Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Demontaż ogrodzenia

Recommended Posts

Witam

Chcę zdemontować ogrodzenie, ok. 90 m, słupki metalowe, zamurowane ( w odległości 2 metrów ) , do słupków przmocowana siatka, ile może kosztować wykonanie takiej usługi....??

P.S. Można użyć ciężkiego sprzetu, gdyż ogrodzenie graniczy z drogą.

• 4 weeks później...

Teraz pojawia się pytanie co z pozostałością z ogrodzenia ? zamierza Pani to wykorzystać (mam na myśli gruz po słupkach? siatką i słupkami zajmie sie okoliczny złomiarz wiec nie mam problemu:D Jaki teren dużo korzeni wokól tego ogrodzenia? jak tak to wynajmie Pani koparko-ładowarkę lub coś podobnego ceny od 70-200 pln/h jak nie polecam jakiegoś zdolnego i taniego kopacza z pobliskiego sklepu z piwem lub młodego jurnego który chce sobie dorobić i dać mu 6 i niech kopie ile mu to zajmie hmmm

10 min na słupek + przerwa na oddech (+ 5 min na każdy słupek) + sciągnięcie siatki i zwiniecie jej 1 h z przerwami = w przybliżeniu 15 h = 100 pln + odzysk gruzu z słupków (w zalezności ile betonu było i jakiebyły jego własciwości a także czy ktoś zazbroił to jakims żelastwem

Ogólnie ja za taką robote zapłaciłbym nie wiecej niż 200 pln.

w sumie cena mozna powiedziec ze przyzwoita ale kazdy wie jak dawniej robiono ogrodzenia, ludzie byli troche nagdorliwi niekiedy, jako slupek tregra zeby w razie czego nikt nie gwizdnal, przy demontazu raz takiego ogrodzenia niby nie pozornego jak odkopalismy slupek to w trzech chlopa dzwigalismy rozlany beton a tylko go musielismy z dziury wywlecz, rozkuwac nie bylo sensu, bo teraz to mamy ogolnodostepny cement 32,5 lub 40 jak sie nie myle a dawniej to kazdy gdziec cos zalatwial po budowach i skladowal a wszyscy wiemy ze cement to kiedys byl cement, jak dali za duzo to beton po zastygnieciu az zielony-niebieski sie robil, czemu i skad taki kolor to nie wiem ale wiadomo ze jak cos takiego sie widzi to trzeba sie namachac jesli sie nei ma jakiegos porzadnego mlota. wiec sadze ze pijaczek z pod sklepu nie wytrzyma, lepiej mlody i silny, chyba ze kilku pijaczkow i powiedziec im ile za robote, ale pieniadze dac po skonczeniu

pozdrawiam

Zależy jak zrobione to ogrodzenie. My ledwo dawaliśmy rady w 4 osoby z wyciągnięciem słupka i betonu. Odkopanie to pikuś. Problem z wyciągnięciem tego czegoś. Dawniej ludzie nie mieli świdrów, więc kopali łopatami i do tego co im się wykopało wlewali beton. Lekkie toto nie wychodziło :)