej niz 2-3 lata... a po takim okresie dopiero widac czy produkty sa dobre czy zle (o ile nie popekaja/odejda od razu)

http://www.nuvatherm.eu/polish/firma.htm

Wiek firmy produkujacej docieplenia jednak o czyms swiadczy... jezeli ma <50 lat i nie padla - jest super :)

Aaaa tak na marginesie to Murator jakies targi ma w ten week w Warszawie na Torwarze. Z tego co mi wiadomo bedzie tam sie wystawiać firma Dachmur razem z Caparolem, na miejscu bedzie Darek Figat z Caparol-a to można "u źrodła" sie troszkę dowiedzieć. Jak ktoś zainteresowany to nr. tel na prv. Też się wybieram obejrzeć jak konkurencja działa :)

j.w ja u siebie mam od ponad 2 lat (czyli niedlugo) tak

Sciana z ceramiki,

klej Caparol 190S

styropian

kolki

klej Caparol 190 (szary, bez szalenstw bylo) z siatka 162g/m2

PutzGrunt610

tynk mineralny 139

Amphisilan Plus

Teraz zrobilbym tak samo :) u Ciebie tez. Ale ja jestem dystrybutorem Caparola, wiec z tego powodu mnie nie sluchaj bo to politycznie nie moglem przeciez innego systemu dac. Natomiast nie bedac dystrybutorem STO i Dryvita chylę czoła przed ich systemami bo są bardzo dobre i ewentualnie te brałbym pod uwagę.

produkują 3 lata.(nuvatherm). Jakość przecietna. Podobna pólka jak Kosbud.

No to miałem nosa :) strzeliłem w 2-3 lata na podstawie strony www i trafiłem :p Przebranżowię się na wróżkę.

coulignon dawno Cie nie było...

No to miałem nosa :) strzeliłem w 2-3 lata na podstawie strony www i trafiłem :p Przebranżowię się na wróżkę.

coulignon dawno Cie nie było...

Bo mnie to nowe forum wk....a. Jak nie wrócą "zobacz swoje posty" jak na starym forum to popełniam samobójstwo.

:)

Caparol: 180 / 25kg czyli 7.20/kg

2.0mm baran lub kornik, rzeczywiscie bedzie 3kg/m2

elewacja: 150m2 czyli potrzeba 450kg

przy czym w "słoniu" grunt jest tańszy.

A co do mineralnego malowanego: 139 + Amphisilan Plus i jest git... i materiał polowe tańszy :) kwestia tylko czy Cie wykonawca nie skasuje dodatkowo za malowanie :)

I sprawa sie nieco wyjasnila: ekipa zazyczyla sobie 7PLN/m2 za malowanie i bardzo zalezy im na polozeniu silikonowego tynku barwionego w masie...Oznacza to, ze za samo malowanie koszt wychodzi na dzien dobry 1000PLN i w ten oto sposob zaczalem zblizac sie cenowo tynkiem mineralnym + gruntem + malowaniem x2 do tynku silikonowego...

Ekipa ma takze wizje, by polozyc klej na siatce x2, co by dobrze wszystko sie przykrylo - jest to sensowne?

Jak rozumiem, po polozeniu kleju nalezy odczekac co najmniej 4 tygodnie przed naniesieniem gruntu a nastepnie co najmniej dobe przed nalozeniem tynku silikonowego?

Pozdrawiam,

Radek

I sprawa sie nieco wyjasnila: ekipa zazyczyla sobie 7PLN/m2 za malowanie i bardzo zalezy im na polozeniu silikonowego tynku barwionego w masie...Oznacza to, ze za samo malowanie koszt wychodzi na dzien dobry 1000PLN i w ten oto sposob zaczalem zblizac sie cenowo tynkiem mineralnym + gruntem + malowaniem x2 do tynku silikonowego...

Ekipa ma takze wizje, by polozyc klej na siatce x2, co by dobrze wszystko sie przykrylo - jest to sensowne?

Jak rozumiem, po polozeniu kleju nalezy odczekac co najmniej 4 tygodnie przed naniesieniem gruntu a nastepnie co najmniej dobe przed nalozeniem tynku silikonowego?

Pozdrawiam,

Radek

klej 2x to bardzo dobre rozwiazanie ale tak, aby calkowita grubosc kleju do siatki oscylowala w przedziale 3-4mm

Co do przerw pomiedzy etapami prac: jakos nie moge skojarzyc jak to u Ciebie jest, jezeli na tynk cementowo wapienny to trzeba dac czas tynkowi na schniecie : 2-4 tygodni w zaleznosci od warunkow atmosferycznych i uzytego materiału (patrz karta techniczna tynku cem-wap). Jezeli styropian/welna plus klej to mozesz gruntowac juz po 2-4 dniach. układanie tynku: minimum 24h od gruntowania.

A co do kosztów malowania : tak myslalem wlasnie ze sobie policza dodatkowo, w sumie nic dziwnego, chociaz zdarzaja sie ekipy ktore licza tak samo za barwiony w masie jak i za mineralny malowany.