Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Żadna z moich hurtowni tego nie ma...

Przewijają się nastepujące : KABE, BOLIX, BAUMIT, ARSANIT.

Tyle.

Na naszym Forum KABE ma dobre opinie, BOLIX fatalne, BAUMIT trochę lepsze, ale też bez szału.

O ARSANICIE prawie żadnych opinii.

Fighter namawia mnie jednak na "ekstraklasę" - CAPAROL.

;)

To chyba odpowiedż do mnie.

Nie pytałam o firme ARSANIT.QUICK MIX to inna firma.

Porównywałam narazie cenowo QUICK MIX siloksanowy i CAPAROL silikonowy.

QUICK MIX dużo droższy od CAPAROLA (jeżeli mi dobrze wyliczyli )

Ciekawa jestem czym się różni siloksanowy od silikonowego,że jest taka różnica w cenie?

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agata39 QM jest diabelnie drogi, szczerze mowiac nie wiem z czego to wynika, malo tego: sami ich PH nie za bardzo wiedza dlaczego jest tak drogi. Czasami firma ma taka polityke, ze nie dostosowuje cen dla danego rynku. Przykladem moze byc np Austrotherm ktory ma w swojej ofercie polistyren ekstrudowany, jednak polityka cenowa na rynek polski jest taka, ze stanowi zapore sprzedazy, podobnie teraz zrobila URSA ze swoim XPS.

Ostatnio wlasnie "przerabialem" elewacje w QM i roznice wyszly bardzo duze ( 35% drozej od Caparola ktory nie nalezy do najtanszych)

W ostatecznosci poszedl Caparol barwiony wg koloru QM poki co klient zadowolony a przynajmniej nie zglasza jakis negatywnych uwag.

No ja też przygotowuję się powoli do tynkowania elewacji (styro + siatka + klej już mam). Na wstępie zrobiłem zobie małe porównanko KABE i CAPAROL i dla tynku silikonowego według oficjalnych cenników CAPAROL jest znacznie droższy niż KABE:

KABE: tynk + grunt - 20,6 zł/m2

CAPAROL: tynk + grunt - 29,1 zł/m2

Wiem, że cenniki oficjalne sobie, a rzeczywistość sobie, ale jednak różnica jest spora. Możecie polecić jakiegoś sprzedawcę tynku CAPAROL w Krakowie, który miałby sensowne ceny?

Vafel w Krakowie niestety nie powiem, wiem ze w Świętochlowicach masz oddzial mojej bylej firmy (88km od Krakowa czy to daleko ocen sam)

Skoro masz juz kleje to zostaje Ci do zamowienia tylko grunt i tynk, a te produkty juz warto słać kurierem. Srednio domek to 250m2 elewacji czyli

25 opakowan po 25kg - 625kg tynku

3 opakowania po 25kg - 75 kg gruntu

czyli ladunek 700kg taka ilosc mozna wyslac kurierem za 150 zlotych netto a zatem mysle ze mozesz nie ograniczac sie do Krakowa i okolic.

Ja za chwile realizuje podobne zamowienie z dostawa do Jastrzebia Zdroju :p

Hmm... byłem dziś w Krakowie w miejscu, gdzie mają i Caparola i Kabe i wyszło, że u nich...

Caparol jest trochę tańszy od Kabe, więc chyba problem rozwiązany. Najprawdopodobniej będzie tynk silikonowy Caparola, choć to jeszcze nie 100% pewne, bo Caparol ma problem z mieszaniem bardzo-jasno-żółtych kolorków jeśli chodzi o tynki silikonowe. Jakoś w Kabe nie mają takich problemów i te kolorki trochę lepiej wyglądają (przynajmniej na wzorniku). Mimo to ja jestem za Caparolem, ale zobaczymy co jeszcze małżonka powie o kolorach...

Witam, w najblższym czasie będę ocieplał samemu dom. U mnie wszyscy w okolicy stosują klej do styro oraz do siatki IZOLBET. Napiszcie jaki klej (przede wszystkim do siatki) polecacie, czy klej powinien być tego samego producenta co wyprawa tynkarska, czym klej np: Caparola różni sie od IZOLBETU.

I po szkoleniu :) Jak ktos chce wykonawce po szkoleniu Caparol na system Carbon prosze o info na PW podajac swoj e-mail (mam ich zebranych w pliku Excela).

Dodano.... albo nie.... plik Excela do sciagniecia Carbon Wykonawcy

Edytowane przez fighter1983

5 sztuk = 5 firm kazda z tych firm to kilku/kilkunastu ludzi

nie da sie nagle wyszkolic 30 firm, szkolenie wykonawcze to przedstawienie produktu, jego wlasciwosci i przede wszystkim wytyczne dotyczace wykonania i unikniecia ewentualnych wpadek podczas wykonywania prac. Podkreslenie na co trzeba uwazac przy danym systemie i czego sie spodziewac. Samo wykonanie jest takie samo jak i innego systemu... klej, warstwa docieplenia, klej z siatka, grunt, tynk, czasami farba.

Z praniem mozgu to nie tak latwo :) na samym poczatku tego watku podkreslalem ze jest to system nowy, jeszcze takiego nie bylo, b. malo realizacji w PL. Opierajac sie jednak na porownaniu parametrow technicznych, wynikow badan.... Carbon jest bezkonkurencyjny jezeli chodzi o jakosc, ale cene niestety ma wg mnie zbyt wysoka.

Edytowane przez fighter1983

dla nieposiadajacych Excela ten sam plik tyle ze w pdf-ie :) Serwis24... jak Ty pracujesz na komp bez Excela?! Acrobat Reader chyba ma kazdy :)

Plik w PDF

Warszawa ma to do siebie ze tu sa ludzie z calej Polski, jak juz e-mól zauważyła kąsliwie - tylko 5nr telefonów do 5 osób z róznych firm