Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie u?ytkowników kominków z p?aszczem wodnym

Recommended Posts

Też się nad tym zastanawiałem ale po dogłębnym przeanalizowaniu tematu sobie odpuściłem. Ogólnie rozwiązanie rewelacyjne które ma tylko jedną wadę - co się stanie gdy kominek będzie rozgrzany na full i wyłączą prąd. Woda się zagotuje - i tu musi zaczną się problemy. Oczywiście obieg musi być otwarty , ale to mnie nie przekonało . Kominek o mocach ok. 15 KW zagotuje wodę w parę minut i ogólnie pojawią się fajerwerki w rurach.

Ja używam turbokominka z makrotermu, hydraulik tez to robił z oporami ale zrobił tak jak chciałem (mam go podłączonego z k0tłem gazowym ale gazu nie mam) od października mieszkam przy kominku ogrzewam nim dom około 220m2 i przygotowuję cwu dla 4osobowej rodziny, w pełni wystarcza.

mam 24KW ale 18 by w zupełności wystarczyła.

zużycie drewna zależy od wielu czynników temp na zewnątrz wewnętrz ale ja muszę ładować komineik co 3 do 6 godz.

do tej pory zużyłem jakieś 10-12m3 drewna (tego rocznego buka i graba)

Nie rozumiem czemu hydraulik sie krzywi- przeciez to dziala, grzeje i nie musi byc drogie! Ogrzewamy 150m2(podlogówka), 300l zbiornik cwu i dokladamy co 2 godziny (koty lubia ogromny ogien :wink: ) ale zar trzyma sie co najmniej 9 godzin. Mamy naprawde NAJTANSZY model- niemal samoróba -a sie sprawdza. A prad? Polecam agregat, zawsze sie przyda.

Właśnie, dlaczego hydraulicy się krzywili?

Właśnie na wiosnę jak Bóg da i Partia pozwoli zacznę budować DOM i założyłem ogrzewanie gazowe + kominek z płaszczem wodnym.

prosiłbym uzytkowników, o podanie jakie rozwiązanie CO przyjęli, wiem, że obieg powinien być otwarty, ale jakoś mi się to nie podoba i zastanawiam się nad zamkniętym

uzytkuje kominek makroterma, na razie glowne zrodlo ogrzewania CO i CWU, jestem bardzo zadowolony, na wiosne klade na dach solary na CWU, na jesien byc moze Urlicha olejaka, bedzie wtedy kiedy wyjedziemy na kilka dni, na razie ogrzewam 170m2 docelowo 250 m2,

zar trzyma okolo 9-12h, w zaleznosci jakie jest drzewo suche czy mokre?

Mnie się nie sprawdziło!!!.

Wielka katastrofa!!!.

Pisałem poprzednio, ale może od początku:

Dom- 200m2,

Ogrzewanie- piec 2f Junkersa 24kW (ustawiony na 11kW)+ kominek Makroterm 18kW.

Grzejniki 11kW bez zaworów i 11kW z zaworami termostatycznymi, zbiornik CWU 140 litrów z podwójną wężownicą U (0.55m2 powierzchni wymiany).

Kominek: komin 14*26cm o wys. ok. 10m, nawiew powietrza; Z-ka z rury fi 110mm.

Takie rzeczy jak: głośna dmuchawa, gwizd powitrza zasysanego przy szybie, to nic w porównaniu do:

Pełny załadunek- 15-20kg drzewa spala się w 3-4 godz. i to bez działającej dmuchawy, tyle powietrza dostaje się do paleniska poprzez nie działającą dmuchawę i otwór przy szybie.

Tak liczę 15kg* 3kW/kg=45kW, w trzy godz. to moc wychodzi 15kW- i dla mnie jest to moc minimalna!!!, a potrzebuję- przy tem. 0 -5st.C 8-12kW uwzględniając potrzeby CWU. Oczywiście te 3Kw/kg to przy sprawności kominka<=70%.

Trochę pokombinowałem przysłaniając (zaklejając) część wlotu dmuchawy i udało mi się utrzymać temp. płaszcza wodnego przez ok. 6 godz. Ale wtedy dawałem mokre drzewo, przez co kominek zanieczyszczał się jakąś smołą i po kominie płynął kondensat. Komin zaczął przepuszczać skropliny zmieszane z sadzą i musiałem wygasić piec.

Na reklamację wysłaną pocztą dostałem tylko odpowiedź: że została przekazana dalej do właściciela firmy- i nic- cisza!!!.

Brawo firma!!!.

Brawo wynalazek!!!.

Teraz uważam całe te zamieszanie z kominkem jako moją największą wpadkę przy budowie domu!!!, a kominek kosztował niebagatelną kwotę ok. 5.3tys. PLN, do tego obudowanie marmurem 3tys. PLN, instalacja muszę jeszcze przeliczyć ale na pewno przekroczyła 1.5tys. PLN.

Jedno co miałem lepiej to CWU, z zasobnikiem i cyrkulacją- obecnie znowu przepływowo!!!. Tu jeszcze mam nadzieję że uda się zasobnik podłączyć do pieca gazowego.

Wiem że na forum są też zadowoleni posiadacze kominka z płaszczem wodnym, może też coś napiszą.

Marek.

