Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Budował ktoś z tego, czy to jest porządne, czy badziewie?

Cena bezkonkurencyjna, 2,5+1,25 transport(niektórzy mają jeszcze taniej) daje niecałe 4zł a w polisz składy mają minimum po 7 i jeszcze chcą za transport. Zastanawiam się, czy się nie zorganizować, pożyczyć stara od wuja i nie kupić se na całą chałupę. Tylko czy mi niemcy statra wpuszczą?!

Otoż to, najpierw popytaj o certyfikaty, polecenia producentów itp., a dopiero potem zastanów się nad kupnem, tym bardziej, że jest to w Niemczech. Najlepiej zadzwoń do nich, albo napisz maila żeby przysłali Ci skan certyfikatów i zwróć uwagę na nazwę firmy, produktu itd. czy wszystko się zgadza, żeby potem się nie okazało, że kręcą to gdzieś na wsi w ogródku.

(...)

Zastanawiam się, czy się nie zorganizować, pożyczyć stara od wuja i nie kupić se na całą chałupę. Tylko czy mi niemcy statra wpuszczą?!

W temacie transportu to masz dwa poważne problemy:

1. star to mała ciężarówka i z reguły nie załadujesz na niego pustaków na całą chałupę

2. stara wpuszczą chętnie, ale BAG (niemieckie krokodyle czyli inspektorki) tylko czekają na takie auta - kary przekroczą wartość stara wraz z ładunkiem

Cena bezkonkurencyjna, 2,5+1,25 transport(niektórzy mają jeszcze taniej) daje niecałe 4zł a w polisz składy mają minimum po 7 i jeszcze chcą za transport. Zastanawiam się, czy się nie zorganizować, pożyczyć stara od wuja i nie kupić se na całą chałupę. Tylko czy mi niemcy statra wpuszczą?!

Witam

Kolego ja kupowałem przez allegro od firmy merisan z poznania bloczki poroton z fabryki pod berlinem 2 tiry wraz z transportem na miejsce i wyszło mnie 50% procet tego co bym zapłacił u tego samego producenta tylko z polskiej fabryki oddalonej od mojej budowy o ok 50km

Smieszne prawda!

Jakosc bloczkow znakomita

w razie pytan tel do mnie 792 064 437

Skoro znalazło się rozwiązanie, ja mam pytanie, czy to zawsze i ze wszystkimi materiałami do budowy jest tak, że w Niemczech jest taniej? Czy tylko w jakichś określonych przypadkach?

Nie zawsze, ale często - w dużej mierze to zależy od kursu euro i kosztów transportu, które to ostatnio baaardzo wzrosły.

Pracuję w firmie, która głównie sprowadza najwyższej jakości produkty z Niemiec i to od wielu lat..

Ale wracając do tematu przewodniego dla tego wątku, to tak czytam sobie o tych "pozornych" oszczędnościach i jestem trochę w szoku.

Jak w tych czasach, gdzie koszty ogrzewania domu tak rosną, ktoś może nie patrzyć na dane o współczynnikach przenikania ciepłą dla ściany.

Ktoś się cieszy bo kupił porotona albo innego pustaka "no name" o 0,50 PLN tańszego. Na domu zaoszczędził moze 800 pln, które wyda na pierwszy sezon grzewczy aby dogrzać dom... (no chyba że buduje się dom dla kogoś obcego, ale to inna historia...)

Wprowadzono paszporty energetyczne ( na zachodzie działają). Czasami naprawdę warto wydać parę setek więcej na pustaka który ma lepsze współczynniki np. jeżeli chodzi o pustak o grubości 25 cm :

Wienerberger : Współczynnik przenikania ciepła U=1,03 W/m²K

EDER : Współczynnik przenikania ciepła U=0,80 W/m²K

dane producentów:

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1083059796022&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1119356883967

http://polski.ziegel-eder.de/cegla/blt/2842.pdf

Jest to spora różnica prawie 18 %, a co za tym idzie bardzo duże różnice w późniejszych kosztach ogrzewania domu. Wydawać 3000 a 3550 pln x kolejne sezony...

Przy kupowaniu z internetu jest spore ryzyko. Warto spytać się o szczegóły, kaucje za palety ( kto je odbierze) itd. A co jeśli zabraknie pustaków albo są nadwyżki ??? W hurtowni to zawsze można zwrócić albo dokupić a tak kupując w internecie to lipa...

Życzę rozważnych i przemyślanych zakupów:)