Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRAWNIK - zwalczanie chwastów - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

polecam ten wątek, strona 2, jak ktos chce zobaczyc ile miałam chwastów na początku, a na 3 stronie jest po koszeniu wiosna i po zasileniu...

dziś wygląda już zupełnie ładnie :)

nie martwcie się chwastami!

http://forum.muratordom.pl/trawnik-pora-roku,t140332.htm

pierwsze koszenie ponoć przy 10 cm wysokości trawy..

u mnie na wszystkie chwasty, co wklejone powyżej pomogło STARANE, ale stosowane zgodnie z opisem tj. nie zaraz po koszeniu, ale jak jakiś listek pełny się pojawił, zaś ten chwast typu rozgwieżdżona trawa pomogło mi tylko osobiste wydłubywanie tego nożem z ziemi.

...czy na ten chwast nr 4 nic nie pomoże,tylko wydłubywanie mam ich od cholery w pewnych częściach trawnika.(Trawa 2-u miesięczna) Już chciałem polecieć Rundapem i od nowa wysiewać tego Barenbruga, ale ciągle mam nadzieję , ze ktoś ma jakiś inny sposób. A tak by the way to wszyscy co macie Barenbruga podobno musimy czekać do przyszłego roku, bo wtedy dopiero na dobre się zagęści.(Tak mi powiedziało 2 ogrodników-sami go nie sieją bo klienci chcą mieć efekt natychmiast a Barenbrug taki nie jest.) Także proszę o newsa co zrobić z tym chwastem nr 4 bo na stronie substrala kazali go smarować pędzelkiem Rundapem, ale to nie dla mnie bo trawy mam 1000m2. Pozdrawiam A.

Za bardzo nie rozumiem co ma do tego Barenbrug? Firma jak firma różne mieszanki na różne okazje ;) . Ja mam trawnik w jednej części prawie 2 letni a w innej 2 miesięczny i po jednym jak i po drugim mogę chodzić efekt ten sam. Nie widzę związku że skoro Barenbrug to trzeba długo czekać. Ale jedno jest pewne dajcie sobie luzu z tą chemią, w pierwszym roku kosić, kosić , kosić jak trzeba to grabić i podlewać, walcować, napowietrzać naprawdę to działa. A i jeszcze jedno jak kto chce piękny trawnik niech zapomni o tym że jak jest trawnik to już nic nie trzeba robić ;).

Tak wygląda mój trawnik, z daleka całkiem nieźle

http://img31.imageshack.us/img31/6334/039k.jpg

[/img][/url]

, ale z bliska to niestety tak:

http://images44.fotosik.pl/156/73d52e304b2be475med.jpg[/url][/img]

moim zdaniem wszystko było robione jak należy, po zimie glebogryzarka, grabienie, deską równanie, Rundapem pryskanie 2 razy, wałowanie, potem podłoże pod trawniki, potem gęsty wysiew (siewnikiem otwartym na maxa , 3 razy w każdym miejscu przejechałem), potem znowu podłoże i na koniec wałowanie. Jest system nawadniający więc i było polewane. Wszystko to dwa miesiące temu. Trawa Barenbrug Universal 30kg, powierzchnia 1000m2.

Chwastów niestety koszmarnie dużo, na każdym metrze kwadratowym tak jak na zdjęciu :

http://images45.fotosik.pl/155/4de8dcb507f345camed.jpg[/url]

i to tych trawiastych , nazwijmy je nr 4, a może ktoś wie co to za ścierwo, jestem załamany wydałem dużo kasy na najdroższą chyba trawę i porazka , a moja sąsiadka kupiła jakąś trawę z Iławy i proszę

http://images47.fotosik.pl/155/d8b7b64752f79740med.jpg[/url]

Ten mój koszmarek koszę dwa razy w tygodniu, dwa tygodnie temu robiłem dosiewki, przykrywając znowu podłożem i efekt jest taki :

http://images50.fotosik.pl/155/2e0371631b7c8e66med.jpg[/url]

jak się dobrze przyjrzeć to widać nasiona , które nawet nie drgnęły i to wszystko rewelacyjny Barenbrug, stanowczo nie polecam, a może ktoś mnie uświadomi gdzie zrobiłem błąd?.

Lotartur na moje laickie oko to chyba przekombinowałeś, przygotownie ok, ale teraz nie dasz trawce odetchnąć, co chwile z tego co piszesz coś kombinujesz, dosiewasz, dosypujesz, chyba za szybko chcesz osiągnąć super efekt, ja też posiałam w tym roku barenburga, koszę raz w tygodniu nic nie dosiewam teraz znajomy ogrodnik polecił ewentualnie sypnąć polifoską. Sąsiedzi moją trawką są zachwyceni, a ja też widzę niedoskonałości przy bliższych oględzinach, aktualnie rozsiał się strasznie rumianek, ale wszyscy znawcy tematu mówią żeby się nie przejmować chwastami jednorocznymi tylko kosić, kosić i kosić.

a moja sąsiadka kupiła jakąś trawę z Iławy i proszę

http://images47.fotosik.pl/155/d8b7b64752f79740med.jpg[/url]

Zdecydownie kombinujesz - oczekujesz błyskawicznych efektów - a tutaj trzeba czasu ...