Od roku z malym hakiem uzywamy kominek z plaszczem wodnym firmy CTM. Jest połączony z C.O /kocioł gazowy Buderus/ przy pomocy wymiennika ciepla. Powierzchnia ogrzewana w tej chwili to ok. 200m /z tym, ze 160m - temp "domowa" reszta to piwnica,garaz. Nie mamy podłaczenia do grzania c.w.u. To zalatwia kocioł 28kw /Buderus / z cyrkulacją. Pod kominek mamy doprowadzone powietrze rurą 100, nie jest narazie obudowany. Wypalamy okolo 2 kubikow miesięcznie /brzoza, buk, dąb/, dokladamy co 2,3 godz, tak aby temp. plaszcza nie przekraczała 60stopni. Palimy w nim wieczorami i w weekendy. W pozostaly czas ogrzewanie przejmuje kocioł.

Ja jestem zadowolona z tego rozwiązania, brakuje mi moze jakiegos specjalnego automatycznego sterowania doplywu powietrza. Dom mamy rozległy inny rodzaj rozprowadzenia ciepła był malo realny. Wydaje mi się, ze jak ktoś inwestuje już w C.O. grzejnikowe, to połączenie tego z kominkiem z płaszczem wodnym jest rozsądne.

Pozdrawiam Majka

To dla mnie dość trudne pytanie. Nie jestem specem. Według mojego rozeznania, jak temp. w plaszczu przekroczy 60 stopni, wyłącza się kocioł /to przy duzych mrozach, kiedy pogodówka nakazuje mu grzac/. Ręcznie ladujemy drewno, rozpalamy, domykamy doplyw powietrza, przerzucamy cieplo na plaszcz i włączamy pompę, aby nadac ruch wody w plaszczu. :)

Ja zrobiłem taką pseudo automatykę:

Piece, gazowy i kominkowy, są podłączone równolegle poprzez zawory zwrotne do zasilania i powrotu.

Kominek ma swoją pompkę, którą włącza sterownik kominka.

Piec gaz. jest sterowany sterownikiem pokojowym (takim- włącz-wyłącz).

Równolegle z zasilaniem pompki kominka zastosowałem przekaźnik R15, którego styk zwierny podłączyłem równolegle do sterownika pokojowego.

Kiedy napalę w kominku, i temperatura na płszczu wodnym przekroczy 45st.C, sterownik kominka załączy pompkę i przy okazji przekaźnik R15 zewrze styki sterownika pokojowego, wyłączając piec gazowy (oczywiście jeżeli sterownik pokojowy ma styki rozwarte i włączony jest piec gazowy).

A kiedy kominek wygaśnie i temp. na płaszczu wodnym spadnie poniżej 45st.C wyłączy się pompka CO i przekaźnik R15 rozewrze styki na ster. pok. Wtedy serowanie piecem gaz. przejmie sterow. pok. i kiedy będzie to potrzebne załączy piec gazowy.

Ster. pok. styk zwarty= piec wyłączony, styk rozwarty=piec włączony.

Starałem się co?, chyba czytelny opis?.

Marek

mam od miesiaca

jak na razie rewelacja, u mnie nic nie gwiżdże śwista itp.

dom 160m2 liczac do skosow, tak bedzie z 200, jeszcze nie zamieszkały, dokładac trzeba co 3-6h w zaleznosci od temperatury.

Teraz pracuję nad sterownikiem by wyłączał pompe ładującą CWU o zadanej temp. bo fabrycznie brak jakiegokolwiek sterowania CWU, a to duży bład bo np. jak woda w płaszczu osiągnie 70stopni lub wiecej to do tej temp. nagrzeje wodę w zasobniku, a o poparznie wtedy już nie trudno (chodzi oczywiście o dzieci)

pozdro

mam od miesiaca

a o poparznie wtedy już nie trudno (chodzi oczywiście o dzieci)

pozdro

makroterm zamontowal mi jakies urzadzenie, ktore miesza wode CWU, tzn. do kranow nie leci wyzsza temperatura powyzej 50 stopni, sam moge sobie ja regulowac w zaleznosci od potrzeb, ale musze zejsc do zasobnika

mam od miesiaca

a o poparznie wtedy już nie trudno (chodzi oczywiście o dzieci)

pozdro

makroterm zamontowal mi jakies urzadzenie, ktore miesza wode CWU, tzn. do kranow nie leci wyzsza temperatura powyzej 50 stopni, sam moge sobie ja regulowac w zaleznosci od potrzeb, ale musze zejsc do zasobnika

ile to cus kosztowało??

z 2 strony to nie zaleca sie by woda w zasobniku była powyzej 50stopni podobno wytrąca się kamień kotłowy (tak mi powiedziano) ile w tym prawdy???

Ja zakładam sobie kominek Sparthermu i DGP a bez płaszcza wodnego, ale można dokupić take cudo zwane Aqua direct chyba lub co mi zaproponował instalator można na metalowe wyprowadzenie spalin z komina nawinąć wężownicę miedzianą i odzyskać część ciepła, ja chciałbym wykorzystać to ciepło tylko do CWU. Czy ktoś ma takie coś lub takie coś widział?

mam od miesiaca

ile to cus kosztowało??

z 2 strony to nie zaleca sie by woda w zasobniku była powyzej 50stopni podobno wytrąca się kamień kotłowy (tak mi powiedziano) ile w tym prawdy???

nie pamietam ile kosztowalo, ale na pewno nie wiecej niz 150 PLN, wiecej bym nie dal bo targowalem sie nimi o wszystko :)

co do kamienia to nie wiem, natomiast, gdzies czytalem, ze woda powinna miec raz na jakis czas powyzej 60 stopni, zabija jakies zarazki