Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponawim pytanie

Jakie wybrać rozwiązanie

-tynk mineralny farba

-tynk silikonowy

-tynk akrylowy?

Może fachowcy pomgą dokonać wyboru?

A czego oczekujesz? czytales ten watek? STo MineralLP to mineralna szpachlowka wzmacniana wloknami, czyli masz podloze mineralne, w zasadzie mozesz na to polozyc co chcesz... mineralny malowany, akryl, silikat, silikon.... ja bym polozyl w takim przypadku plytke klinkierowa recznie formowana bo mi sie nagle spodobala..... Zalezy ile masz kasy i czego oczekujesz od swojej elewacji.

Edytowane przez fighter1983

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

leszeq

znowu zalany jestes i glupoty wypisujesz... i przez Ciebie sie nam kolega obrazil....

Wracajac do "porzadnego systemu na lata" moze jednak bedzie Carbonik w Otrebusach tylko kolor taki.... szary CaparolColor Graphit 15 i Graphit18. Mam nadzieje ze przejdzie :) jakby co: robie foty

ja też powoli przymierzam się do tynkowania. ;)

Robię pierwsze wyceny.

Mój dom ocieplony jest styropianem i skłaniam się ku tynkowi silikatowemu.

Wariant : tynk mineralny plus farba silikatowa odpadł w przedbiegach - wykonawca zażyczył sobie 10 zł / m2 za malowanie... więc ten wariant przestał być opłacalny.

Myślałam, że będzie dobrze a taniej, a tu zonk... wyszłoby tyle co za silikatowy.

Odpuściłam.

:(

W Hurtowni polecono mi dwóch producentów tynków silikatowych : KABE ( Novalit ) i BOLIX.

Z tego co mi mówiono, mają być porównywalne cenowo.

Dokładne wyceny dostanę dopiero w poniedziałek.

Ale zależy mi na Waszych opiniach : który Waszym zdaniem jest lepszy ?

Proszę o rady.

Ad. 1. Wybrany - kolor dość jasny ( grupa pierwsza lub druga )

Ad. 2. Na silikonowy mnie nie stać. Poza tym mam ocieplenie styropianowe - podobno silikonowy wtedy bez sensu.

Ad. 3. O KABE czytałam dobre opinie na FM i mnie na niego stać.

A o BOLIX - opinie już gorsze, nawet beznadziejne.... doczytałam dopiero teraz...

;)

Silikon

Silikatowy

Przeczytaj, zobacz na co trzeba uwazac i co sie moze dziac przy silikacie, wyciagnij wnioski. Odezwe sie w poniedzialek, roznica silikat - silikon jest cenowo nieduza.

wrocilem :) mialem jeszcze jechac do klientki ale plany sie zmienily :)

Silikon ma jedna niepodwazalna zalete - samoczyszczenie ktore rzeczywiscie dziala, zarowno w przypadku tynku jak i farby silikonowej, a masz moze kolor z Bolixa?

chodzi tylko o kolor z palety Bolixa bo tego Kabe nie moge okreslic dzisiaj, ja Ci oczywiscie zaproponuje jeden z trójcy: Dryvit, STO, Caparol. Majac na uwadze zasobnosc portfela wybor pada na "słonika" gdzie za rozsadne pieniadze otrzymuje sie wysoka jakosc.

Witam,

Przymierzam sie do elewacji w niedlugim czasie i prosze was o rade ktora technologie wybrac. Nie zdecydowalem jeszcze ktora marke wybrac. (czytam wasze opinie)

Sciana to porotherm 30cm, Styropian bedzie 15cm. Cala Elewacja to 160m kwadratowych. Mysle o kolorze bezowym, taka kawa z mlekiem

Opcje ktore rozwazam to:

1) tynk mineralny i farba silikonowa

2) tynk silikonowy.

Bardzo wazne jest dla mnie uwzglednienie tego, ze dzialka jest narozna i z trzech stron otoczona drogami. Od tylnej elewacji jakies 25m do drogi asfaltowej, jest ona na zawyzonym terenie. Dwie pozostale, to drogi gruntowe w odleglosci 10 i 7 metrow od elewacji. Na chwile obecna nie ma zadnej naturalnej przeszkody ( krzaczorow, drzewek itp.) Powiem tak: kurzy sie baaardzo.

Ktore rozwiazanie polecilibyscie? Stosujac cala technologie jednej firmy jaka byla by roznica w cenie miedzy nimi (30%?)

Moze doradzicie cos jeszcze innego

Z gory dziekuje za wypowiedzi

Ja rozważałam takie same warianty jak u Ciebie.

No, zakladam jeszcze tynk silikatowy.

;)

Co do porównania cenowego : tynk mineralny plus farba silikonowa kontra tynk silikonowy - cena za 1 m2 wyszła IDENTYCZNA.

Byłam w szoku.

A to w związku z tym, że wykonawca w przypadku tynku mineralnego doliczył sobie 10 zł / m2 za pomalowanie.

:(

Więc ten wariant okazał się całkowicie nieopłacalny i nie wart zachodu.

Oczywiście, gdybyś robił to sam, to odlicz sobie właśnie te 10 zł / m2 ( za malowanie ).

Wtedy koszt jest o wieeeeeele niższy.