A w temacie Traw z Iławy - które tak pogardliwie określasz :lol: - to fragment mojego trawnika - murawa sportowa - trawy z Iławy Rolimpexu :

http://images43.fotosik.pl/152/c0ff136f111144edmed.jpg

- nigdy bym żadnej innej już nie kupił - jest po prostu znakomita :D

WITAM nie denerwuj się ja tez posiałem berenburga takiego jak ty 3 mies temu elekty były podobne tez przeklinałem ale zaczelem kosić co tydzień chwasty wyginęły później kupiłem nawoź w kerfuze taki zwykły za 8 ZL w kulkach polecam kopiłem tego 6 butelek posypałem tego berenburga bo myślę sobie słabo rośnie i kupę chwastów po miesiącu trawka zrobiła się s liczna zielona i gęsta chwasty normalnie same zostały wypchnięte przez trawę trawka zrobiła się piękna i niestety efekt zadziwiający ale muszę teraz kosić raz w tygodniu nawet zastanawiam się czy nie częściej polecam ten preparat tani i skuteczny na porost i nie ma co sucha ludzi jak piszą głupoty ze nie można używać jakiś ulepszaczy na początku niebawem zrobię kilka fotek i wrzucę jak wygląda uwierz mi ja na początku tez bylem załamany dosiewam czasami niektóre miejsca ale już widzę efekty i kosze i rośnie dosiewam małe trawki widzę jak rosną po dosianiu i nic sie nie dzieje kosząc je równo z trawa idzie pięknie oby tak dalej pozdrawiam wszystkich i cierpliwości kos często a chwast sam zginie bez chemii na chwasty używaj tylko ulepszacza na wzrost i zobaczysz efekt BERENBURG jest super naprawdę nikt tu w mojej okolicy niema tak ślicznej trawki jak ta moja nie przechwalając się ale efekt jest zadziwiający pozdrawiam

Lotartur daj trawie jeść, widać że blada i poczekaj.

Wydaje się że kosisz za nisko, uniwersal jak sama nazwa wskazuje to nie jest trawka golfowa, ani inny sport, ani dywan, źle znosi zbyt niskie koszenie.

I odżywka..sam się też głodzisz czy tylko trawnik??

Nie wiem, skąd wziął się taki idiotyczny pogląd że młodego trawnika się nie nawozi, wręcz przeciwnie w pierwszym roku powinien dostać 30-40% więcej.

We wrześniu zeszłego roku siałam Barenbruga Sport. Niestety wrzesień był mokry i bardzo zimny, trawka dość długo rosła, pojawiły się oznaki choroby grzybowej (mokro :cry: ). Przed zimą wyglądała bardzo nędznie - puste miejsca, chwasty.

Wiosną też było nie lepiej.

Na początku kwietnia zasililiśmy Osmocote 6M.

Efekt przeszedł nasze najsmielsze oczekiwania. W tej chwili trawa jest nie do poznania - super dywanik się zrobił, miejsca puste się zakrzewiają bez dosiewanie w nie trawy. Oczywiście to zasługa trawy a nie nawozu :-), bo na każdym papu trawka rośnie :-). Chwasty staram się eliminować ręcznie - rumianek, podbiał świetnie wychodzą z długimi korzeniami, najgorsza jest ścieląca się roslinka z różowymi kwatkami ala fasolka i rozetkowymi listkami- nie wiem jak się nazywa. Walczę od wiosny i jest efekt. Na jesień prysnę starane, coby wybić resztki :-).

Może faktycznie coś w tym jest, że przy Barenbrugu trzeba dłużej czekać na efekt?

Może faktycznie coś w tym jest, że przy Barenbrugu trzeba dłużej czekać na efekt?

nie.

Jasne że jeden z najcenniejszych składników większości mieszanek sportowych i ogrodowych -wiechlina łąkowa rozwija się wolno ale pełne zadarnienie uzyskuje dopiero w 3 roku wcześniej krzewi się słabo, ale to są 2 -3 lata a nie miesiące

To w ogóle bardzo ciekawe , piszesz że po nawozie pięknie ruszyła, a potem że to napewno dlatego że to Barenbrug - brak konsekwencji.

Z tym opryskiem nie czekaj do późnej jesieni.

Wracając do nawożenia, sa mieszanki traw tzw. ekstensywne np. parkowe które nawozi się tylko symbolicznie lub wcale, ale i kosi się 2-3 razy w sezonie

i nie są to gęste dywaniki o jakich w większości przypadków tu rozmawiamy.

Pewnym jest natomiast że warto stosować dobre mieszanki dobrych producentów, mn. Barenbruga, ale jest kilku znakomitych krajowych producentów których mieszanki lepiej dostosowane są do warunków w niektórych regionach naszego kraju.

Nie warto jednak bezkrytycznie patrzeć na markę producenta, bowiem najlepsi też potrafią wypuścić bubla.

Mirek Lewandowski powie że najlepsza jest kupiona w GS z wora. Jest w tym sporo racji, a raczej było- nie wolno sprzedawać luzem mieszanki traw, grzywna 500zł, a po drugie te mieszanki (o bardzo rozbudowanym składzie i lekko ekstensywne) które były kiedyś powszechne są w zaniku (chociaż są) bo można nasypać traw półpastewnych rocznych i 2-letnich mamy tanią mieszankę, można to jeszcze nazwać np. Pałacowa lub Piękny ogród itp.

Sprzeda się :evil: