Moira 18.07.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Znacie jakiś sposób na niechcianą tzw. dziką trawę, która zagłusza tą rekreacyjną dopiero posianą. Nie chodzi mi o perz, tylko tą trawkę co to ubogi ma system korzeniowy, lekko czerwona przy korzeniu, a płoży się jak urośnie - często ją można spotkać na piaskach. Wiem że najskuteczniej zniszczy ją pielenie, ale po weekendzie opieliłam tylko około 30 m2, a pozostało jeszcze 1500 - co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.07.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Czy to pewne że to trawa?Odsyłam do atlasu chwastów na stronie http://www.ior.poznan.pl wtedy będzie łatwiej coś poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Po oglądnięciu całego atlasu z chwastami stwierdzam, że może pięciu roślinek nie widziałam na mojej działce. Ależ mam bogatą kolekcję roślin. Gdyby ktoś chciał - oddam za darmo bądź wymienię na te, których nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kingazet 18.07.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 spojrzyj na mój post w tym dziale :"jednoliścienny chwast zaatakował trawnik" .tam umieściłam zdjęcie paskudztwa które mi sie rozpleniło na wysianym trawniku, z opisu bardzo przypomina Twoją roślinkę, a co najgorsze to nie trawa , tylko paskudny chwast , na który nie ma wybiórczego sposobu, to co go niszczy załatwia też trawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj 19.07.2005 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 A co go niszczy???. ja mam wszędzie- w kwiatach, na warzywniku.Pięlę ale to chwaścisko jak poczuje wodę natychmiast wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 19.07.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Wokoło mam puszczę , pełno róznych pyłków i innego tałatajstwa lata i nie będę walczył z wiatrakami - łąka jak kwitnie też jest ładna a pola golfowego nie mam zamiaru robić . Koszę raz na 10 dni i po kłopocie - od razu tez przy okazji koszenia przelatuję kosiarką po krecich kopcach i jest prawie równo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj 20.07.2005 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Popieram,naturalne ogrody są piekne i takie "NASZE",tez taki urządzam, trawa jest siana ale rośnie z chwastami,koszona, kwiaty, krzewy ozdobne.Niestety chwasty w warzywniku trzeba tepić,a jest to zajęcie na cała wiosną.Wyczytałam że nazywa się "chwastnica". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 20.07.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Wokoło mam puszczę , pełno róznych pyłków i innego tałatajstwa lata i nie będę walczył z wiatrakami ja niestety też w sąsiedztwie mam 2 niezagospodarowane jeszcze działki z chwastami po pas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 20.07.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Popieram,naturalne ogrody są piekne i takie "NASZE",tez taki urządzam, trawa jest siana ale rośnie z chwastami,koszona, kwiaty, krzewy ozdobne.Niestety chwasty w warzywniku trzeba tepić,a jest to zajęcie na cała wiosną.Wyczytałam że nazywa się "chwastnica". A propos chwastnicy - niestety ten problem będzie się teraz nasilał - to bardzo uciążliwy chwast np. w kukurydzy a radą na niego były wycofane preparaty triazynowe - np symazyna i atrazyna. Są zakazane w Unii bo bardzo długo zalegają w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 21.07.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Fantastyczny ten atlas chwastów! Dzięki wielkie Wciornastek. Ja zlokalizowałam u siebie najwięcej chwastnicy jednostronnej mam też perz, marunę bezwonną, rdest powojowaty i rzodkiew swirzepa. Powiedz jaka mieszankę do oprysków na to dziadostwo zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.07.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Fantastyczny ten atlas chwastów! Dzięki wielkie Wciornastek. Ja zlokalizowałam u siebie najwięcej chwastnicy jednostronnej mam też perz, marunę bezwonną, rdest powojowaty i rzodkiew swirzepa. Powiedz jaka mieszankę do oprysków na to dziadostwo zastosować? Rdest powojowaty jest bardzo trudny do zwalczania i pewnie będzie konieczne kilka oprysków. Z świrzepą nie ma problemu. Zacznij od popularnego Starane lub chwastoksu a potem pomyślimy o czyś typowo na rdest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 25.07.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Atlas chwastów - świetny! Trzeba uczciwie przyznać.Ale na moim trawniku jest jeszcze większy asortyment. Widzę, że nawet uczeni nie wiedzą jakie cuda u nas na trawnikach rosną.Mam wszystkie rodzaje chwastnicy i jeszcze coś, co jest do niej podobne ale ma inne kłoski. Na koncach każdego ramienia ta "rozgwiazda" wypuszcza pędzelki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.07.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 no to ja tez popatrze co u mnie rosnie razem z trawką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.07.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 no wiec tak...komosa , fiolek, chwastnica- o rany a myslałam ze to dzika trawa rdest plamisty ( ale to wyrywam na biezaco ( ale ciekawostka przed posianiem trawki miałam okazuje sie wszystkie rodzaje rdesta ( czy rdestu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 26.07.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 U mnie tylko fiołek nie rośnie, natomiast mam na trawniku bratki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.07.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Cieszę się że przypadł wam do gustu atlas chwastów. Muszę poinformować kolegów, że zrobili fajną rzecz. Na tej samej stronce jest też wykaz zarejestrowanych środków ochrony roślin ( zprawej ikonka) i do tego fajna stronka z linkami do szkodników krzewów i drzew ozdobnych (z lewej strony to o owadach w miastach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Se 22.08.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 WitamPosadziłem trawnik, pieknie wschodzi, ale razem z trawa wschodza rozne chwasty dwulisciaste.Pytanie kiedy [przy jakiej wysokosci nowej trawy] i czym opryskac nowytrawnik, aby zniszczyc chwasty, a trawa została w całosci i rosła sobie dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 22.08.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam Posadziłem trawnik, pieknie wschodzi, ale razem z trawa wschodza rozne chwasty dwulisciaste. Pytanie kiedy [przy jakiej wysokosci nowej trawy] i czym opryskac nowytrawnik, aby zniszczyc chwasty, a trawa została w całosci i rosła sobie dalej? Po pierwszym drugim koszeniu możesz już spokojnie pryskać. Ewentualnie po pierwszym koszeniu rozrzuć jaki szybko i krótko działajšcy nawóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 22.05.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 pospieszylimy się i zamiast załatwić najpierw chwasty a potem siać trawę posialiśmy odrazu trawkę, która teraz ładnie w równej proporcji z chwastami rośnie...lebioda,i wiele mi nieznanych chwastów jeden obok drugiego...słyszałam , żeby nic nie robić tylko kosić...na środki wszelkie ponoć za wcześnie....jak sobie poradziliście z taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.05.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 słyszałam , żeby nic nie robić tylko kosić... Bardzo dobrze słyszałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts