Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam czytających !! :)

Zaczene może od tego że działka którą posiadamy ma spad a różnica w spadzach wynosi 2,1 m od punktu zero ale to jescze pikuś. Kupiliśmy projekt podpiwniczony i jak sie okazało piwnice są tam żle betonowe ale, mój mąz stwierdził ze wybudje tą piwnice z bloczków betonowych (bo taniej i, na pewno ma racje) w związku z powyższym mam dylemat czy aby na pewno dobrze zrobimy . Architekt który obrabiała nam projekt twierdzi ze musi to tak zostać bo napór ziemi będzie duży i chata nam sie zawali. Chciałabym wiedzieć czy faktycznie tak jest czy nie chciało mu sie nad naszym projektem dłużej pracować i poprostu nas zbył . Rozmawialiśmy o ty z kierownikiem naszej przyszłej budowy który powiedział ze nie ma problemu i mogą być bloczki tylko ze on nie widział naszej działaki a ja tak do końca w to nie wierze.Prawie cała piwnica będzie utopiona w ziemi w jednym miejscu będzie wystawać około 60cm ponad ziemią. Chciałabym aby ktoś znający branżę mi doradziła co z tym fantem zrobić nie chciałabym aby ściany zaczeły mi pękać pod naporem ziemi. Będe wdziedzna za każdą opinie .

Pozdrawiam Edyta.

Jamar a jak takie rdzenie mialy by wygladac. Tez mam projekt podpiwniczony na 2.6m i mysle wymurowac go z bloczkow. Myslalem o zbrojeniu poziomym np. co druga spoine ale architekt doradzil ze moze lepiej wlasnie rdzenie ale jeszcze tematu nie ugryzlem tak dokladnie. Moze wiesz od strony praktycznej jak one powinny wygladac i jaka role spelniac?

Rdzenie to coś w rodzaju słupa ukrytego w ścianie , zbrojenie najczęściej to 4x12 lub 4x16mm , przekrój takiego rzenia to 25x25cm. Rola takie grzednia jest przenieśc obciązenie gruntem na ściena, tzn parcie poziome. Szczegóły tzn co ile potrzbny rdzeń i jka zbrojony powinny być przeliczone. Zbrojenie poziome w przypadku piwnicy wskazane Nawet przy rdzeniach. Jeżeli ściany pinic są gęsto usztywnione ścianami nośmymi prostopadłymi do zewnętrznych to rdzenie zbędne.

Rdzenie to coś w rodzaju słupa ukrytego w ścianie , zbrojenie najczęściej to 4x12 lub 4x16mm , przekrój takiego rzenia to 25x25cm. Rola takie grzednia jest przenieśc obciązenie gruntem na ściena, tzn parcie poziome. Szczegóły tzn co ile potrzbny rdzeń i jka zbrojony powinny być przeliczone. Zbrojenie poziome w przypadku piwnicy wskazane Nawet przy rdzeniach. Jeżeli ściany pinic są gęsto usztywnione ścianami nośmymi prostopadłymi do zewnętrznych to rdzenie zbędne.

Najdluzsza sciana fudamentowa miedzy scianami nosnymi prostopadlymi wynosi 4m.Czy tu potrzebny rdzen? Czy tylko zbrojenie poziome np. 2 x fi 6 co druga spoine przy szerokosci sciany 24 cm. Potem mam 6-cio metrowa ale grunt na zewnatrz jest tylko do polowy sciany przy wysokosci 2.6m. Ogolnie piwnice frontu domu mam ukryte pod ziemia, boki domu ze spadkiem i tyl tylko 110 cm pod ziemia.

Dzieki za odpowiedz!